Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά πλάκας – 25 Μαΐου 2016 (της Κατερίνας Μάτσου)

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με
πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος. Είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα. Εμφανίζεται σε ηλικίες ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες), η διάγνωση της δεν είναι απλή και η θεραπευτική αντιμετώπισή της δεν είναι ακόμη ριζική.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει συμπτώματα όπως διαταραχή όρασης (θάμβος όρασης, διπλωπία), κινητικές διαταραχές (αδυναμία στο ένα ή σε περισσότερα άκρα), διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας (υπαισθησία, άλγη, δυσαισθησία στα άκρα ή τον κορμό), διαταραχή από την ούρηση (επίμονη επιτακτική ούρησης) θα πρέπει να επισκεφτεί έναν νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις, αν πράγματι πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξή της ή ίσως να την αφήνουν και στάσιμη.
Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου. Σε γενικές γραμμές, περισσότερες περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται όσο απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό, ενώ τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ΣΚΠ. Στην Ευρώπη, 80 στα 100.000 άτομα πάσχουν από ΣΚΠ με μέση ηλικία εμφάνισης της ασθένειας τα 29 έτη. Τα άτομα αυτά βρίσκονται ακόμη στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, όταν μαθαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια και διαπιστώνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ικανότητά τους για εργασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σύγκριση με τους άνδρες, υφίστανται ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα τις προκλήσεις της απασχόλησης και της μητρότητας.
Τη ΣΚΠ συναντούν όχι μόνο νευρολόγοι, αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί, καθώς κατά την πρώτη της εκδήλωση μπορεί να προκαλέσει μία ποικιλία συμπτωμάτων. Σε εμφάνιση αυτών θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί νευρολόγο για να γίνει εκτίμηση της όλης κλινικής εικόνας και ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος.
Οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας επιθυμούν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα της ασθένειας τους, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έρευνες που θα οδηγήσουν στη τελική ίαση. Πολλές οργανώσεις ελπίζουν να προσελκύσουν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προασπίζουν το δικαίωμα των ασθενών στην ισότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση από ασθενή σε ασθενή, από πολύ ελαφρά έως και πολύ βαριά, ενώ μπορεί να ανακουφιστούν ή να εξαλειφθούν, είτε με τη βοήθεια συμπληρωματικών ανακουφιστικών φαρμάκων, είτε άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φυσική αποκατάσταση. Η κλινική πορεία της ΣΚΠ είναι εξαιρετικά ετερογενής. Η πάθηση φαίνεται ίδια σε κάθε πάσχοντα, αλλά στην πραγματικότητα εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.
Οι προσπάθειες των ειδικών γιατρών τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαθηλώσει τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τη θέση της φοβερής ασθένειας που κάποτε κατείχε και οι νέες ανακαλύψεις πιο δραστικών φαρμάκων δίνουν στους ασθενείς και σε όλους τη βεβαιότητα πως η τελική ίαση θα έρθει σύντομα. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι η διάγνωση της δεν σημαίνει το «τέλος» για τη ζωή μας και τα όνειρα μας, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν. Οι ασθενείς με ΣΚΠ μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την πρόκληση. Ελάτε να μεταδώσουμε μαζί το φετινό μήνυμα: Η ΣΚΠ δε με σταματά… Και τα σχέδια για τη ζωή συνεχίζονται…

Κοζάνη, Μάιος 2016

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ