Νέο πενηντάρικο από 4 Απριλίου

Θα αντικαταστήσει σταδιακά το ήδη υπάρχον και θα διαθέτει ενισχυμένα (!) χαρακτηριστικά ασφαλείας για να δυσκολεύει η παραχάραξή του  
Την Τρίτη 4 Απριλίου έρχεται το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, που θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον πενηντάρικο, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και 15 χρόνια.

Το καινούργιο χαρτονόμισμα έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που κάνουν δυσκολότερη την παραχάραξή του.
Το νέο πενηντάρικο παρουσιάστηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο και αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά χαρτονόμισμα που αλλάζει, ύστερα από αυτά των 5, 10 και 20 ευρώ. 

Διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά κατά της παραχάραξης, όπως το διαφανές παράθυρο με την προσωπογραφία της Ευρώπης, που φαίνεται μόνο υπό γωνία, κάτι που το καθιστά ασφαλέστερο από το προηγούμενο. 

Εξάλλου, η αντιμετώπιση της πλαστογραφίας ήταν ο βασικός λόγος για την αντικατάστασή του, καθώς το πενηντάρικο έχει πέσει «θύμα» παραχαρακτών περισσότερο από όλα τα άλλα χαρτονομίσματα. Πρόκειται για το τραπεζογραμμάτιο με την ευρύτερη χρήση, αφού τα πενηντάρικα που κυκλοφορούν είναι περισσότερα από όσα τα χαρτονομίσματα των 5, των 10 και των 20 ευρώ μαζί.

Δεν χάνει την αξία του

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα παλιά πενηντάρικα δεν χάνουν σε καμία περίπτωση την αξία τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα νέα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ θα κυκλοφορούν παράλληλα με εκείνα της πρώτης σειράς, τα οποία θα εξακολουθούν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Γενικότερα, τα χαρτονομίσματα των ευρώ θα διατηρούν την αξία τους επ’ αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Προς το τέλος του 2018 προβλέπεται ότι θα τεθούν σε κυκλοφορία και τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ, ενώ η νέα σειρά δεν θα περιλαμβάνει χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, η έκδοση του οποίου έχει σταματήσει.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Η φίλη σου βγαίνει με τον πρώην σου: 4 τρόποι για να μην τρελαθείς