Όλα όσα έγιναν στο 19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (Φώτο - Βίντεο)

Όλα όσα έγιναν στο 19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (φωτο, βίντεο)Μπορεί φέτος οι νέοι να μην κατάφεραν λόγω των καιρικών συνθηκών να βγάλουν αεροφωτογραφία με την φράση «Καμίαν ’κί ανασπάλω» μπροστά από την είσοδο της Παναγίας Σουμελά, την τελευταία αναμνηστική φωτογραφία με τις λέξεις που θα σχημάτιζαν με τα σώματά τους ρίχνοντας έτσι την αυλαία του 19ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, αλλά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα του χρόνου να ανταμώσουν πάλι στον ίδιο χώρο.

Αν και ο καιρός έκανε τα τερτίπια του, με πολλή βροχή, το πρόγραμμα τηρήθηκε ευλαβικά από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου 2017, και το 19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων πέρασε στην ιστορία.

Από τον Έβρο μέχρι το Ηράκλειο, την Αττική, τη Φλώρινα, τη Δράμα, τη Λάρισα και την Κατερίνη, και από την Πρέβεζα μέχρι την Ηλεία, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς και την Κοζάνη, 480 νέοι και νέες από ποντιακά σωματεία συναντήθηκαν για 19η φορά στην Παναγία Σουμελά με σκοπό να γνωριστούν, να συζητήσουν διάφορα επίκαιρα θέματα, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να χορέψουν και να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι νέοι φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες αλλά και σε πέντε αντίσκηνα που στήθηκαν στον περίβολο του ναού, καθώς η προσέλευση ήταν για ακόμα μια χρονιά αθρόα.

Οι νεολαίοι μπροστά από την Ιερά Μονή Δοβρά (φωτο: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
«Παναγία Σουμελά» / Facebook)
Με αφορμή τη μετανάστευση αγαπημένων τους ατόμων αλλά και κάποιων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς μετά το 2015, το 19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν αφιερωμένο σε όλους αυτούς αλλά και στην οικονομία. Επίκαιρα θέματα συζητήθηκαν, ενώ στο τέλος των συνεδριάσεων (την τελευταία μέρα του Συναπαντήματος) οι νεολαίοι εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από το γλέντι που έγινε 'ς ση Σάντας τ' οσπίτ' (φωτ.: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
Κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων οι νέοι εκκλησιάστηκαν, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Δοβρά, τον υπό κατασκευή ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού, αλλά και την έκθεση του καθηγητή πανεπιστήμιου, ζωγράφου και γλύπτη Ευθύμιου Βαρλάμη για τον Άγιο Λουκά. Οι εξαιρετικές εισηγήσεις του οικονομολόγου Βασίλη Πόντιου με θέμα «Οικονομία και μετανάστευση», του Διονύση Μαργαρίτη με θέμα την ποντιακή φορεσιά στη Σάντα, της καθηγήτριας ποντιακής διαλέκτου Ανατολής Καρυπίδου με θέμα «Η Ομήρου Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο» αλλά και του δασκάλου και προέδρου του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης με θέμα «Η μουσική και ο χορός δηλωτικά της παρουσίας και της καταξίωσης των Πόντιων προσφύγων στην Ελλάδα» κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των νέων.
Μια από τις εισηγήσεις του Συναπαντήματος (φωτ.: Κ. Καραγιάννης / Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)
Επίσης, μουσική αύρα των αλησμόνητων πατρίδων έφερε ο Γιώργος Πουλαντζακλής με την 15μελή μουσική ομάδα του, αλλά και η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Παράδοσης Νομού Ημαθίας «Οι αλησμόνητες πατρίδες», με χοράρχη τον Βασίλειο Φωτιάδη, που τραγούδησαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, ενώ ξεχώρισε το δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής με θέμα «Ο ξεριζωμόν», της Μαριαλένας Στεργίου, μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής. Φέτος ο κλήρος για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων έπεσε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, που έφτιαξε πεντανόστιμα βαρένικα.
Το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας στα αδέλφια Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδηαπένειμε για λογαριασμό του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και της Οργανωτικής Επιτροπής ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.
Για τη διατήρηση και διάδοση του ελληνισμού του Πόντου τιμήθηκαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι μοιράζονται αυτή τη μεγάλη και ιδιαίτερη στιγμή με τους αναγνώστες του pontos-news.gr. «Μια αναγνώριση του έργου και της αγάπης μας για τη μουσική που έχουμε», δήλωσε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ενώ «κάθε τιμητική διάκριση είναι και ένα μεγάλο μπράβο για εμάς και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος τόνισε ότι γίνεται πολύ ιδιαίτερη η διάκριση όταν προέρχεται από τον τόπο σου. «Ο δρόμος είναι ανηφορικός», αναφέρει, ευχαριστώντας όσους ανθρώπους σκέφτονται τους κόπους τους και τη θυσία τους για τη μουσική.
Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα (φωτ.: Κ. Καραγιάννης / Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)
Από τις εκδηλώσεις δεν έλειψαν τα αυτοσχέδια ή προγραμματισμένα γλέντια ’ς ση Σάντας τ’ οσπίτ’ αλλά και κάτω από το ναό, στο χώρο έξω από το Πνευματικό Κέντρο. Είθισται το Σάββατο (κι έτσι έγινε και φέτος), να έρχεται κόσμος αυθημερόν για το ποντιακό γλέντι και να φεύγει.
Τους νέους στο Συναπάντημα καλωσόρισε ο μητροπολίτης Παντελεήμων και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και βουλευτές.
Η Οργανωτική Επιτροπή του 20ύ Συναπαντήματος (φωτ.: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
Κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων στο χώρο βρισκόταν και το εθελοντικό σώμα των «Ελλήνων Διασωστών» Θεσσαλονίκης. Τέλος, στους σύνεδρους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων κι ένα βιβλίο του Γιώργου Σούρλα αφιερωμένο στο έπος του 1940.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη