ΠΟΕΔΗΝ: Λίστα 4 μηνών για ακτινοθεραπείες- Πεθαίνουν καρκινοπαθείς αβοήθητοι

GRAMMIKOS
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, "13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ’ έτος λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Πεθαίνουν με φρικτή ποιότητα ζωής". Επίσης προαναγγέλλουν στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας την προσεχή Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη.

Και συνεχίζουν στις νέες καταγγελίες τους:
Τρία χρόνια πέρασαν από την έγκριση του ΙΣΝ για Δωρεά 10 Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα Νοσοκομεία της Χώρας, σύγχρονων στοχευμένων που προσφέρουν την εξελιγμένη θεραπεία IMRT και λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης και των Νοσοκομείων ακόμη δεν τα υποδέχθηκαν για να λειτουργήσουν.
Στη χώρα μας αντιστοιχούν 3 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στις χώρες της Ε.Ε. αντιστοιχούν 6 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Μεγάλη έλλειψη Τεχνολόγων, Ακτινοθεραπευτών, Ακτινοφυσικών με 35% κενές οργανικές θέσεις. Οι Γραμμικοί Επιταχυντές έφαγαν τα ψωμιά τους. Λειτουργούν Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση. Τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου
Ανίκανη η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αναλάβουν πρωτοβουλίες αγοράς ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων με προγράμματα ΕΣΠΑ.
Χρυσές δουλειές κάνουν τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία που διαθέτουν Γραμμικούς Επιταχυντές. 4.000ευρώ καλούνται να βάλουν από την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς. Εάν δεν έχουν χρήματα, πεθαίνουν με φρικτούς πόνους.
Λίστα αναμονής 4 μήνες για ακτινοθεραπείες πάνω από το προσδόκιμο ζωής. Για 100 εκ.ευρώ πεθαίνουν 13.000 κακρινοπαθείς αβοήθητοι, Χρειάζεται η αγορά 50 ακόμη Γραμμικών Επιταχυντών αξίας 100 εκ.ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής της.
Που είναι τα χρήματα των αντικαρκινικών εράνων;
Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης κυταροστατικών φαρμάκων
Απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Πολάκη με την οποία την διάλυση των κυταροστατικών φαρμάκων την φορτώνονται οι Νοσηλευτές που δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Πόσα άλλα θα φορτωθούν οι πολύπαθοι Νοσηλευτές;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 παραμονή ΔΕΘ. Πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Πορεία στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του πρώτου επταμήνου του έτους (έως 31.7.2017).
Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι επιτυγχάνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών. Το πρώτο επτάμηνο του έτους οι Δαπάνες για τα Νοσοκομεία και τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ήταν 199 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαίρεται για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και την ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ποια αύξηση;
Τα Νοσοκομεία θα λάβουν συνολικά εφέτος κρατική χρηματοδότηση 1,156δις ευρώ, όσα ακριβώς και πέρυσι, την ώρα που οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους είναι 1δις ευρώ. Για τη μιζέρια της Δημόσιας Υγείας ευθύνεται το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.
Θυμίζουμε ότι ο μέσος όρος Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία των χωρών της Ε.Ε. είναι πάνω από 7,5%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση πολεμάγαμε το Μνημόνιο 2 που συρρίκνωνε τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο 6% του ΑΕΠ. Τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ το 6% του ΑΕΠ ήταν καταστροφή για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Τώρα το 5% του ΑΕΠ είναι Θεραπεία, Ανάρρωση, Ανάταση του Συστήματος.
Τα Νοσοκομεία για να καταφέρουν να βγάλουν το έτος με τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτουν, περικόπτουν τα πάντα. Αναστέλλουν για μήνες χειρουργικές επεμβάσεις, περικόπτουν θεραπείες σε Ασθενείς, (ακόμη και χημειοθεραπείες) σε καρκινοπαθείς. Δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για συντήρηση, επισκευή, ανανέωση βασικών ιατρικών μηχανημάτων. Οι Ιατροί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με χαλασμένους Αξονικούς, Αναισθησιολογικά μηχανήματα, Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και κάθε είδους ιατρικό μηχάνημα.
Τα ιατρικά μηχανήματα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Πολλά εξ αυτών έφαγαν τα ψωμιά τους. Ξεπέρασαν το όριο ζωής. Ως εκ τούτου συνεχώς χαλάνε, δείχνουν λάθος αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν οι Ασθενείς. Είναι τόσο παλαιά που δεν βρίσκονται ανταλλακτικά στην αγορά. Προσπαθούν να βρουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από άλλα μηχανήματα ίδιου τύπου που έχουν αποσυρθεί.
Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης πιστώσεων ακόμη και για την αγορά ανταλλακτικών, την επισκευή Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, Αξονικών και άλλων ιατρικών μηχανημάτων απευθύνονται σε Ιδρύματα της Χώρας για Δωρεές. Σε τράπεζες, σε Ιδρύματα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στην Εκκλησία, σε Τοπικούς Φορείς. Οι Δωρεές αφορούν όχι μόνο την αντικατάσταση μηχανημάτων ή προμήθεια νέων, αλλά και αγορά ανταλλακτικών, συντήρηση ή επισκευές. Για την ανανέωση των Αξονικών, των Ακτινοθεραπευτικών και άλλων ιατρικών μηχανημάτων με σύγχρονα, αξιόπιστα, στοχευμένα, οι Ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις Δωρεές. Το Κράτος είναι απών.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την αντικατάσταση ή προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων με κοινοτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Χώρας. Στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια. Τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΠΟΤΑ. Σχεδόν μηδενική είναι η απορροφητικότητα των εν λόγω κονδυλίων. Ανικανότητα της κυβέρνησης και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων να συντονίσουν με τους Περιφερειάρχες της χώρας την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου για τα σκουπίδια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή την προμήθεια νέων ιατρικών μηχανημάτων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Δεν φτάνει που η κυβέρνηση κουτσούρεψε τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, τα φορτώνει συνεχώς με νέες οικονομικές υποχρεώσεις. Από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων πληρώνεται η μισθοδοσία και οι πρόσθετες αμοιβές όλου του προσωπικού των Νοσοκομείων που υπηρετούν με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Ακόμη και των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με κοινοτικά κονδύλια μέσω ΟΑΕΔ, οι πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα χωρίς καμία πρόσθετη επιχορήγηση ανέλαβαν την αυτονόητη νοσηλεία των οικονομικά αδυνάτων. Το 2% αύξησης της υγειονομικής περίθαλψης στους μισθούς και τις συντάξεις που είναι γι’ αυτό το σκοπό, πάει περίπατο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Που να βρουν χρήματα για συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού τους;
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ 100ΕΚ.ΕΥΡΏ
Το ίδιο μπάχαλο με τα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Νοσοκομείων. Η μεγαλύτερη ξεφτίλα της κυβέρνησης. Δεν σέβεται ούτε τους καρκινοπαθείς.
Τρία χρόνια τώρα δεν είναι ικανοί οι Υπουργοί Υγείας και τα Νοσοκομεία να υποδεχτούν μια δωρεά ζωής (περί αυτού πρόκειται) δέκα ακτινοθεραπευτικών σύγχρονων μηχανημάτων, Γραμμικούς Επιταχυντές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τη στιγμή που έχουμε ελάχιστο αριθμό ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων σε σχέση με τις ανάγκες, οι περισσότεροι έχουν φάει τα ψωμιά τους και δεν είναι το ίδιο αξιόπιστοι με τους καινούργιους. 13.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες. Μπαίνουν στις λίστες για Ακτινοθεραπεία και περιμένουν το μοιραίο. Πολλοί από αυτούς θα κέρδιζαν τη μάχη για τη ζωή και άλλοι πεθαίνουν πριν την ώρα τους, με χάλια ποιότητα ζωής, με φρικτούς πόνους. Ντροπή!!!
Στην Ελλάδα οι Ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος. Από αυτούς οι 35.000 Ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα των καρκινοπαθών, συμβάλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ’ έτος. Τι γίνονται οι υπόλοιποι 13.000 καρκινοπαθείς που δεν στέκονται τυχεροί να λάβουν ακτινοθεραπεία; Δυστυχώς πεθαίνουν και πεθαίνουν με φρικτούς πόνους. Γράφει τη μοίρα τους ο κος Πολάκης. Στη χώρα μας λειτουργούν σε αναλογία 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (τα λειτουργούντα, χωρίς να υπολογίζονται τα χαλασμένα και τα παροπλισμένα) ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 6 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Για να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαζόμαστε συνολικά 70 σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Γραμμικούς Επιταχυντές. Με δεδομένα τα 10 της Δωρεάς και 10 που λειτουργούν σήμερα σε καλή κατάσταση, χρειαζόμαστε αλλά 50. Το συνολικό κόστος αυτών είναι 100εκ.ευρώ. Είναι δυνατόν να πεθαίνουν 13.000 καρκινοπαθείς κατ΄ έτος για 100εκ.ευρώ; Να κοιμούνται στο Υπουργείο Υγείας και να μην αξιοποιούν προγράμματα ΕΣΠΑ. Να μην προσφέρουν στους καρκινοπαθείς ακτινοθεραπείες από σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές.
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ
2 2017 0 Δωρεά Ι.Σ.Ν.
2002 15
ΑΧΕΠΑ
2 2003 14
2014 3
Π.Γ.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2 2002 15
2017 0 Δωρεά Ι.Σ.Ν.
Π.Γ.Ν.Α.ΑΤΤΙΚΟΝ
2 2004 13
2004 13
ΓΟΝΚ 1 2005 12
Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2 2002
2014 15
3
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
3 2015 2
2015 2
2004 13
Ε.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ 1 2016 1 ΕΣΠΑ
Γ.Ν.Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
2 2002 15
2014 3
Π.Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
2 2015 2
2017 0 Δωρεά Ι.Σ.Ν.
Π.Γ.Ν.Π.ΡΙΟ 1 2016 1 Δωρεά Ι.Σ.Ν.
Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ 1 2012 5
Ν.Π. ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 2010 7
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ 1 1994 23
Επίσης λειτουργούν και 5 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου τα οποία λειτουργούν πάνω από 20έτη. Στο Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ είναι 45ετών. Εμφανίζουν βλάβες. Δεν αντικαθίσταται η πηγή κοβαλτίου λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μόνο στο Νοσοκομείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ δικαιολογείται η λειτουργία του, στο οποίο είναι καινούργιο μόλις δύο ετών, επειδή είναι Ειδικό Δερματολογικό Νοσοκομείο και αυτού του είδους τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ακτινοβολούν επιφανειακά καρκινικά κύτταρα.
23 Γραμμικοί Επιταχυντές διαθέτουν τα Νοσοκομεία τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται 70.
12 εξ αυτών έχουν υπερβεί το όριο ζωής και πρέπει να αποσυρθούν (άνω της 10ετίας). 10 Γραμμικούς Επιταχυντές επίσης διαθέτουν τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία.
Τα 10 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της Δωρεάς θα βελτιώσουν την θεραπεία κατά πολύ. Δεν θα επιλύσουν όμως το πρόβλημα των λιστών αναμονής καθότι στην πλειοψηφία τους αντικαθιστούν παλαιούς Γραμμικούς Επιταχυντές.
Η κυβέρνηση κάνει αλχημείες. Οι νέοι Γραμμικοί Επιταχυντές της Δωρεάς δεν αντικαθιστούν τους παλαιούς που έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής, αν και είναι όρος της Δωρεάς, αλλά σε κάποια Νοσοκομεία θα παραμείνουν σε λειτουργία οι παλαιοί που ξεπέρασαν το όριο ζωής. Η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να γίνονται ακτινοθεραπείες σε περισσότερους ασθενείς, έστω με παλαιά, όχι τόσο αξιόπιστα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, για να αποφεύγει το πολιτικό κόστος. Αδιαφορεί για την ποιότητα της θεραπείας και την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των καρκινοπαθών. Δεν το χωράει ανθρώπινος νους να μην είναι ικανή η κυβέρνηση να αγοράσει 50 νέους υπερσύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές κόστους 100εκ.ευρώ, που προσφέρουν την τεχνική IMRT. Να σωθούν άνθρωποι. Με τους 10 της Δωρεάς και τους 13 που λειτουργούν σήμερα σε καλή κατάσταση θα έλυναν το πρόβλημα. Θα βελτίωναν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ ΕΡΑΝΟΙ
Παλαιότερα γινόντουσαν κάθε χρόνο αντικαρκινικοί έρανοι. Συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα; Που βρίσκονται; Για ποιο σκοπό διατέθηκαν; Γιατί δεν διατίθενται 100 εκ.ευρώ για να αγοραστούν τα απαραίτητα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, προκειμένου να εξαφανιστούν οι λίστες και να βελτιωθεί η ποιότητα των ακτινοθεραπειών; Να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής οι καρκινοπαθείς.
Τι γίνεται με τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και την ημέρα που έρχεται η σειρά τους εμφανίζουν βλάβες τα παλαιά ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα;
Περιμένουν τρεις και τέσσερις μήνες στις λίστες αναμονής και όταν έρχεται η σειρά τους χαλάσει το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα και πάνε κι άλλο πίσω.
Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου ακτινοβολούν μόνο επιφανειακά καρκινικά κύτταρα, κάτι που κάνουν και οι Γραμμικοί Επιταχυντές. Θεωρούνται παλαιάς τεχνολογίας. Μόνο στο Νοσοκομείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ δικαιολογείτε η λειτουργία του. Μεγάλο κόστος είναι και η απόσυρση. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ακόμη λόγω έλλειψης Γραμμικών Επιταχυντών.
Τα παλαιά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα προσφέρουν την καθιερωμένη συμβατική ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας και δεν είναι τόσο ακριβή. Τα νέα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα γραμμικοί επιταχυντές προσφέρουν την τεχνολογία IMRT που επιτρέπει στους Ογκολόγους να εστιάζουν τους όγκους με μεγαλύτερη ακρίβεια στη στόχευση και μικρότερη δόση ακτινοβολίας, χωρίς να επηρεάζουν τους υγιείς ιστούς που περιβάλλουν τους καρκινικούς όγκους.
ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Η λίστα αναμονής τρεις και τέσσερις μήνες υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής. Ποιες είναι οι επιλογές των καρκινοπαθών; Εάν έχουν χρήματα απευθύνονται στον Ιδιωτικό Τομέα. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος των Ακτινοθεραπειών. Ο Ασθενής πληρώνει το κόστος του Ιατρού (έως 3.000ευρώ) και συμμετοχή στη θεραπεία. Για να ξεκινήσει ακτινοθεραπείες στον Ιδιωτικό Τομέα πρέπει να διαθέτει ένα ποσό κοντά στις 4.000 ευρώ.
Πόσοι τα διαθέτουν;
Όποιος καρκινοπαθής δεν έχει χρήματα περιμένει τη σειρά του τέσσερις μήνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Πολλοί δεν εμφανίζονται στα Δημόσια Νοσοκομεία για ακτινοθεραπεία όταν έρχεται η σειρά τους. Τι σημαίνει; Ή βρήκαν χρήματα και πήγαν στον Ιδιωτικό Τομέα ή κατέληξαν αβοήθητοι χωρίς να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να σώσουν την ζωή τους. Αναλγησία στο έπακρο.
ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Τον Ιούλιο του 2014 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πήρε απόφαση για δωρεά ύψους 16εκ.ευρώ με σκοπό την αγορά 7 Γραμμικών Επιταχυντών (μηχανήματα Ακτινοθεραπείας) για αντικατάσταση των παλαιών σε ισάριθμα Νοσοκομεία της Χώρας. Νέοι υπερσύγχρονοι Γραμμικοί Επιταχυντές που προσφέρουν την τεχνολογία IMRT, προκειμένου να συμβάλουν στη θεραπεία των καρκινοπαθών της χώρας.
Μετά την ανάδειξη του ζητήματος από την ΠΟΕΔΗΝ για τις μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία το Ίδρυμα πέρυσι αποφάσισε να στηρίξει την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος προσθέτοντας άλλους τρεις γραμμικούς επιταχυντές σε Νοσοκομεία της χώρας, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα της κοινωνίας όπως ανακοίνωσαν. Η συνολική Δωρεά του Ιδρύματος ανέρχεται πλέον στο 20 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 10 Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (ο νέος εξοπλισμός καλύπτεται από διετή δωρεάν συντήρηση).
Συγκεκριμένα τα 10 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της Δωρεάς ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα εξής Νοσοκομεία:
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικον» 2 γραμμικοί επιταχυντές
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ριο) 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 2 γραμμικοί επιταχυντές
Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» 2γραμμικοί επιταχυντές
Με προγράμματα ΕΣΠΑ τοποθετήθηκε πρόσφατα ένας σύγχρονος Γραμμικός Επιταχυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά αντικαθιστώντας το παλαιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα.
Παράλληλα στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας το Ίδρυμα στηρίζει με Δωρεές του προς την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και την Ένωση Φυσικής Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του κάθε Δημόσιου Νοσοκομείου που θα λάβει νέο γραμμικό επιταχυντή.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων μετά την εγκατάστασή τους.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στη Δωρεά υπάρχει όρος άμεσης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων καθότι αναλαμβάνουν και το κόστος διαμόρφωσης των χώρων (συγκεκριμένες προδιαγραφές για περισσότερη ακτινοπροστασία). Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτουν τα Νοσοκομεία είναι το προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύσει το Ίδρυμα και να κινήσουν τις διαδικασίες εγκατάστασης. Και όμως για μια χούφτα προσωπικό και από ανικανότητα των Υπουργών Υγείας και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων 13.000 καρκινοπαθείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού, αφού τρία χρόνια καθυστερούν την εγκατάσταση των Γραμμικών Επιταχυντών.
Όρος επίσης της Δωρεάς είναι η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος από το Ίδρυμα δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την εγκατάσταση. Η αξιολόγηση θα αφορά τα αποτελέσματα στην επίτευξη δραστικής μείωσης παραπομπής Ασθενών για Ακτινοθεραπεία στον Ιδιωτικό Τομέα και της μείωσης του χρόνου αναμονής (λίστα αναμονής). Εάν η Αξιολόγηση είναι θετική η Δωρεά θα επεκταθεί και με την αντικατάσταση των υπόλοιπων Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Με τα μυαλά που κουβαλάνε οι Υπουργοί Υγείας πάμε για αρνητική αξιολόγηση.
Λείπει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Που είναι οι χιλιάδες που προσλαμβάνονται κατά τον κο Πολάκη. Καθυστερεί ακόμη και η επιλογή προσωπικού για εκπαίδευση. Καθυστερούν οι εργασίες εγκατάστασης των μηχανημάτων σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους λόγω έλλειψης μικροκονδυλίων των Νοσοκομείων τεχνικής υποστήριξης, αν και μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης βαρύνει το Ι.Σ.Ν. Καθυστερούν οι εγκρίσεις των μελετών από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!!!
Η εν λόγω Δωρεά εγκατάστασης υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών όπως αναφέρεται στους λόγους της Δωρεάς πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ι.Σ.Ν. και αφορά την αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών, που δεν στοχεύουν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα. Τα Νοσοκομεία της Χώρας που κυβερνάει ο κος Πολάκης δεν είναι ικανά να υποδεχθούν την Δωρεά. Ούτε φωτογραφίες δικές του δεν μπορεί να διασφαλίσει ο κος Πολάκης σε εγκαίνια παραλαβής; 13.000 καρκινοπαθείς στο έλεος του Θεού χωρίς ακτινοθεραπείες.
Στο Αττικό Νοσοκομείο ακόμη περιμένουν την έγκριση των μελετών από το Υπουργείο Υγείας για εγκατάσταση. Υπάρχει έλλειψη Τεχνολόγων για να δουλέψουν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Η λίστα αναμονής εκτοξεύτηκε στους 21/2 μήνες. Δουλεύουν μόνο πρωί εδώ και δύο χρόνια.
Στο Π.Γ.Ν.Λάρισας εγκαταστάθηκε και δεν λειτουργεί ο νέος Γραμμικός Επιταχυντής της Δωρεάς. Κάνει χρυσές δουλειές το Ιδιωτικό Νοσοκομείο της πόλης.
Στο Θεαγένειο Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε ο ένας που βρίσκετε σε πειραματικό στάδιο λειτουργίας. Λίστα αναμονής 4 μήνες
Στο Π.Γ.Ν.Ηρακλείου εγκαταστάθηκε ο Γραμμικός Επιταχυντής της Δωρεάς και λόγω έλλειψης Τεχνολόγων η λίστα εκτοξεύτηκε στους 3 μήνες.
Στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε αλλά θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο. Απέσυραν τον παλαιό και ξέμειναν από Γραμμικό Επιταχυντή. Οι καρκινοπαθείς οδηγούνται στη Θεσσαλονίκη για ακτινοθεραπείες. Κίνδυνος και ταλαιπωρία.
Στο Μεταξά η λίστα αναμονής είναι 3 μήνες.
Στον Άγιο Σάββα η λίστα αναμονής είναι 4 μήνες.
Απαράδεκτο αντικαρκινικά Νοσοκομεία να μην έχουν κεντρική μονάδα διάλυσης των κυταροστατικών φαρμάκων (π.χ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ). Σπαταλούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο Π.Γ.Ν.ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ λειτουργεί από 1 Αυγούστου σε πειραματικό στάδιο.
ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΥΤΑΡΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΛΑΚΗ
Απαράδεκτη απόφαση Πολάκη να φορτώσει με Υπουργική Απόφαση τα καθήκοντα της διάλυσης των κυταροστατικών φαρμάκων στους Νοσηλευτές. Δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πόσα να κάνουν οι Νοσηλευτές;
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Έλλειψη προσωπικού. Για να λειτουργήσει ένας Γραμμικός Επιταχυντής χρειάζονται:
2 Τεχνολόγοι (ένας υποχρεωτικά ΤΕ)
1 Ιατρός Ακτινοθεραπείας
1 Ακτινοφυσικός
1 Νοσηλευτής
Οι κενές οργανικές θέσεις στις εν λόγω ειδικότητες είναι πάνω από 35% ειδικά στους Τεχνολόγους. Είναι ένας από τους λόγους για τις λίστες αναμονής και την μη παραλαβή των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων της Δωρεάς. Και ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα να αγοραστούν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αναλυτικά η κατάσταση ανά Νοσοκομείο, τα οποία έχουν επιλεγεί να υποδεχτούν Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα της Δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου.
Λίστες Αναμονής
ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Διαθέτει δύο Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα Γραμμικούς Επιταχυντές παλαιού τύπου. Έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση δύο Γραμμικών επιταχυντών ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Ο ένας Γραμμικός επιταχυντής της ΔΩΡΕΑΣ θα αντικαταστήσει τον ένα εκ των δύο παλαιών και ο δεύτερος θα προστεθεί. Στο Νοσοκομείο στο εξής θα λειτουργούν τρεις, αν και η Δωρεά αφορά την αντικατάσταση των δύο παλαιών που έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής. Ακόμη δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του χώρου για την εγκατάσταση του ενός εκ των δύο. Επίσης ακόμα δεν ξεκίνησαν οι επισκευές στο χώρο που σήμερα λειτουργεί το παλαιό Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα, για να είναι σε θέση να υποδεχτεί το νέο της Δωρεάς. Απαιτούνται διορθώσεις για περισσότερη ακτινοπροστασία, ώστε να πληρούν οι χώροι τις προδιαγραφές εγκατάστασης. Ακόμη περιμένουν τις εγκρίσεις των μελετών από το Υπουργείο Υγείας για να ξεκινήσουν οι εργασίας. Άγνωστο πότε θα γίνει αποδοχή της Δωρεάς. Ο ένας εκ των δύο Γραμμικών Επιταχυντών πετάγεται στα σκουπίδια. Στο Αττικό σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τρία Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα. Δύο της Δωρεάς και ένα παλαιό. Με τι προσωπικό; Θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους λόγω έλλειψης Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων. Εδώ και δύο χρόνια έπαψαν να λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα την απογευματινή βάρδια και λειτουργούν μόνο την πρωινή. Η λίστα αναμονής καρκινοπαθών για Ακτινοθεραπείες από 25 ημέρες που ήταν πριν δύο χρόνια, όταν οι Γραμμικοί Επιταχυντές δούλευαν πρωί και απόγευμα, αυξήθηκε τώρα στους 21/2 με 3μήνες!!!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Δεν έχει εγκατασταθεί το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Τρία χρόνια τώρα!!! Υπάρχει παροπλισμένος Γραμμικός Επιταχυντής. Ακόμα επισκευάζεται ο χώρος με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Σήμερα λειτουργεί ένα παλαιό Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα κοβαλτίου 45 ετών!!! Η πηγή του είναι παλαιά και συχνά εμφανίζει βλάβες. Εξαιτίας αυτού οι ακτινοθεραπείες ολοκληρώνονται στο διπλό χρόνο. Σχεδιάζεται η λειτουργία και των δύο (δωρεάς και κοβαλτίου). Μεγάλη έλλειψη Τεχνολόγων και Ακτινοφυσικών για τη λειτουργία των δύο μηχανημάτων. Αν είναι δυνατόν!!! Λειτουργεί μόνο το μηχάνημα κοβαλτίου 45 ετών και καθυστερούν τις εργασίας παραλαβής του σύγχρονου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παρελήφθη 12 Μαίου 2017 το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα ο Γραμμικός Επιταχυντής ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Αντικατέστησε το παλαιό Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα το οποίο οδηγήθηκε σε αχρηστία. Ο χώρος διαμορφώθηκε με έξοδα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Η υποχρέωση του Νοσοκομείου προς το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ ήταν το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα αφού ολοκληρωθεί άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, να λειτουργήσει 31 Ιουλίου 2017 υποδεχόμενο τους πρώτους Ασθενείς. Το Νοσοκομείο δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα. Τώρα ξεκίνησε την εκπαίδευση του προσωπικού με χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αρχές Σεπτέμβρη. Η επιλογή του προσωπικού για εκπαίδευση γίνεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ. Η Διοίκηση παρεμβαίνει για να εκπαιδευτεί προσωπικό της αρεσκείας της. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκίνησε σταδιακά με τους Τεχνολόγους αρχές Αυγούστου, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Δεν φαίνεται να βιάζονται στο Νοσοκομείο να λειτουργήσει το εν λόγω μηχάνημα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διέθετε δύο Γραμμικούς Επιταχυντές που συνεχώς παρουσίαζαν βλάβες επειδή ξεπέρασαν το όριο ζωής. Με την παράδοση του Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ το ένα αχρηστεύθηκε. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ένα καθότι το Ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα της Δωρεάς ακόμη δεν λειτουργεί. Το παλαιό που λειτουργεί παρουσιάζει συχνές βλάβες και κάνει απλές και όχι εξειδικευμένες θεραπείες. Ως εκ τούτου μετά την εγκατάσταση του Γραμμικού Επιταχυντή της Δωρεάς του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ όχι μόνο δεν μειώθηκε η λίστα αναμονής, αλλά αυξήθηκε. Τώρα είναι τρεις μήνες. Ασθενείς με προσδόκιμο ζωής δύο μηνών παίρνουν ραντεβού για Ακτινοθεραπεία μετά τρεις μήνες. Τι επιλογές έχουν; Στη πόλη της Λάρισας υπάρχει Ιδιωτικό Νοσοκομείο που διαθέτει σύγχρονο Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα. Κάνει χρυσές δουλειές. Για κάθε σχήμα Ακτινοθεραπείας οι Ασθενείς επιβαρύνονται τον Ιατρό που η αμοιβή του φτάνει έως 3.000 ευρώ. Ταυτόχρονα πληρώνουν και συμμετοχή στα έξοδα Ακτινοθεραπείας. Οι Ασθενείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όποιοι έχουν χρήματα. Όποιοι δεν έχουν πεθαίνουν δυστυχώς.
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έχει τρία Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα. Το ένα του κοβαλτίου είναι παροπλισμένο. Δεν χρησιμοποιείται. Θέλει αλλαγή η κεφαλή κοβαλτίου. Δεν διαθέτουν 70.000 ευρώ. Δεν λειτουργεί ενώ θα μπορούσε να σώζει ζωές. Διαθέτει δύο Γραμμικούς Επιταχυντές. Το Θεαγένειο έχει επιλεγεί για να εγκατασταθούν δύο Ακτινοθεραπευτικά Μηχήματα ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Το ένα παραδόθηκε, εγκαταστάθηκε σε αντικατάσταση ενός παλαιού Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος που παροπλίστηκε. Η λίστα αναμονής αυξήθηκε αντί να μειωθεί, επειδή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο λειτουργίας (είναι σε εξέλιξη η εκπαίδευση του προσωπικού) και ταυτόχρονα επειδή πραγματοποιεί στοχευμένες θεραπείες (IMRT) τηρούνται αυστηροί κανόνες, οι οποίοι αυξάνουν το χρόνο θεραπείας. Τρία χρόνια και ακόμη το Νοσοκομείο δεν είναι έτοιμο για την παραλαβή του δεύτερου Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ προς αντικατάσταση του άλλου παλαιού Γραμμικού Επιταχυντή. Με την ολοκλήρωση της Δωρεάς δεν θα προστεθούν μηχανήματα για να μειωθούν οι λίστες αναμονής, αλλά αντικαθίστανται σωστά οι παλαιοί Γραμμικοί Επιταχυντές που έφαγαν τα ψωμιά τους και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας ακτινοθεραπείες. Λόγω του πειραματικού σταδίου λειτουργίας του πρώτου Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος της ΔΩΡΕΑΣ την αδυναμία επισκευής του Μηχανήματος κοβαλτίου, την αφασία για την παραλαβή του δεύτερου της Δωρεάς οι λίστες αναμονής αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Τώρα φτάνουν τους 4 μήνες. Χαλασμένο είναι το Μηχάνημα του Καισίου που επιχειρεί στοχευμένες θεραπείες άμεσης έγχυσης χλωριούχου Καισίου. Είναι κλεισμένο στο Τμήμα Ισοτόπων του Νοσοκομείου. Δεν αποψιλώνεται αφού το κόστος είναι απαγορευτικό για το Νοσοκομείο. Ούτε υπάρχουν χρήματα για να αντικατασταθεί. Το αποτέλεσμα είναι οι καρκινοπαθείς να απευθύνονται στον Ιδιωτικό Τομέα. Όσοι έχουν χρήματα. Οι πολλοί που δεν έχουν; Ο κος Πολάκης στα εγκαίνια εγκατάστασης του Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθούν και άλλα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, καθότι έχουμε χρήματα όπως είπε από τον Αντικαρκινικό Έρανο. Που είναι; Αλήθεια τι έγιναν εκείνα τα εκατομμύρια; Γιατί δεν αγοράζουν τα απαραίτητα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα να σωθούν καρκινοπαθείς; Το Θεαγένειο δεν διαθέτει κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυταροστατικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο αδυνατεί να διαθέσει 70.000ευρώ να επισκευάσει το Ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοβαλτίου. Με Υπουργική Απόφαση Πολάκη οι Νοσηλευτές επιφορτίζονται με την διάλυση των κυταροστατικών φαρμάκων ενώ δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πόσα άλλα θα κάνουν οι πολύπαθοι Νοσηλευτές!!! Ντροπή!!!
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Παρεδόθη και λειτουργεί το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Εγκαινιάστηκε η εγκατάσταση από τον κο Πολάκη. Λειτουργούν δύο. Της Δωρεάς και ένα εκ των δύο παλαιών αν και το άλλο ξεπέρασε το όριο ζωής του (15 ετών). ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και τα δύο λόγω έλλειψης Τεχνολόγων. Τα λειτουργούν 4 Μόνιμοι Τεχνολόγοι. Οι μισοί από όσους χρειάζονται για πλήρη λειτουργία τους. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται πάνω από 100 καρκινοπαθείς. Η λίστα αναμονής για Ακτινοθεραπεία είναι τρεις μήνες!!!
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Για να εγκαταστήσουν το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα της ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ, πέταξαν το παλαιό. Στο χώρο εγκαταστάθηκε το νέο Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα χωρίς να λειτουργεί. Θα λειτουργήσει από 1η Οκτωβρίου Πέταξαν το παλαιό χωρίς να λειτουργούν τον καινούργιο Γραμμικό Επιταχυντή. Άλλα Νοσοκομεία λειτουργούν παλαιούς Γραμμικούς Επιταχυντές και της Δωρεάς. Εδώ το πέταξαν πριν την ώρα του. Με ποιες μελέτες; Με ποιες εισηγήσεις; Χρησιμοποιούν κάπου – κάπου το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα κοβαλτίου για ένα ή δύο περιστατικά την ημέρα. Οι καρκινοπαθείς οδηγούνται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή τον Ιδιωτικό Τομέα!!! Εάν έχουν χρήματα. Ντροπή!!!
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Εγκαταστάθηκε το καινούργιο της Δωρεάς στη θέση του παλαιού. Λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο από 1 Αυγούστου 2017. Μεγάλη έλλειψη Τεχνολόγων. Υπηρετούν μόνο 4. Η λίστα αναμονής είναι υπό διαμόρφωση. Αναμένεται να εκτοξευθεί.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ: Εγκαταστάθηκε ένας σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στη θέση του παλαιού Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος. Με προγράμματα ΕΣΠΑ. Γιατί να μην τρέξουν την προμήθεια και άλλων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων σε Νοσοκομεία με προγράμματα ΕΣΠΑ; Αν είναι δυνατόν!!! Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και διαθέτει μόνο ένα Γραμμικό Επιταχυντή. Που να βρεθούν χρήματα και προσωπικό για εγκατάσταση τουλάχιστον άλλων δύο. Η λίστα αναμονής για Ακτινοθεραπεία παραμένει ίδια. ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!!!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: Λίστα αναμονής για Ακτινοθεραπείες 4 μήνες!!! Δεν συγκαταλέγεται στα Νοσοκομεία για Δωρεά Γραμμικού Επιταχυντή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη με την εξής μορφή δράσης
8ωρη Στάση Εργασίας 7πμ έως 3μμ για τα όμορα Νοσοκομεία
4ωρη Στάση Εργασίας 8πμ έως 12μμ για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8πμ στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Η πορεία θα διέλθει από την πόλη και θα καταλήξει 
στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

iatropedia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς