ΚΑΣΤΟΡΙΑ - «Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία» το θέμα της φετινής συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας

«Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία» το θέμα της φετινής συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας
«Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία» το θέμα της φετινής συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας

Στις 1-2-3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 13 η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., στην κατασκήνωση του Βογατσικού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς στο Δήμο Άργους Ορεστικού, Καστοριάς, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Το θέμα της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας ήταν «Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία».

Νέοι και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφθασαν την πρώτη μέρα της συνάντησης όπου τους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.

Με την ολοκλήρωση των αφίξεων το βράδυ της Παρασκευής, έγινε η έναρξη της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.) κ. Γιώργο Αμαραντίδη, του πρόεδρου της Π.Ο.Ε. κ. Χρηστο-Δημήτριο Τοπαλίδη, του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους Ορεστικού κ. Αναστάσιο Ξανθόπουλο, του Γενικού Γραμματέα του Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου κ. Γιώργο Χριστοφορίδη και τέλος του Β’ Αντιπρόεδρου της Σ.Ε.Ν. κ. Κώστα Χατζημιχαηλίδη.

Την Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, o πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργος Βαρυθιμιάδης, ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης και μέλη αυτού, και ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Κουνατίδης και μέλη του Σ.Πο.Σ.

Επίσης παρευρέθηκαν η Α΄ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κα. Αθηνά Σωτηριάδου, ο αναπληρωτής πρόεδρος ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. κ. Εφραίμ Κιριζίδης, ο Συντονιστής Νεολαίας της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., και ο τέως πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. και επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης.

Ακολούθησε δείπνο για τους φιλοξενούμενος και ποντιακή βραδιά, η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από νέους και νέες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Το πρωί του Σαββάτου, δόθηκε το πρωινό και ξεκίνησαν οι θεματικοί κύκλοι συζητήσεων και ομιλιών της Συνάντησης με πρώτη ομιλήτρια την κα. Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα των Παρχαρίων τόσο στον Πόντο, όσο και στο πως πραγματοποιούνται τώρα στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης.

Η κα. Κυριακίδου-Βασιλειάδου περιέγραψε τα Παρχάρια στον Πόντο, το πότε και το που λαμβάναν χώρα, τι προετοίμαζαν και με ποιον τρόπο. Μεγάλη έμφαση έδωσε στο ρόλο της γυναίκας, καθώς ήταν και το κεντρικό πρόσωπο, αφού όλες οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν περνούσαν από την νοικοκυρά του εκάστοτε σπιτιού. Η περίοδος των παρχαριών ξεκινούσε τέλη Μαΐου, όπου και ξεκινούσαν οι πρώτες οικογένειες με τα ζώα τους να ανηφορίζουν τα βουνά του Πόντου και τελείωνε περίπου στις αρχές του φθινοπώρου. Οι γυναίκες έκαναν προετοιμασίες για την χειμερινή περίοδο, κάνοντας βούτυρο, μαζεύοντας ξύλα και φτιάχνοντας ότι χρειαζόταν για τα νοικοκυριά τους. Κάθε βράδυ γινόταν γλέντι στην αυλή κάποιου σπιτιού, καλώντας τους γείτονες και φίλους να συμμετέχουν και να κεραστούν από τα εδέσματα που είχε ετοιμάσει η παρχαρομάνα. Όλα τα παραπάνω είναι βασισμένα σε μαρτυρίες από πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

Συνέχισε, αναφέροντας σε ποια μέρη της Ελλάδος διατηρείται ακόμα αυτή η συνήθεια. Όντας η ίδια από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, είπε το πώς κατάφεραν να διατηρηθούν τα παρχάρια στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο χωριό της. Έγινε προβολή βίντεο από στιγμιότυπα από τις αρχές του 90 έως και σήμερα. Στο βίντεο εμφανίζονταν οι καλύβες που υπάρχουν και σήμερα στον Άγιο Δημήτριο, οι οποίες φιλοξενούν τον κόσμο που επισκέπτεται τα παρχάρια. Περιέγραψε τα φαγητά που είχαν την τιμητική τους, όπως το χαβίτς, τις τυροκλωστές και τα περέκ. «Η λύρα και το τραγούδι δε λείπουν από αυτές τις συναθροίσεις, φέρνοντας πιο κοντά τους ανθρώπους», τόνισε η κα. Κυριακίδου-Βασιλειάδου και έκλεισε την ομιλία της προσκαλώντας όλους τους νέους και νέες να επισκεφθούν τα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθησε το μεσημεριανό γεύμα στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, και το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, οι νέοι προτίμησαν αντί ξεκούρασης και ύπνου ένα γλέντι, το οποίο κράτησε μέχρι την έναρξη του δεύτερου θεματικού κύκλου.

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος είχε ομιλητή τον κ. Θεόδωρο Πιλαλίδη. Ο κ. Πιλαλίδης έκανε εκτενή αναφορά στο τι είναι τα Μωμοέρια, πως ξεκίνησαν, πότε και γιατί. Περιέγραψε το πώς υφίσταντο το δρώμενο στον Πόντο, σε ποιες περιοχές και με ποιες διαφορές ανά περιοχή. «Τα Μωμοέρια έχουν ευετηριακό χαρακτήρα και είναι μια παράκληση προς τη φύση για καρποφορία», είναι μία ανάλυση που έδωσε ο ομιλητής.

Εξηγώντας τη σημασία του δρώμενου, τόνισε τη σημασία της αυθεντικής και βιωματικής διατήρησης του στον Ελλαδικό χώρο, όπως συμβαίνει σε κάποια μέρη της Ελλάδας. «Η εισαγωγή του δρώμενου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είναι μια ευκαιρία για όλους να ενημερωθούν σωστά και να το διαδώσουν και σε άλλα μέρη του κόσμου». Έγινε προβολή βίντεο, με εικόνες από τα Μωμοέρια σήμερα.

Ο κ. Πιλαλίδης, φέρνοντας τη φορεσιά του πατέρα του, έδειξε στους νεολαίους τα κομμάτια αυτής, και ανέφερε διαφορές που παρατηρούνται από το χθες στο σήμερα και από περιοχή σε περιοχή.

Οι ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκόμενους, απαντήθηκαν με χαρά από τον ομιλητή.

Στο συνέχεια, περάσαν όλοι στον εξωτερικό χώρο της συνάντησης, καθώς ο ομιλητής έκανε μια παρουσίαση του δρώμενου, και στη συνέχεια ζήτησε εθελοντές, ώστε να το αναπαραστήσουν όλοι μαζί.

Οι νέοι με μεγάλη χαρά και προθυμία, σηκώθηκαν να συμμετάσχουν στην πρόβα και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους υπόλοιπους. Τέλος, έγινε μια παρουσίαση με φορεσιές από συγχωριανούς του κ. Πιλαλίδη, από τον Τετράλοφο Κοζάνης.

Ακολούθησε δείπνο για τους νεολαίους και για τους επίσημους παρευρισκόμενους. Την βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο πρώτος πρόεδρος της Σ.Ε.Ν. κ. Χαράλαμπος Κωτίδης, στον οποίο τιμητικά δόθηκε ο λόγος για έναν σύντομο χαιρετισμό. Εκείνος με την σειρά του συγχάρηκε τους νέους και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν το έργο τους.

Το πρωί της τρίτης μέρας , και μετά το πέρας του πρωινού δόθηκε και η τελευταία ομιλία, με καλεσμένους τον κ. Γιώργο Παρχαρίδη και τον κ. Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη. Το θέμα ήταν η «Ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στόχοι και προοπτικές». Ο επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Παρχαρίδης ξεκίνησε αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε η Π.Ο.Ε. και ποιες ήταν οι διαδικασίες οι οποίες ακολούθησαν, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Έκανε αναφορά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Π.Ο.Ε. αυτά τα χρόνια.

Έκλεισε ενθαρρύνοντας και προτρέποντας του νέους να συνεχίσουν την ενεργό τους δράση, και να μην ξεχνάνε το χρέος τους απέναντι στου προγόνους τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο νυν πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο οποίος μίλησε για την επικαιρότητα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, τους στόχους και τις προσδοκίες για το μέλλον. Συγχάρηκε με τη σειρά του τους νέους, οι οποίοι είναι πάντα κοντά και στηρίζουν όλες τις εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε.

Τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Αμαραντίδης πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., ο οποίος ήθελε να εκφράσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή όλων των νέων, καθώς και για την άψογη ολοκλήρωση των διεργασιών της συνάντησης.

Πριν την έκδοση των ψηφισμάτων, ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν από την οργανωτική επιτροπή προς το Δήμο Άργους Ορεστικού για την παραχώρηση της κατασκήνωσης, την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΠΕΣ-Ομόνοια Βογατσικού για την βοήθεια της και την παροχή υλικής βοήθειας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Αλωνακίων για την κάλυψη της εκδήλωσης, την κα. Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, τα Ποντιακά Παραδοσιακά προϊόντα «Βερμίου Γης»,το Οικογενειακό Κέντρο Ακρίτας για την φροντίδα της σίτισης, την εταιρία ΣΕΛΙ, για την χορηγία των εμφιαλωμένων νερών κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλους τους εθελοντές και φυσικά το Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου για την άμεση και άψογη στήριξη τους.

Οι νεολαίοι της Π.Ο.Ε. αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 13 η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

1) Διακηρύσσουμε την πίστη μας για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς επίσης και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Δηλώνουμε επίσης ότι θα κορυφώσουμε όλες τις παραπάνω προσπάθειες μας το 2019, έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα.
2) Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς.
3) Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση κα το Υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.
4) Απαιτούμε να επανενταχτεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του εν λόγω κεφαλαίου με περισσότερα στοιχεία.
5) Ζητούμε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την έδρα Ποντιακών Σπουδών, την εύρεση υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
6) Καλούμε την Ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο και ζητούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα
στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.
7) Αναγνωρίζουμε την Γενοκτονία των Κούρδων Yazidi από την τρομοκρατική οργάνωση DΑESH και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.
8) Ως νέοι της 3ης & 4ης γενιάς ποντίων θεωρούμε σημαντικό και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητά των προγόνων μας στις επόμενες γενεές Ποντίων.
9) Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
10) Καλούμε την Αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις των Ελλήνων της Χιμάρας και την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση στο θέμα και να λάβει άμεσα δράση για την διάσωση των Ελλήνων και των περιουσιών τους.

Οι νεολαίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 14 η Συνάντηση, και αναχώρησαν για τις περιφέρειες τους.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)