Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Δείτε αναλυτικά

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Δείτε αναλυτικάΣτα 360 εκατ. ευρώ «κλείδωσε» τελικά το ποσό που θα ανακτήσει η ΔΕΗ για τις οφειλές ΥΚΩ που διεκδικεί για την περίοδο 2012 – 2016.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε δεκτή την εισήγηση της ΡΑΕ, ενώ αναμένεται πολύ σύντομα να φανεί αν τελικά θα προσφύγει στη Διαιτησία η Επιχείρηση, προκειμένου να πάρει το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που αρχικά ζητούσε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, διατηρεί «στάση άμυνας». Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα χρεωθούν ένα καπέλο της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε νοικοκυριό γύρω στα 12 – 13 ευρώ.


Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους «Ενεργειακούς συνεταιρισμούς» το οποίο και θα περιλαμβάνει δύο άρθρα για τους λογαριασμούς ρεύματος, που θα αφορούν τις αλλαγές και τα κριτήρια στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αλλά και τις αναπροσαρμογές στις κλίμακες για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Οπως έχουμε ξαναγράψει, το ΚΟΤ θα έχει περισσότερα κριτήρια ένταξης, αφήνοντας πολλούς από τους 680.000 δικαιούχους εκτός. Δηλαδή, πέραν του ετήσιου εισοδήματος, τώρα θα λαμβάνονται υπόψη και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες (20%, 40%, 60% και 80%), που θα λαμβάνουν έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με το πού ανήκουν. Την υψηλότερη θα έχουν όσοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Νέα κλιμάκια

Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην εξομάλυνση των κλιμάκων που ισχύουν, προκειμένου να σταματήσουν οι υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την αλλαγή που προωθείται ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με την ψηλότερη κλίμακα μόνο για την ποσότητα που ξεπερνά το όριο (π.χ. των 2.000 κιλοβατωρών).

Να υπενθυμίσουμε πως η ΡΑΕ έχει προτείνει τρεις κλίμακες.

Η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης είναι από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες με χρέωση 0,008 ευρώ. Η δεύτερη κλίμακα είναι από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση τα 0,045 ευρώ. Η τρίτη κλίμακα είναι από 2.401 και άνω κιλοβατώρες με χρέωση 0,080 ευρώ. Με την ισχύουσα κατηγορία για 3.001 και άνω κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04488 ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ