Οδήγηση & κινητό v/s οδήγηση & αλκοόλ: Τι είναι πιο επικίνδυνο

Οδήγηση & κινητό v/s οδήγηση & αλκοόλ: Τι είναι πιο επικίνδυνοΤόσο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όσο και η χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα που οδηγούμε, μπορεί να να αποβούν  μοιραίες για τη ζωή.

Μια νέα μελέτη ερευνητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, καθώς και του Πανεπιστημίου του Σάσεξ έρχεται να ενισχύσει προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι συνομιλίες στο κινητό κατά την οδήγηση μετατρέπονται σε κίνδυνο-θάνατο για τον οδηγό, αλλά και όσους βρεθούν στο δρόμο του, πεζούς και εποχούμενους.
Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση τετραπλασιάζει τις πιθανότητες σύγκρουσης, ενώ οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό, ακόμη και χωρίς να κρατούν τη συσκευή, αντιδρούν σε λιγότερα από τα μισά εμπόδια κάθε είδους που εμφανίζονται στον δρόμο τους σε σύγκριση με εκείνους των οποίων δεν αποσπάται η προσοχή.
driving mobile
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Τζέμα Μπριγκς του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί που εκτελούν δύο καθήκοντα ταυτοχρόνως, χρειάζονται κατά μέσο όρο 1,6 δευτερόλεπτα περισσότερα από εκείνους που είναι προσηλωμένοι στον δρόμο προκειμένου να αντιδράσουν σε απρόσμενα γεγονότα.
Αυτό συνεπάγεται ότι, όταν κάποιος οδηγεί με περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα, θα χρειαστεί 21,46 μέτρα επιπλέον για να σταματήσει το όχημά του – ή πέντε μεσαία σε μέγεθος αυτοκίνητα παρκαρισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Όταν τα απρόσμενα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στις άκρες του δρόμου και ο οδηγός πρέπει να τα «συλλάβει» με την περιφερική του όραση, οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό έχουν ακόμη πιο αργά ανακλαστικά.
Όπως σημείωσε η δρ Μπριγκς «σήμερα μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τα επίπεδα αλκοόλ που έχει καταναλώσει κάποιος ενώ οδηγεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη εύκολη μέτρηση σαν το αλκοοτέστ για τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, παρότι οι οδηγοί των οποίων αποσπάται η προσοχή μιλώντας στο κινητό κάνουν τα ίδια σημαντικά λάθη με έναν οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ».
Η ερευνήτρια συμπλήρωσε ότι οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται καν τα λάθη που κάνουν μιλώντας στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για ζήτημα σοβαρό, αντίστοιχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
«Ωστόσο ολοένα και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τους κινδύνους από τη σχέση κινητού και οδήγησης» πρόσθεσε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Transportation Research Journal».

http://www.onmed.gr/

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη