ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Η Σημασία Της Ψυχοθεραπείας Ως Αναπόσπαστο Κομμάτι Της Κλασικής Ιατρικής Στο Ταξίδι Του Καρκίνου Το Μαστού


Ίντα Ελιάου  Συμβουλευτική Ψυχολόγος / Chartered Counselling Psychologist (BSc, MSc, PGDip. MA)



Ο καρκίνος του µαστού έχει ιδιαιτερότητες που επιβαρύνουν μια ασθενή και χρίζουν αναγκαία την ψυχολογική της υποστήριξη. Η γυναίκα δεν έρχεται µόνο αντιμέτωπη µε ένα νόσηµα που µπορεί να προκαλέσει τον θάνατό της, αλλά και µε τον πιθανό ακρωτηριασμό ενός τµήµατος του σώµατός της που συμβολίζει: την μητρότητα και την ερωτική-σεξουαλική της υπόσταση. Με ποιον τρόπο συμβάλλουν οι Ψυχολόγοι κατά την ασθένεια;

Στην εξέλιξη της νόσου από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι και τη στιγμή της αποθεραπείας σηµαντικό λόγο παίζουν: (Ρήγα Αναστασία-Βαλεντίνη (1997).   α) η πρώιµη ή καθυστερημένη διάγνωση και η σωστή ιατρική θεραπεία που θα ακολουθηθεί.  β) η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόµου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο Ψυχολόγος βοηθά τη γυναίκα να περάσει από το κάθε ένα από τα 5 στάδια του πένθους (Άρνηση, Διαπραγμάτευση, Θυμό, Κατάθλιψη, Αποδοχή, (Elizabeth Kübler-Ross, 1969)). Η έκφραση και η διεργασία των συναισθημάτων αυτών μέσα στη θεραπεία βοηθά στο να πορευτεί η γυναικά στο ψυχολογικά βίαιο συναισθηματικό ταξίδι του καρκίνου του μαστού αλλά και να υιοθετηθούν κατάλληλοι τρόποι αυτοφροντίδας σε κάθε στάδιο του.γ) ο τρόπος διαχείρισης της κάθε κρίσης σε κάθε θεραπευτικό στάδιο (στη διάγνωση ή θεραπεία ή μετά τη μαστεκτομή). Ο Ψυχολόγος βοηθά στην προσαρμογή της ασθενούς σε κάθε φάση της θεραπείας και αποθεραπείας με απώτερο στόχο την συμφιλίωσή της με τη νέα εικόνα σώματος αλλά και τον νέο της εαυτό ώστε να μπορέσει να επαναπροσεγγίσει και τις σχέσεις της. δ) τέλος, η κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη που έχει το άτοµο κατά τη διάγνωση, τη διαδικασία της εγχείρησης, της  χημειοθεραπείας ή/και ακτινοθεραπείας αλλά και μετά από την όποια θεραπεία. Ο Ψυχολόγος είναι μάρτυρας όλων των αλλαγών και βοηθά στην εξερεύνηση του μεγέθους της φροντίδας που ήδη παρέχει το περιβάλλον της ασθενούς και μαζί της καλλιεργεί τη διεκδίκηση του σωστού τρόπου φροντίδας που επιθυμεί από τον καθένα. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να συμφιλιωθούν µε την ιδέα της µαστεκτοµής και ακόµη περισσότερο για να συνηθίσουν την εικόνα τους µετά την επέµβαση ώστε τελικά να καταφέρουν να επανανοηματοδοτήσουν τη ζωή τους που είναι και ο τελικός στόχος της ψυχοθεραπείας.

Ενώ φαίνεται να συμφωνούμε στο ότι στην εμφάνιση καρκινογένεσης ρόλο παίζουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, τραυματικά γεγονότα, ο ίδιος ο τρόπος της ζωής μας, η ψυχολόγος κα Σταύρου υποστηρίζει πως κύριο ρόλο σε κάθε καρκίνο παίζει κάθε συναίσθημα που αισθανόμαστε και το οποίο μεταβάλλει το βιοχημικό περιβάλλον του σώματος μέσω ορμονών κυρίως. Όταν η ζωή μας γίνεται μόνιμο άγχος ή θλίψη ή καταπιεσμένος θυμός υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεσπάσει μια ασθένεια καθώς µπορεί να ασκήσουν µια ισχυρή επίδραση στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κλείνοντας ήθελα να αναφέρω ότι βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό πως τα τελευταία δυο χρόνια έρχονται στο γραφείο μου άνθρωποι επειδή ζουν πλημμυρισμένοι από θλίψη και απελπισία ή άγχος και θυμό με αίτημα να το διαχειριστούν για να μην νοσήσουν, σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν που χτυπούσαν το κουδούνι επειδή είχαν νοσήσει. Φαίνεται πως έχει αρχίσει να υπάρχει μια μετακίνηση στην κοινωνία όπου ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον τη στενή συσχέτιση ψυχής, σώματος και συμπεριφοράς και θορυβείται ψυχικά πριν θορυβηθεί σωματικά. Αυτό θα το ονομάτιζα ‘πρόληψη’. Κομμάτι της πρόληψης, το Α κ το Ω σε κάθε κατάσταση.

Απο την στηλη Υπερ υγείας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη