Έτσι ξεχωρίζουν οι δημιουργικοί άνθρωποι - με ονειροπόληση και αυτονομία

Η δημιουργικότητα αφήνει το δικό της «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο
Η δημιουργικότητα σχετίζεται με τη δημιουργία περισσότερων επαφών στον εγκέφαλο σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί ο κάθε δημιουργός και εν γένει κάθε πρωτότυπος άνθρωπος να έχει κάτι μοναδικό σε σχέση με τους άλλους, όμως ο εγκέφαλος όλων των δημιουργικών ανθρώπων εμφανίζει ομοιότητες στην «καλωδίωσή» του. 

Η μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη δημιουργικότητα έχει ένα διακριτό εγκεφαλικό αποτύπωμα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από αυξημένες διασυνδέσεις ανάμεσα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου και από καλύτερο συντονισμό ανάμεσά τους, σε σχέση με τους λιγότερο δημιουργικούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Κίνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρότζερ Μπίτι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τους εγκεφάλους 160 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μία μέθοδο που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα με βάση τις αλλαγές στη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες, ενόσω βρίσκονταν στο διαγνωστικό μηχάνημα, κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα πείραμα δημιουργικής σκέψης, που αφορούσε να βρουν -μέσα σε 12 δευτερόλεπτα- πρωτότυπους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν συνηθισμένα αντικείμενα, όπως ένα μαχαίρι, ένα φλιτζάνι, μια κάλτσα, ένα σαπούνι ή ένα τούβλο, τα οποία εμφανίζονταν διαδοχικά σε μια οθόνη. Στη συνέχεια, μια ομάδα τριών ανεξάρτητων κριτών βαθμολογούσε την πρωτοτυπία κάθε απάντησης.

Όσο πιο ευφάνταστος και δημιουργικός ήταν κάποιος στις ιδέες του (π.χ. η χρήση της κάλτσας ως φίλτρου νερού!), τόσο πιο πολύ ενεργοποιούνταν, συνδέονταν μεταξύ τους και συντονίζονταν τρεις συγκεκριμένες περιοχές ή δίκτυα του εγκεφάλου: της ονειροπόλησης (αυτόματη σκέψη και φαντασίωση), της διάκρισης (επιλογή αυτού που αξίζει περισσότερο να τραβήξει την προσοχή μας γύρω μας) και του εκτελεστικού ελέγχου (συνειδητή σκέψη και αξιολόγηση).

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να κάνουν το αντίστροφο, δηλαδή να εκτιμήσουν πόσο δημιουργικός είναι κανείς, μελετώντας μόνο το «προφίλ» της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με τέλεια ακρίβεια ποιος θα είναι ο επόμενος Αϊνστάιν, αλλά είμαστε πλέον σε θέση να έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το πόσο αυτόνομη είναι η σκέψη ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Μπίτι.

Η μελέτη θα συνεχιστεί για να βρεθεί το «αποτύπωμα» της δημιουργικότητας σε επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες (όπως το γράψιμο ή η σύνθεση μουσικής), καθώς και επιστημονικές. Θα μελετηθεί επίσης κατά πόσο ο εγκέφαλος αλλάζει πιο μόνιμα στους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους και σε ποιο βαθμό η εκπαίδευση και η εξάσκηση βελτιώνουν τη δημιουργικότητα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς