Σκληρό σιτάρι: Βελτιωμένες ποικιλίες για αύξηση αποδόσεων

Σκληρό σιτάρι: Βελτιωμένες ποικιλίες για αύξηση αποδόσεων
Τις ποικιλίες σκληρού σιταριού που διαθέτει η εταιρεία Fyto-Animal Services (FAS) και την κατεύθυνση της έρευνας που συγχρηματοδοτεί η FAS με τις ιταλικές εταιρείες Genetic Service και COSEME, εταιρείες πρωτοπόρες στη βελτίωση των σιτηρών, ανέλυσε ο Βασίλης Μιχαήλ στην εκδήλωση με θέμα το «Παρόν και το μέλλον» της καλλιέργειας, που διοργάνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 27ης Agrotica.


Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, προσέλκυσε πολλούς ενδιαφερόμενους, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει το σκληρό σιτάρι ακόμα και μετά από σχεδόν τρεις σεζόν με χαμηλές τιμές και δύσκολη αγορά για το προϊόν.

Η εταιρεία διαθέτει μία πληθώρα ποικιλιών σκληρού σιταριού, όπως οι εξής: Quadrato, Pietrafitta, Gattuso, Vendetta, Torrebianca, Cannavaro, Alemanno, Spartaco, Dorato, Adone και Acadur. Παράλληλα, εξοπλίζει συνεχώς την γκάμα της με γενετικό υλικό που προκύπτει από την έρευνα και δοκιμάζεται ενδελεχώς σε πειραματικούς αγρούς σε Ιταλία και Ελλάδα. Ο κ. Μιχαήλ ανακοίνωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας, μέρος των οποίων θα είναι άμεσα προς χρήση από τους παραγωγούς.

Οι ποικιλίες αναπτύχθηκαν ακολουθώντας τις τελευταίες μεθόδους της γενετικής βελτίωσης και είναι πλήρως προσανατολισμένες στις ανάγκες της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας. Ο κ. Μιχαήλ ανέδειξε, ταυτόχρονα, τη σημασία του πιστοποιημένου σπόρου για την καλλιέργεια και τις προβληματικές της μη χρήσης που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο τον παραγωγό όσο και για τη βιομηχανία.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος Μύλου, Αγορών Σίτου και Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας της Μέλισσα, Δημήτριος Μπακοδήμος, ο οποίος παρουσίασε το συμβολαιακό πρόγραμμα σκληρού σίτου, που εφαρμόζει η εταιρεία. Σύμφωνα με αυτό, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο σπόρο ποικιλιών υψηλής ποιότητας, όπως αυτοί της FAS, και απορροφώντας το παραγόμενο προϊόν, η καλλιέργεια οδηγείται σε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική. Από τη μια, εξασφαλίζεται μία εγγυημένη κατώτερη τιμή, η οποία ευνοεί τον παραγωγό σε χρονιές που η εμπορική τιμή του σκληρού σιταριού είναι χαμηλή, και, από την άλλη, η βιομηχανία εφοδιάζεται με ποιοτικό προϊόν για τις ανάγκες της. Επιπλέον, μίλησε για την Ακαδημία Σίτου Melissa και τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει, που έχουν στόχο την αναβάθμιση της παραγωγής σκληρού σιταριού στη χώρα μας.

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Vincenzo Natoli, γενετιστής της εταιρείας Genetic Service, ο οποίος έκανε αρχικά μια αναδρομή στη γενετική βελτίωση του σιταριού από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και την προοπτική της Ελλάδας για περαιτέρω ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη FAS και το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ακόμη, παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις ποικιλίες που δοκιμάζονται στους πειραματικούς αγρούς της FAS στην Ελλάδα, οι οποίες σύντομα θα είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο κομμάτι της έρευνας που χρηματοδοτεί η FAS για τα υβρίδια σκληρού σιταριού που έως τώρα έχουν δώσει εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

http://www.ypaithros.gr/ 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)