Εκατόμβη νεκρών αμάχων στην Γούτα. Για τρίτη μέρα βομβαρδίζει ο Άσαντ παρά την κατάπαυση πυρός (Σκληρές εικόνες)

Η Ανατολική Γούτα υποτίθεται πως καλύπτεται από τις συμφωνίες κατάπαυσης πυρός για τις οποίες μεσολάβησαν η Ρωσία, Ιράν, Τουρκία

Η ανάρτηση συνοδεύεται από εικόνες με σκληρό περιεχόμενο)
Η νέα κλιμάκωση των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και συμμάχων τους στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό που πολιορκούν, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 45 αμάχους σήμερα Τρίτη ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφότου ενισχύθηκαν οι βομβαρδισμοί, το βράδυ της Κυριακής, περίπου 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 850 έχουν τραυματισθεί. Η Ανατολική Γούτα υποτίθεται πως καλύπτεται από τις συμφωνίες κατάπαυσης πυρός για τις οποίες μεσολάβησαν η Ρωσία, Ιράν, Τουρκία
Ο συριακός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο ενώ η κυβέρνηση στη Δαμασκό λέει ότι στοχοθετεί μόνο αντάρτες.

ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES
ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES

Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, αντάρτες άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ. Ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στην Ανατολική Γούτα, μια τεράστια έκταση με μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες και αγροκτήματα, ζουν πολιορκημένοι από το 2013 περίπου 400.000 πολίτες.
Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έκανε λόγο περί «ακραίας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» τη Δευτέρα και απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι βομβαρδισμοί αμάχων. 
«Η ανθρωπιστική κατάσταση των άμαχων στην Ανατολική Γούτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε ο Μουμτζής σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βηρυτό. «Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή πέρα από το να καταφύγουν σε υπόγεια και υπόγεια καταφύγια με τα παιδιά τους».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να τερματιστούν αμέσως αυτά τα παράλογα δεινά» που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής, συμπλήρωσε ο Πάνος Μουμτζής. Οι βομβαρδισμοί «αθώων αμάχων και υποδομών πρέπει να διακοπούν αμέσως», επέμεινε. 
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ανατολική Γούτα, καθώς ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια φθάνει στους κατοίκους.

AMMAR SULEIMAN VIA GETTY IMAGES
HAMZA AL-AJWEH VIA GETTY IMAGES
ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES


Στη θεωρία, η Ανατολική Γούτα καλυπτόταν από τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για τις οποίες μεσολάβησαν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.
Οι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα κατηγορούν τη Μόσχα και τον συριακό στρατό ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης». Λένε ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την παρουσία μερικών εκατοντάδων μελών του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία στον θύλακα για να εξαπολύουν επιθέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επέρριψε την ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Γούτα στους αντάρτες και ιδίως αυτούς του Μετώπου Υποστήριξης, που τόνισε πως προχωρούν συνεχώς σε «προκλήσεις».
Ο Λαβρόφ έκρινε πως η Δαμασκός, η Μόσχα και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αξιοποιήσουν «την εμπειρία της απελευθέρωσης του Χαλεπιού» και να εφαρμόσουν τις τακτικές που δοκιμάστηκαν εκεί στην Ανατολική Γούτα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES
ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES
ABDULMONAM EASSA VIA GETTY IMAGES
HAMZA AL-AJWEH VIA GETTY IMAGES
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

Η φίλη σου βγαίνει με τον πρώην σου: 4 τρόποι για να μην τρελαθείς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)