ΕΦΚΑ: Πόσο κοστίζει η εξαγορά πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ

Διευκρινίσεις για την διαδικασία καταβολής εισφοράς εξαγοράς στον ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ δίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ προκειμένου να αναγνωρίσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 53 παρ. 5 του ν. 3518/2006 χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Ο ως άνω αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από τους ανωτέρω φορείς.

Για την ως άνω αναγνώριση ο ασφαλισμένος υποβάλλει σχετική αίτηση άπαξ πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε με εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώρισης, είτε σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ στην αριθ. Φ.80000/οικ.60298/1472/ 23-12-2016 υπουργική απόφαση. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με τον τόκο καθυστέρησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.2, παρ. 11 του ν. 4152/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο παρ. 4 του ν. 4158/2013.

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για την εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 4144/2013.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τους εγγεγραμμένους μόνο στα μητρώα του ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ