KOZANH - Ανακοίνωση για τις εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες μια ακόμη σχολική χρονιά πλούσια σε δράσεις, συμμετοχές και διακρίσεις. Παράλληλα περιμένει τους νέους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να εγγραφούν και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον υπέροχο κόσμο της Γνώσης και της Μουσικής.
Οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2018-2019 υποβάλλονται στη Διεύθυνση του σχολείου από τους γονείς – κηδεμόνες των υποψήφιων μαθητών από 2-5-2018 έως 30-5-2018 με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
α) στο γραφείο του Διευθυντή του σχολείου από 8.00 π. μ. έως 15.30

β) με fax στο 2465023461
γ) τηλεφωνικά στο 2465023461
δ) με αποστολή email στο mail@gym-mous-siatist.koz.sch.gr
ε) ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Πλατεία Παύλου Μελά, ΤΚ 50300, Σιάτιστα

Η διαδικασία της επιλογής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, στο χώρο του σχολείου. Οι επιτροπές που θα καταρτιστούν, θα αποτελούνται από εκπαιδευτικούς ΠΕ79.01 οι οποίοι δεν υπηρετούν στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Την ευθύνη για την κατάρτιση και των επιτροπών αυτών έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Η διαδικασία επιλογής σκοπό έχει να ανιχνεύσει τη μουσική ικανότητα και αντίληψη των μικρών μαθητών και όχι τις γνώσεις τους στη μουσική. Επομένως οι υποψήφιοι εξετάζονται ως προς τη φωνητική, ρυθμική και ακουστική αντίληψη – ικανότητα. Προαιρετικά, οι υποψήφιοι μπορούν να εξεταστούν και σε μουσικό όργανο το οποίο ήδη γνωρίζουν (σε επίπεδο Κατωτέρας Σχολής) και το οποίο πρέπει να φέρουν μαζί τους την ημέρα της επιλογής (το σχολείο διαθέτει πιάνο στο χώρο της επιλογής).
Η Διαδικασία Επιλογής αποτελείται από δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος το οποίο διενεργείται γραπτά και ξεκινά ταυτόχρονα για όλους τους μαθητές της χώρας στις 10.00 π. μ., ο μαθητής καλείται, μέσα από ηχογραφημένα μουσικά αποσπάσματα, να αναγνωρίσει:
α) τον αριθμό επαναλήψεων ενός σύντομου και χαρακτηριστικού μουσικού θέματος κατά την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού,

β) τις βασικές κατηγορίες οργάνων – Έγχορδα, Πνευστά, Κρουστά
γ) το σύνολο των μουσικών οργάνων που ακούγονται να παίζουν σε ένα μουσικό κομμάτι και
δ) τo ύφος χαρακτηριστικών και σύντομων μουσικών κομματιών.

Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιείται η ατομική ακρόαση του υποψηφίου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Ο μαθητής καλείται να τραγουδήσει τραγούδι της επιλογής του, Σχολικό ή από το έντεχνο Ελληνικό ρεπερτόριο το οποίο έχει προετοιμάσει. Θα του ζητηθεί να το τραγουδήσει ξανά σε μεταφορά σε κοντινό τόνο (transporto).

Ο μαθητής καλείται να συνοδεύσει ρυθμικά το τραγούδι της επιλογής του, κτυπώντας παλαμάκια.
Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει, κτυπώντας παλαμάκια, ρυθμικά μοτίβα που δίνονται από τα μέλη της επιτροπής.
Ο μαθητής καλείται να διακρίνει και να δείξει, με αντίστοιχη κίνηση του χεριού του προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τη μεταβολή προς τα πάνω ή προς τα κάτω του τονικού ύψους του ήχου.
Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει σε απλό μουσικό όργανο – ξυλόφωνο ή μεταλλόφωνο – μία σύντομη μελωδία (4-5 νότες) παιγμένη στο πιάνο.
Στο τέλος της ατομικής ακρόασης ο μαθητής (εφόσον γνωρίζει κάποιο μουσικό όργανο σε επίπεδο τουλάχιστον Κατωτέρας Ωδείου) εκτελεί ολιγόλεπτο μουσικό έργο της επιλογής του. Η εκτέλεση του έργου στο μουσικό όργανο είναι προαιρετική.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας η εξέταση αποτελεί μια απλή διαδικασία στην οποία μπορεί να ανταπεξέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς θα υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία – προσομοίωση με βάση τα τεστ προηγούμενων ετών από καθηγητές μουσικής του σχολείου μας λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι αιτήσεις (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου http://gym-mous-siatist.koz.sch.gr/wn/index.php) να υποβληθούν αποκλειστικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 30-5-2018 γιατί μετά από αυτήν δε θα γίνονται δεκτές.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν την επόμενη μέρα στο χώρο του σχολείου. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καλούνται όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που το όνομά τους θα βρίσκεται στην Λίστα των «επιτυχόντων» να επικοινωνήσουν με το σχολείο για να επιλέξουν το μουσικό όργανο που θα διδαχθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Την ίδια ημέρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδαχθούν (γαλλικά η γερμανικά). Επίσης οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών θα παραλάβουν έγγραφο που θα πιστοποιεί την επιτυχία των παιδιών τους, καθώς και το δελτίο υγείας το οποίο θα επιστρέψουν συμπληρωμένο και σφραγισμένο από παιδίατρο, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Σκοπός του Ατομικού Δελτίου Υγείας είναι να επιτραπεί στους μαθητές και στις μαθήτριες να συμμετάσχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Συμπερασματικά, προσκαλούμε τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ Δημοτικού να φοιτήσουν σε ένα σχολείο που συνδυάζει τη γενική παιδεία (με όλα τα μαθήματά της) και τη μουσική παιδεία.
Η μεταφορά των μαθητών (με ταξί ή λεωφορείο) καθώς και η σίτιση είναι δωρεάν.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς