Πανελλήνιες 2018: Πώς επιλέγονται τα θέματα για κάθε μάθημα;

Η "κρυφή" διαδικασία πριν κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες 2018!

Οι Πανελλήνιες 2018 είναι εδώ! Και μιας και το ζήτημα είναι επίκαιρο, ψάχνουμε να μάθουμε περισσότερα για τη διαδικασία που προηγείται αυτής καθεαυτής της εξέτασης.

Το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευσης παραμένει ίδιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Παρότι -κατά κοινή ομολογία- δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ιδανικό τρόπο προετοιμασίας των μαθητών για την είσοδό του στα Πανεπιστήμια, δεν έχει γίνει κάποια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αλλαγή κι αυτό διότι δεν έχει βρεθεί κάποια εναλλακτική που να διαφυλάττει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πώς γίνεται όμως σήμερα η επιλογή των θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2018;

Το απόγευμα της προηγούμενης από την εξέταση μέρας η τριμελής επιτροπή και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Παιδείας και ξεκινούν τη διαδικασία για την επιλογή των θεμάτων. Τα μέλη θα βγουν από το κτίριο στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν τα θέματα που έχουν εισηγηθεί έχουν δοθεί πια στους υποψηφίους. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέσω κινητών τηλεφώνων ή άλλων μέσων.

Περίπου στις δώδεκα τα μεσάνυχτα η επιτροπή εισηγείται τα θέματα που προκρίνει ως κατάλληλα. Από κει και πέρα, ξεκινά η διαδικασία επιλογής από την Κεντρική Επιτροπή και τα δεκαοκτώ μέλη της. Η διαβούλευση κρατά αρκετή ώρα.


Τη σκυτάλη από την Κεντρική Επιτροπή παίρνει ο «λύτης», ένας καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος καλείται σε δύο ώρες, όχι τρεις, όπως οι υποψήφιοι, να απαντήσει στα θέματα, για να κριθεί αν τελικά αυτά που έχουν προταθεί μπορούν να λυθούν από τους μαθητές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα θέματα διακρίνονται σε τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας. Η συγκεκριμένη τακτική καθιερώθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ύστερα από την «υπερπαραγωγή» αριστούχων το 2000. Τα θέματα εκείνη τη χρονιά κρίθηκαν ιδιαίτερα εύκολα, με αποτέλεσμα στη Β’ Δέσμη το ποσοστό των αριστούχων να φτάνει το 21,8%.

Την ημέρα των εξετάσεων, τα θέματα έχουν κλείσει από τις επτά το πρωί, όμως πρέπει να περάσουν ακόμα τρεις ώρες μέχρι να βγουν τελικά από τα γραφεία του υπουργείου τα μέλη της επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαρροή.

Η επιλογή των περιοχών όπου τελικά θα δοθούν προς διόρθωση οι φάκελοι δεν είναι τυχαία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)