Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα φορτίζονται όπως τα κινητά – Η ηλεκτροκίνηση «κερδίζει» την Ευρώπη

Πώς θα σας φαινόταν αν φορτίζατε το αυτοκίνητο σας με τον ίδιο τρόπο που φορτίζετε το laptop και το κινητό σας; Τι θα λέγατε αν η οδήγηση σας κόστιζε έως και 5 φορές λιγότερο;
Οι δυνατότητες αυτές είναι πλέον πραγματικότητα με τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια αντί για βενζίνη ή πετρέλαιο. Στα ηλεκτρικά οχήματα συγκαταλέγονται τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα, αυτά δηλαδή που λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, και τα υβριδικά οχήματα που λειτουργούν κυρίως με ηλεκτρικό κινητήρα και, επικουρικά, με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα «φορτίζονται» με ρεύμα σε ειδικά σημεία φόρτισης.

Η ηλεκτροκίνηση είναι μια νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη και παγκοσμίως και αναμένεται να εδραιωθεί στο μέλλον ως ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς. Ήδη κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουν την πώληση νέων οχημάτων με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έναντι των συμβατικών;

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα τους είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας. Σύμφωνα με έκθεση εκπροσώπου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στα μέσα, η οδήγηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι πέντε φορές φθηνότερη! Κοστίζει μόλις 2€/100 χλμ. αντί για περίπου 10,5 €/ 100 χλμ. των συμβατικών αυτοκινήτων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρήματων και αποσβένεται γρήγορα το κόστος αγοράς. Στα θετικά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων συμπεριλαμβάνονται επίσης τα χαμηλά έως και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και η αθόρυβη, ομαλή οδήγηση.

Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα όλων, είναι οι χαμηλές εκπομπές ρύπων αφού τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια κι όχι σε ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα κατά 88% μέχρι το 2050, καθώς και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι υπεύθυνη για 467.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.




Υπάρχει ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα αλλά ήδη γίνονται οι πρώτες αξιόλογες προσπάθειες προώθησης της από εταιρείες που τολμούν και πρωτοπορούν. Ο ΗΡΩΝ, για παράδειγμα, ο ιδιώτης παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας με το γνωστό πρόγραμμα «Νυχτερινή Χρέωση 24/7», συγχρηματοδότησε τον Ιούνιο ένα από τα πρώτα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Εκπτωτικό Χωριό MacArthur, στο οποίο οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να φορτίζουν δωρεάν τα αυτοκίνητα τους. Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, η πρωτοβουλία αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας ΗΡΩΝ και έχει ως κύριο στόχο να γίνουν ευρέως γνωστά τα οφέλη της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα και δημιουργούν νέες συνθήκες για την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για την καθημερινότητα μας.» Στα ίδια πλαίσια ο ΗΡΩΝ συνεργάστηκε επίσης με την BMW και εξασφάλισε στους κατόχους των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, BMWi, δωρεάν τις ανάγκες κίνησης μιας ολόκληρης χρονιάς. Επίσης, πρόσφατα, προώθησε τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πλαίσια του Συνεδρίου «Καινοτομία και Επιχειρήσεις» της Ένωσης Ελλήνων Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού στο οποίο συμμετείχε ως χορηγός, παρουσιάζοντας προγράμματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές χρεώσεις ειδικά προσαρμοσμένες για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Είναι θετικό ότι μια κορυφαία εταιρεία με παρουσία δεκαετιών στο χώρο της ενέργειας και χιλιάδες πελάτες αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από περισσότερους φορείς που παίζουν ενεργό ρόλο στην αγορά της ενέργειας και των μεταφορών.



Σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο Εκπτωτικό Χωριό MacArthur

Ποιο είναι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης;

Αν θέλετε να φανταστείτε το μέλλον της ηλεκτροκίνησης οραματιστείτε, χωρίς περιορισμούς, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, φορτηγά, ακόμη και πλοία. Οι προοπτικές αυτές μπορεί να φαίνονται πολύ μακρινές, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Ήδη κατασκευάστηκε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο με μηδενικές εκπομπές ρύπων που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και υδρογόνο. Το πλοίο ονομάζεται Energy Observer και θα κάνει το γύρο του κόσμου αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για τη συμφιλίωση της οικονομικής προόδου με το κοινωνικό καλό. Βασικός χορηγός του πλοίου είναι ο Όμιλος ENGIE που αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως και έναν εκ των βασικών μετόχων του Ομίλου ΗΡΩΝ. Μάλιστα, η ENGIE εξαγόρασε πρόσφατα την ολλανδική EV Box, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στην Ευρώπη, με σκοπό να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Ευχόμαστε, λοιπόν, μέσα στα επόμενα χρόνια, να πληθύνουν τα

ηλεκτροκίνητα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους και το Energy Observer να ταξιδέψει σύντομα στις ελληνικές θάλασσες ανοίγοντας το δρόμο για ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον στην Ελλάδα!

Το Ενεργειακά Αυτόνομο Πλοίο Energy Observer

https://www.pentapostagma.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη