ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Λάγκα (Φώτο)

Αποχαιρετίσαμε σήμερα ένα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και παράλληλα στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτη, τους οποίους φιλοξενήσαμε επί τριημέρου στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Λάγκας.

Το κλιμάκια αποτελούνταν από καθηγητές του Πανεπιστημίου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και άτομα που έκαναν το διδακτορικό τους. Στο σύνολο 22 άτομα επισκέφτηκαν το χωριό μας!
Ο κύριος Αθανάσιος Μυλωνάς, επικεφαλής και υπεύθυνος του προγράμματος μας μίλησε για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Στο δυναμικό της ομάδας υπάρχουν βοτανολόγοι, εντομολόγοι, ερπετολόγοι, καθώς και μελετητές του DNA. Κάθε κομμάτι της χλωρίδας και πανίδας της Λάγκας συλλέχθηκε προσεκτικά και κάθε είδους δείγματα πάρθηκαν για να μελετηθούν και να  αναλυθούν προσεκτικά στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης. Κάθε είδους φυτό, έντομο, τρωκτικό, ερπετό, επιλέχθηκαν, συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσεκτικά ώστε να μεταφερθούν ασφαλή στον τόπο προορισμού τους. Ακόμα και δέιγματα απολιθωμάτων εξάχθηκαν, κάτι στο οποίο  είναι πλούσιοτο έδαφος της Λάγκας. Γεμάτα τα λισβάρια από απομεινάρια ζωής ξεχασμένων εποχών.  Με το πέρας της μελέτης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την αξία της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας και θa υποβληθούν στον ευρωπαϊκό φορέα Natura, ώστε να υπαχθεί η περιοχή της Λάγκας σ’ αυτόν. Τα δέιγματα θα κατακτήσουν και την θέση που τους ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και θα μας προσφερθούν ώστε να προστεθούν και να συνεισφέρουν στον πλούτο των γνώσεων για τον ευλογημένο τόπο μας.
Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν απο το χωριό μας και την φύση του ήταν θετικότατες και σύγκριναν την ομορφιά της με αυτήν του τόπου τους, της κρήτης. Τόσο διαφορετική, αλλά τόσο εξίσου όμορφη και σαγηνευτική. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία των Λαγκιωτών και άφησαν πίσω τους ευχαριστίες για την εμπειρία τους αυτή. Και φυσικά, με πολλές παραγγελίες για φασόλια Καστοριάς! Σαν την φασολάδα που έφαγαν αυτές τις ημέρες στο χωριό, δεν έμοιαζε καμιά! Η καλύτερη όλων!
Κι εμείς τους ευχαριστούμε για την εύλογη προσπάθειά τους αυτή, που θα γίνει η αιτία να καταλάβει η Λάγκα την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη προστατευόμενης πανίδας και χλωρίδας και να αναγνωριστεί γι’ αυτό.

Και συλλέκτες μανιταριών!



Και καθαριστές τους!


Διακρίνεται ο κύριος Μυλωνάς όρθιος στην κεφαλή του τραπεζιού. Και στο τραπέζι όλα γίνονται πιο απλά και μεταφέρονται οι ιδέες πιο εύκολα και κατανοητά και για εμάς τους απλούς θνητούς!





Και στο τραπέζι όλα γίνονται πιο απλά και μεταφέρονται οι ιδέες πιο εύκολα και κατανοητά και για εμάς τους απλούς θνητούς!






Και στο τραπέζι όλα γίνονται πιο απλά και μεταφέρονται οι ιδέες πιο εύκολα και κατανοητά και για εμάς τους απλούς θνητούς!



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ