ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ: Το νερό του Δισπηλιού είναι κατάλληλο για πόση και κάθε χρήση

Σε φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού που τροφοδοτεί το Δισπηλιό Καστοριάς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Μπαμπάκος μιλώντας στο oladeka.com. Ο κ. Μπαμπάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το νερό που φτάνει στα νοικοκυριά του Δισπηλιού σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις είναι κατάλληλο για πόση και κάθε χρήση».

Ερευνώντας το ιστορικό της υπόθεσης, προκύπτει ότι πριν από τρία χρόνια περίπου διαπιστώθηκε στις αναλύσεις του νερού που αντλούνταν από την γεώτρηση εκείνης της εποχής, η ύπαρξη υψηλής ποσότητας μιας επικίνδυνης για την υγεία ουσίας, που ονομάζεται τετραχλωροεθάνιο και έχει σχέση με την επεξεργασία δερμάτων. Τότε η ΔΕΥΑΚ τερμάτισε τη λειτουργία εκείνης της γεώτρησης και ανόρυξε νέα από την οποία υδρεύεται έως και σήμερα η ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Δισπηλιού.

Το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο τετραχλωροεθανίου στο πόσιμο νερό είναι σύμφωνα με τα Εθνικά πρότυπα 10mg και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά 40mg. Η μέτρηση της ΔΕΥΑΚ έδειξε στο συγκεκριμένο δείγμα 7mg.

Για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕ Καστοριάς όπου η ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Αδαμόπουλος στο oladeka.com (ο οποίος επιβεβαίωσε και τα στοιχεία των μετρήσεων και των ανωτάτων ορίων σε Ελλάδα και Ευρώπη) ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή ενός νέου υδρευτικού έργου για το Δισπηλιό το οποίο θα αντλεί νερό από την περιοχή του ΒΙΠΑ (από το ποτάμι) το οποίο θεωρείται ασφαλές.

Αυτό που επίσης προέκυψε είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η πηγή από την οποία προέρχεται η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα η οποία αφορά την ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων – Δισπηλιού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δήλωσε στο oladeka.com ότι σύντομα θα εκδοθεί και σχετικό επίσημο δελτίο τύπου της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης Καστοριάς.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς