Καταρρέει ακόμα ένα κυβερνητικό αφήγημα για τη μη περικοπή των συντάξεων: Κίνδυνος για «μαχαίρι» άνω του 18%

Ανθρακες φαίνεται πως είναι τελικά ο «θησαυρός» με το θηριώδες πλεόνασμα της 
τάξης του 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ για το 2018, που η κυβέρνηση ελπίζει να αποτελέσει το «μαξιλάρι» για να είναι μικρότερο του 18% το «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Οι επιστροφές εισφορών που δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό του 2018 «κουρεύουν» το πλεόνασμα και ήδη στην 8η κατά σειρά αλλαγή που προέβη ο ΕΦΚΑ για το 2018, η νέα πρόβλεψη που καταγράφεται με επίσημα στοιχεία στον πίνακα μεταβολών και στην σχετική εισήγηση των υπηρεσιών που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, δείχνει το πλεόνασμα στα 391,3 εκατ. ευρώ!


Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την 8η κατά σειρά τροποποίησή του (στις 12 Ιουλίου 2018) δείχνουν το ταμειακό (τρέχον αποτέλεσμα) να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 218,8 εκατ. ευρώ από 348,8 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη τροποποίηση, ενώ η νέα πρόβλεψη για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 υποχωρεί στα 391,3 εκατ. ευρώ πλεόνασμα έναντι 521,3 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη (7η) τροποποίηση και έναντι των 799 εκατ. ευρώ καθαρού πλεονάσματος που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2018.

Τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τις αποφάσεις που πήρε ο ΕΦΚΑ στην 8η κατά σειρά αλλαγή των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του για το τρέχον έτος δείχνουν ότι το πλεόνασμα μειώνεται σημαντικά διότι δεν είχε υπολογιστεί αρχικά πόσο θα στοίχιζε η επιστροφή εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, οι οποίοι πλήρωσαν το 2017 περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν με βάση το εισόδημα του 2016.

Αυτή τη στιγμή (Ιούλιος 2018) το θηριώδες πλεόνασμα ξεφουσκώνει γιατί ο ΕΦΚΑ έχει εγγράψει ως μείωση εσόδων ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ από εισφορές που οφείλει να επιστρέψει στους μη μισθωτούς.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η απόκλιση όμως δεν είναι μόνον 130 εκατ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερη, και θα φανεί στις επόμενες τροποποιήσεις, διότι αυτά τα 130 εκατ. ευρώ είναι εισφορές που θα συμψηφιστούν για όσους έκαναν αίτηση.

Οσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συμψηφισμού εισφορών έως το τέλος Μαΐου, αλλά παρά ταύτα έχουν λαμβάνειν επιστροφή, θα πρέπει βάσει του άρθρου 15 του ν. 4448/2017 και της σχετικής εγκυκλίου ΕΦΚΑ (αρ. 21, της 24/4/2018) να λάβουν τις διαφορές από την εκκαθάριση εισφορών του 2017 εντός διμήνου μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμψηφισμό, δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου, ή μέχρι τέλος Αυγούστου (λόγω παρατάσεων που έδωσε ο ΕΦΚΑ).

Το συνολικό ποσό των εισφορών που θα πρέπει να επιστρέψει ο ΕΦΚΑ είναι περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 130 εκατ. ευρώ επιστρέφονται συμψηφιστικά κατόπιν αίτησης σε επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες που πλήρωσαν περισσότερες εισφορές το 2017 και τώρα τους βγαίνει με την εκκαθάριση να πληρώσουν λιγότερα για τους επόμενους μήνες.

Απομένουν άλλα περίπου 170 εκατ. ευρώ επιστροφών, για τα οποία δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις περί συμψηφισμού και βάσει εγκυκλίου ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να τα επιστρέψει απευθείας στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

Η πίστωση των ποσών θα πρέπει, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των εισφορών, να γίνει εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμψηφισμού, δηλαδή εντός του διμήνου Ιουνίου και Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ από τα 170 εκατ. και το μόνο που έχει δρομολογηθεί είναι ο συμψηφισμός για τα 130 εκατ. ευρώ που απομειώνουν τα έσοδα του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο αφήγημα και το εγχείρημα που ατύπως καλλιεργεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή λόγω πλεονασμάτων ΕΦΚΑ δεν θα μειωθούν, ή θα μειωθούν σε ποσοστό μικρότερο του 18%, οι συντάξεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου!

Με την πρόβλεψη που επίσημα αποτυπώνεται στα έγγραφα του ΕΦΚΑ, όπου καταγράφεται πλεόνασμα 391,3 εκατ. ευρώ (σ.σ.: χωρίς να έχουν αποδοθεί όλες οι επιστροφές εισφορών του 2017), το αφήγημα περί ελαφρύτερων περικοπών «καίγεται» πολύ νωρίς.

Οτιδήποτε περί του αντιθέτου και αν υποστηριχθεί από κυβερνητικά στελέχη, θα έχει αξία μόνον αν αποτυπώνεται σε επίσημα στοιχεία, γιατί αυτά είναι που κοιτάζει και η τρόικα και θα εξακολουθεί να ζητά στο μεταμνημονιακό έλεγχο για τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, όπως αυτό της μείωσης των συντάξεων.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ ομολογούν από μόνα τους ότι το πλεόνασμα του 2018 κινείται στα 4391,3 εκατ. και χωρίς να έχουν επιστραφεί όλες οι εισφορές που βγαίνουν από τη διαδικασία εκκαθάρισης!

Η εξίσωση που λέει «δίνω το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για να διασωθεί μέρος των περικοπών στις συντάξεις» είναι απίθανο να βγει και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο ΕΦΚΑ έχει και μια τεράστια οφειλή από χρωστούμενα αναδρομικά σε 53.800 οριστικές συντάξεις.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, μάλιστα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία, ανέφερε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα: «Είχαμε πει -και επιβεβαιώνεται- ότι θα φτάσουμε στις 52.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ληξιπρόθεσμες, τον Ιούνιο. Κάναμε λάθος κατά 1.800 συντάξεις. Πήγαμε στις 53.800 συντάξεις. Είχαμε παραλάβει 168.922 συντάξεις. Στην περίοδο αυτή δώσαμε 395.780 επιπλέον».

Αυτές οι 53.800 συντάξεις, που ήταν χωρίς οριστική απόφαση μέχρι τέλος Ιουλίου, αυξάνονται με ρυθμό 15.000 αιτήσεων κάθε μήνα!

Το κόστος για την οριστική εξόφληση των 53.800 συντάξεων δεν έχει αποτυπωθεί στον ΕΦΚΑ και κυρίως δεν μπορεί πλέον να πληρωθεί από τις έξτρα επιχορηγήσεις που έπαιρνε ο προϋπολογισμός για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του στους πολίτες (εν προκειμένω στους συνταξιούχους), διότι για αυτές τις υποχρεώσεις η τρόικα έδινε ένα μέρος από τις δόσεις του Μνημονίου και η τελευταία δόση πληρώθηκε ήδη με την τυπική λήξη του τρίτου δανειακού προγράμματος.

lykavitos.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ