Οστεοπόρωση: Πώς δημιουργείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιστρέψουμε

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι σκελετοί των ζώων και των ανθρώπων που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια παραμένουν σχεδόν ανέπαφοι, αντιστεκόμενοι πεισματικά στα στοιχεία της φύσης. Αντίθετα, μέσα στο σώμα μας ξεκινούν να διαλύονται προκαλώντας αφόρητους πόνους και πολύ εύκολα κατάγματα με συχνά μοιραία κατάληξη. Ο άνθρωπος με την εσφαλμένη νοοτροπία του, την υποβαθμισμένη διατροφή του και τον παράλογο τρόπο ζωής του είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό.
Σε αντίθεση με το Δυτικό κόσμο, στην Άπω Ανατολή και σε μη-βιομηχανοποιημένες περιοχές η οστεοπόρωση είναι κάτι το σχεδόν άγνωστο. Στις δυτικές κοινωνίες, γίνεται υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούν όξινο περιβάλλον στον οργανισμό το οποίο με τη σειρά του αναγκάζει τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος να αποδεσμεύσουν από τα οστά αλκαλικά μέταλλα (ασβέστιο και μαγνήσιο) ώστε να επαναφέρουν την ισορροπία.
Το επιπλέον ασβέστιο αποβάλλεται από τα νεφρά (με κίνδυνο δημιουργίας λίθων) μέσω της ούρησης. Αν είναι παραπάνω από όσο μπορεί το ουροποιητικό να αποβάλλει, τότε το ασβέστιο σχηματίζει «ασβεστώματα» πάνω στα όργανα (κυρίως αγγεία, καρδιά και πνεύμονες).
Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και η κατανάλωση αναψυκτικών τα οποία είναι φορτωμένα με φωσφορικό οξύ το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο και το μαγνήσιο των οστών από το λεπτό έντερο ακόμη (κατά τη φάση της πέψης και της απορρόφησης). Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με το απλό πείραμα της εμβάπτισης ενός οστού (πχ από μια μπριζόλα) σε ένα ποτήρι Coca-Cola. Σε μερικές μέρες, το οστό θα διαλυθεί.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κλπ) δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα, επειδή συνυπάρχει με θείο και φωσφόρο. Τα 2 αυτά στοιχεία ανταγωνίζονται το ασβέστιο στους κυτταρικούς υποδοχείς με αποτέλεσμα τελικά να αποβάλλεται από το σώμα.
Πολλοί επαγγελματίες υγείας αγνοούν τη βασική δομή του οστού το οποίο είναι πρωτεϊνικός σκελετός (κολλαγόνο & οστεοκαλσίνη) πάνω στον οποίο επικάθονται οι κρύσταλλοι του ασβεστίου που το κάνουν σκληρό και ανθεκτικό στις μηχανικές καταπονήσεις. Το κολλαγόνο είναι πολυμερή προλίνης/υδρόξυπρολίνης με βιταμίνη C. Αδυναμία σύνθεσής κολλαγόνου σημαίνει και αδυναμία σωστού «υποστρώματος» για να πάνε να «κάτσουν» οι κρύσταλλοι ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, η οστεοκαλσίνη ρυθμίζεται από τον παραθυρεοειδή αδένα μέσω πολύπλοκων βιοχημικών μονοπατιών τα οποία απαιτούν πολλά ορθά μόρια (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) για να παραχθεί.
Χωρίς να το αναλύσουμε περαιτέρω η συνταγή που αντιστρέφει την οστεοπόρωση είναι:
– Κατανάλωση ασβεστίου και μαγνησίου από φυτικές ανεπεξέργαστες τροφές (μπρόκολο, σπανάκι, όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Όπου υπάρχει πράσινη χρωστική (χλωροφύλλη), υπάρχει και μαγνήσιο.
– Τακτική άσκηση. Τα μηχανικά φορτία που δέχεται το οστό, διεγείρει τους οστεοβλάστες να συνθέσουν περισσότερο δυνατά οστά.
– Έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για παραγωγή και ενεργοποίηση της βιταμίνης D.
– Μείωση των επιπέδων ομοκυστεϊνης μέσω της λήψης βιταμινών συμπλέγματος Β και ψευδαργύρου
–  Σημαντικό ρόλο παίζουν τα λιπαρά Ω3 & Ω6 επειδή έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Νίκος Δαραδήμος – Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ, MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ – Photo: Author/Depositphotos

http://enallaktikidrasi.com/

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη