Έρευνα: Oι σκύλοι κατανοούν τι λέμε και πως το λέμε!

Λέξεις και τόνος, έχουν σημασία για τον καλύτερο μας φίλο!
Έρευνα που διεξήχθη στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έδειξε πως, στην επικοινωνία με τους σκύλους, έχει αρκετή σημασία τι λέμε και πως το λέμε καθώς και ότι ο εγκέφαλος των σκύλων επεξεργάζεται τις πληροφορίες παρόμοια με τον ανθρώπινο.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Eötvös Loránd επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι σκύλοι απλώς επεξεργάζονται τον τόνο της φωνής μας ή αν δίνουν σημασία και στις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ωστόσο η διαδικασία απαιτούσε το υποκείμενο να κάθεται ακίνητο σε έναν αρκετά στενό χώρο, πράγμα που στους περισσότερους σκύλους είναι αδύνατο. Ως λύση στο παραπάνω ζήτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που είχαν την δυνατότητα να κάτσουν χαλαροί και ακίνητοι εντός ενός τομογράφου.

Ο μαγνητικός τομογράφος σάρωνε τους εγκεφάλους των σκύλων την ώρα που οι ερευνητές έπαιζαν μια ηχογράφηση της φωνής των εκπαιδευτών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τετράποδοι φίλοι μας καταλαμβάνονται από αισθήματα επιβράβευσης μόνο όταν και οι λέξεις και ο τόνος μας εκφράζει έπαινο.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως οι σκύλοι επεξεργάζονται τις ουσιώδεις λέξεις με το αριστερό τους ημισφαίριο και το τόνο της φωνής μας με ένα μέρος του δεξιού ημισφαιρίου. Η συγκεκριμένη διαδικασία επεξεργασίας του λόγου χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Τα παραπάνω αποτελέσματα παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα νευρικά δίκτυα κατανόησης του λόγου, εισάγοντας την πιθανότητα οι άνθρωποι και οι σκύλοι να βασίστηκαν σε παρόμοια δίκτυα, τα οποία βρισκόντουσαν ήδη στο εγκεφαλικό σύστημα προτού αναπτυχθεί η γλώσσα, και ύστερα προσαρμόστηκαν στην επεξεργασία της ομιλίας.


 neolaia.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)