Όλες οι ημερομηνίες «σταθμοί» για προϋπολογισμό 2019 και συντάξεις

«Γεφύρι της Άρτας» θα γίνει ο προϋπολογισμός του 2019 καθώς θα «χτίζεται» από την επόμενη εβδομάδα και θα «γκρεμίζεται» ξανά και ξανά μέχρι την τελική ψήφισή του στο τέλος του χρόνου

Πόσα διαφορετικά σχέδια προϋπολογισμού θα έρθουν στο προσκήνιο μέχρι το τέλος του χρόνου; Όποιος βιαστεί να απαντήσει κινδυνεύει να διαψευστεί. Καθώς άλλα θα λέει το προσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή, άλλα θα στείλουμε στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, άλλα θα ορίζει ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου και άλλα (πιθανότατα τα τελικά) θα περιγράφει το τελικό κείμενο που θα ψηφίσει η ελληνική Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο. Το μεγάλο παζάρι για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό, μόλις τώρα ξεκινάει και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Η έκβαση της όλης υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τη στάση της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί του θέματος. Σε αυτό το πεδίο, όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επίπονες ενώ οι τελικές αποφάσεις –παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική πλευρά- δεν αναμένεται να ληφθούν παρά την τελευταία στιγμή. Είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, άλλος προϋπολογισμός να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και άλλα νούμερα να κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το σενάριο η αναστολή της περικοπής των συντάξεων να αποτυπωθεί ακόμη και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στη Βουλή, φαντάζει αυτή τη στιγμή με όνειρο θερινής νυκτός. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς στο Βερολίνο και του έθεσε το θέμα των συντάξεων ωστόσο δεν υπήρξε καμία διαρροή σχετικά με τη στάση που προσανατολίζεται να τηρήσει η γερμανική πλευρά. Και από ότι φαίνεται το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία. Μάλιστα, η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το θέμα θα συζητηθεί σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο παραπέμπει πλέον είτε σεEurogroupείτε και σε... Σύνοδο Κορυφής. ΤοEurogroupτου Οκτωβρίου είναι ήδη χαμένο. Κάτι αντίστοιχο πλέον μπορεί να ειπωθεί και για τοEurogroupτου Νοεμβρίου καθώς είναι προγραμματισμένο για τις 5 Νοεμβρίου και μέχρι τότε δεν θα έχει καν ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης των θεσμών η οποία προγραμματίζεται να κατατεθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Όλα πλέον δείχνουν... Δεκέμβριο.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)