Μετακινήσεις μεταναστών από τα νησιά - Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει την ενοικίαση ξενοδοχείων στα Γρεβενά για τη στέγαση προσφύγων

Με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του hotspot στη Μόρια της Λέσβου, δεδομένου ότι οι κενές θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα είναι περιορισμένες. Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν χθες ότι ο στόχος είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να μεταφερθούν από τα νησιά 3.000 άτομα συνολικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «το κύριο βάρος της προσπάθειας για την αποσυμφόρηση φυσικά αφορά τη Μόρια». Οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά θα μεταφερθούν σε δομές στη Βόλβη και στη Νέα Καβάλα, οι οποίες άνοιξαν και πάλι. Κάποιοι θα διαμοιρασθούν στα ήδη υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας όπου υπάρχει χώρος. 

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει την ενοικίαση ξενοδοχείων στα Γρεβενά για τη στέγαση προσφύγων και βρίσκεται σε επικοινωνία με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα προκειμένου να προχωρήσει. Οσον αφορά τις ροές από την Τουρκία, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν μείωση, χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει.

Το τελευταίο 24ωρο από τη Μόρια μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 217 άτομα τα οποία οδηγήθηκαν σε camps στη Βόρειο Ελλάδα, ωστόσο ακόμα 44 άτομα έφθασαν από την Τουρκία.

Επίσημα στοιχεία όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό έδωσε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παραπέμποντας στην αντίστοιχη σελίδα της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αιτιάσεις για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων χωρίς αποτέλεσμα. Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα λάβει έως το 2020 συνολικά 1,522 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική περίοδος ενώ η απορρόφηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΜΕΠΟ, βρίσκεται στο 35%.

Η συνολική χρηματοδότηση χωρίζεται σε 561 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης με βάση τα εθνικά προγράμματα 2014-2020 και 961 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση για την περίοδο 2015-2020.

Οσον αφορά τα 961 εκατομμύρια ευρώ, κατανέμονται ως εξής:

• 561 εκατομμύρια τακτική χρηματοδότηση από τα οποία έχουν πιστωθεί 153 εκατομμύρια σε δημόσιες υπηρεσίες και σε διεθνείς οργανισμούς.

• 400 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση, από τα οποία έχουν διατεθεί ήδη 311 σε δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτά τα κονδύλια, τα 197,4 εκατομμύρια ευρώ μπορούσαν να απορροφηθούν αποκλειστικά από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Την ίδια ώρα τη Μόρια, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, επισκέφθηκε χθες η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σε δηλώσεις της από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έκανε λόγο για «κόλαση» και όχι απλά «για μια δύσκολη κατάσταση, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Είχαμε προσφυγική κρίση και την έκανε ανθρωπιστική», σημείωσε η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και για ανικανότητα στη διαχείριση των πόρων της Ε.Ε. Από την κριτική της πρόεδρου δεν ξέφυγε ούτε η Ε.Ε., για την οποία σημείωσε πως αντιμετωπίζει τα νησιά, «που είναι έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λες και είναι τρίτη χώρα».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη