Πρωτοποριακή έρευνα για την πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV – Από την Πτολεμαϊδιώτισσα ερευνήτρια Δρ Ευαγγελία Βαμβακά

Σε μια πρωτοποριακή έρευνα εργάζεται μια διεθνής ομάδα επιστημόνων – μεταξύ των οποίων μια ερευνήτρια από την Πτολεμαΐδα, που φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το AIDS σε γυναίκες φτωχών χωρών, με τη δημιουργία μιας αλοιφής (ενός gel) από γενετικά τροποποιημένο ρύζι.





«Το ρύζι ενάντια στον ιό HIV» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έρευνας αυτής, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Δρ Βαμβακά στο «e-ptolemeos.gr». Καθώς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο  της Lleida-Agrotecnio, το IrsiCaixa Ερευνητικό Ινστιτούτο AIDS, ICREA, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Imperial College London έλαβαν για πρώτη φορά τρεις διαφορετικές αντι-HIV πρωτεΐνες από ένα διαγονιδιακό φυτό ρυζιού και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα από αυτό, εμπόδισαν την είσοδο του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα.) Τα συστατικά του ρυζιού έδειξαν ενισχυτικό αποτέλεσμα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παρεμπόδιση της μολυσματικότητας του HIV. Τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μη δαπανηρών τοπικών μικροβιοκτόνων HIV για την πρόληψη της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Τα μικροβιοκτόνα -ελλείψει αποτελεσματικού εμβολίου, χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευκολία εφαρμογής, μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, καθώς κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV εμφανίζονται παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική.
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» η κ. Βαμβακά και δήλωσε ότι «το έργο μας αποτελεί proof of concept (επαλήθευση ιδέας) για το συνδυασμό μικροβιοκτόνων. Επιπροσθέτως αποδείξαμε ότι οι ενδογενείς πρωτεΐνες ρυζιού βελτιώνουν ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των τριών μικροβιοκτόνων ενώσεων. Οι σπόροι θα μπορούσαν απλώς να αλεσθούν και να αναμιχθούν με νερό για να δημιουργήσουν μια κρέμα που οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν καθημερινά για να προστατευθούν. Αυτή η πρωτοποριακή στρατηγική είναι ρεαλιστικά ο μόνος τρόπος που τα μικροβιοκτόνα κοκτέιλ μπορούν να κατασκευαστούν με ένα χαμηλό κόστος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: e-ptolemeos.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς