ΚΟΖΑΝΗ - Το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ενημερώνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής για τις νέες διαδικασίες διαβίβασης προσωπικών – ιατρικών δεδομένων


Στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον Γενικό Κώδικα Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ενημερώνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής για τις νέες διαδικασίες διαβίβασης προσωπικών – ιατρικών δεδομένων πέραν του ίδιου του ασθενούς:
Η διαβίβαση σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, πέραν του ίδιου του ασθενή, από φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Συνεπώς, για τη νομιμότητά της πρέπει ο ασθενής να έχει παράσχει νόμιμη ρητή συγκατάθεση για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους σκοπούς.Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η προσκόμιση νόμιμης εξουσιοδότησης (με σφραγίδα γνησίου της υπογραφής από τα ΚΕΠ), του συγγενούς άλλου προσώπου, προς το νοσοκομείο, υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον ασθενή, στην οποία να αναφέρεται ρητά ο σκοπός της διαβίβασης και ποια συγκεκριμένα προσωπικά ιατρικά δεδομένα θα διαβιβαστούν από το νοσοκομείο προς το τρίτο πρόσωπο.
Απαιτείται, επιπλέον, ο φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομείο), ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να ενημερώσει το υποκείμενο των δεδομένων (ασθενή) για τη σκοπούμενη διαβίβαση και να του θέσει εύλογη προθεσμία, προκειμένου να είναι σε θέση να προβάλει ενδεχομένως αντιρρήσεις για τη διαβίβαση αυτή.
Δικαιούται συγγενής ασθενούς να λάβει από φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, αποτελέσματα εξετάσεων του ασθενούς, χωρίς νόμιμη ρητή συγκατάθεση από τον ίδιο τον ασθενή ΚΑΙ όταν :
  1. Πρόκειται για επεξεργασία που είναι απαραίτητη για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων του υποκειμένου των δεδομένων (ασθενής) ή άλλου φυσικού προσώπου, εάν το υποκείμενο των δεδομένων είναι σωματικά ή νομικά ανίκανο να συγκατατεθεί (άρθρο 9 παρ. 2 στοιχ. (γ΄) του ΓΚΠΔ) ή
  2. Πρόκειται για επεξεργασία που είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων ή όταν τα δικαστήρια ενεργούν υπό τη δικαιοδοτική τους ιδιότητα (άρθρο 9 παρ. 2 στοιχ. (στ΄) του ΓΚΠΔ).
Παρακαλείται η κατανόηση και συμμόρφωση στον νέο κανονισμό και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και στη διασφάλιση της προσωπικής ακεραιότητας των συνανθρώπων μας.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
ΒΑΡΔΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)