ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την προοπτική ίδρυσης Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Καστοριά

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την προοπτική ίδρυσης Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Καστοριά» 
Στην πόλη της Καστοριάς, έχει διατηρηθεί σημαντικός αριθμός από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της. Οι εκκλησίες αυτές χρονολογούνται στην περίοδο από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα. 
Η σημαντικότητα της ακριτικής Καστοριάς στον εν λόγω πολιτισμικό πεδίο, απεικονίζεται και στα λόγια του Ελβετού Ανρί Γκρεγκουάρ, βυζαντινολόγου, ιστορικού, επίτιμου διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξένου εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμου εταίρου της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και επίτιμου δημότη Καστοριάς,  ο οποίος έχει πει: «…Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της...».
 Η τοπική κοινωνία και φορείς είναι θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης και λειτουργίας Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα στην Καστοριά, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εγχώρια και παγκόσμια ακαδημαϊκή παρουσία της Ελλάδας, αλλά και στην εν γένει αναπτυξιακή πορεία τόσο της πόλης της Καστοριάς όσο και της ευρύτερης περιφέρειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
Υπάρχει πρόθεση διερεύνησης από την Πολιτεία του ως άνω θέματος, από κοινού με τα αρμόδια ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους τοπικούς φορείς;
Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να αποφεύγετε με την ανεύθυνη και προκλητική στάση σας, το καθήκον το οποίο υπέχετε για ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εσείς ο «δημοκράτης» Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων;

Αθήνα, 10/10/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ






Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς