Οι 12.947 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις που θα γίνουν άμεσα στους δήμους

Μπαράζ αιτήσεων για προσλήψεις μονιμων και εποχικών στους δήμους αναμένεται το επόμενο διάστημα. Δειτε παρακάτω τους διαγωνισμούς που έχουν προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του έτους.

3.257 προσλήψεις μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε 3.257 συνολικά υπολογίζονται οι μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν για το Βοήθεια στο Σπίτι ενώ η μισθοδοσία τους θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ατό προβλέπει ρύθμιση για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών των δήμων και τη διασφάλιση δικαιωμάτων εργαζομένων που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων. Με την ψηφισμένη τροπολογία, αίρεται ένα πολυετές καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αέναης ανακύκλωσης χιλιάδων συμβασιούχων -που ανά περιπτώσεις εργάζονταν μέχρι και 18 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις- και δίνεται η δυνατότητα στους οικείους δήμους να συστήσουν οργανικές θέσεις πέραν του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στο εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα -συγκεκριμένα αυξημένες κατά 7%- προκειμένου σε αυτό το ποσοστό να συμπεριληφθούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις για προστατευόμενες ομάδες (π.χ. ΑμεΑ).
Η επιλογή των υποψηφίων για τη στελέχωση των θέσεων θα γίνει μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο οποίος είναι πιθανότερο να προκηρυχθεί την άνοιξη. Οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τη διάταξη, έχουν χρονικό περιθώριο να στείλουν τα επικαιροποιημένα οργανογράμματά τους με τις νέες θέσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτές καλούνται να τα εγκρίνουν εντός του επόμενου μήνα. Προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους σημερινούς εργαζόμενους στο πρόγραμμα, έως 1.428 μόρια, καθώς η ειδική εμπειρία (προϋπηρεσία, ουσιαστικά) μετρά με 17 μονάδες ανά μήνα για έως 84 μήνες (δηλαδή 7 χρόνια). Η τροπολογία προτάσσει το κριτήριο της ειδικής εμπειρίας έναντι του κριτηρίου της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν υποψηφιότητες. Ακόμη, αναφέρεται ρητά ότι όσοι πετύχουν στον διαγωνισμό δεσμεύονται να υπηρετήσουν στη θέση διορισμού τους επί τουλάχιστον 10 έτη.
Μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα άλλα από εκείνα που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις. Οι συμβάσεις του σημερινού προσωπικού παρατείνονται μέχρι να δημοσιευτούν οι οριστικοί πίνακες του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες μόνιμες θέσεις τού Βοήθεια στο Σπίτι θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ειδική πίστωση που θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και θα αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους. Υπολογίζεται σε 62,5 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

757 μόνιμες προσλήψεις στου Δήμους μέσω ΑΣΕΠ

Θέμα χρόνου είναι η δημοσιευση της νέας προκήρυξης του υπ. Εσωτερικών για 757 θέσεις μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων, διαφόρων ειδικοτήτων, σε 28 δήμους, 13 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης(ΔΕΥΑ) και δύο συνδέσμους διαχείρισης αποβλήτων της χώρας  προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση και δημοσίευση σχετικής προκήρυξης τις επόμενες εβδομάδες. Η νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 757 μονίμων  υπαλλήλων σε ΟΤΑ θα είναι, ουσιαστικά, συμπληρωματική της προκήρυξης -μαμούθ 3Κ/2018 με την οποία προσελήφθησαν σε περισσότερους από 300 δήμους της χώρας 8.181 μόνιμοι υπάλληλοι σε ανταποδοτικές υπηρεσίες(καθαριότητα κλπ).
Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων θα διατεθεί σε υποψηφίους Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (550). Οι υπόλοιπες θέσεις θα διανεμηθούν, κυρίως σε ενδιαφερόμενους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λιγότερους σε υποψηφίους ΠΕ και ΤΕ.

8.933 προσλήψεις μέσω κοινωφελούς εργασίας

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, για ανέργους που είναι εγγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, προβλέπει την κάλυψη σχεδόν εννέα χιλιάδων θέσεων εργασίας, σε δεκάδες δήμους της χώρας αλλά και υπηρεσίες υπουργείων.
Η προκήρυξη – μαμούθ αφορά θέσεις σε 56 δήμους αλλά και 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ωφελούμενοι από το νέο πρόγραμμα είναι κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι.
Οι θέσεις αφορούν σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας και η επιδότηση αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε 10 τομείς προτεραιότητας, που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ένα στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι όσοι προσληφθούν, θα έχουν αυξημένο μισθό, ωφελούμενοι από την αύξηση του κατώτατου που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Επιπλέον όφελος θα έχουν οι νέοι κάτω των 25 ετών που πληρώνονταν με βάση τον υποκατώτατο μισθό, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ο υποκατώτατος καταργείται και εξισώνεται με τον κατώτατο.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, στον ΟΑΕΔ, και θα καταρτιστεί στη συνέχεια πίνακας κατάταξης ανέργων και θα γίνει η σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι είναι:
  • άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
  • μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,
  • άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και
  • άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς