Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στη Βουλή ώστε να περάσει το επόμενο διάστημα από τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με την κυρούμενη Συμφωνία επιλύονται οριστικά οι διαφορές, οι οποίες περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία «τερματίζει τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας –ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της τελευταίας» σε συνέχεια «της σύναψης της Συμφωνίας και της συνταγματικής αναθεώρησης που επακολούθησε, τροποποίησε την πρότερη επίσημη ονομασία του και υιοθέτηση νέα ονομασία για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Επίσης ότι «η Συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και το σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Ως εκ τούτου κρίνεται ότι «η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία» ενώ υπογραμμίζεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «στη γείτονα τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ενηµερωτική καµπάνια για τις Πρέσπες και ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά, επιχειρώντας µέχρι και την τελευταία στιγµή να µεταπείσει κάποιους αµφιταλαντευόµενους βουλευτές να στηρίξουν µε την ψήφο τους τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η κύρωση της συμφωνίας να ολοκληρωθεί έως την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή
Το σχέδιο νόμου πρέπει τώρα να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια, με τη διαδικασία να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της καινούργιας εβδομάδας.
Η μάχη σε μια πρώτη φάση μεταφέρεται στην Επιτροπή, με την αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τυχόν αλλαγές στη σύνθεσή της μετά τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο να προειδοποιεί εξίσου, κάνοντας λόγο για «πράξη νόθευσης ή παράβασης του Κανονισμού».
Ωστόσο, φαίνεται ότι στην πράξη, λύσεις επί της διαδικασίας θα δοθούν χωρίς κορώνες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι θα βρεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη θέση του Γρηγόρη Ψαριανού, κάτι που σημαίνει ότι θα εξασφαλιστεί η πλειοψηφία και θα ξεπεραστεί ο σκόπελος στο δρόμο προς την Ολομέλεια.
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)