Πονόδοντος – Αντιμετωπίστε τον με φυσικές θεραπείες και βότανα

Ο πονόδοντος είναι ένα πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει όλους, έστω και μια μια φορά στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πρήξιμο και ερυθρότητα στη στοματική κοιλότητα. Οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθεί πονόδοντος, είναι συνήθως η έλλειψη στοματικής υγιεινής, με συνέπεια τη φθορά των δοντιών και την εμφάνιση οδοντογενών λοιμώξεων. Χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε μια άστοχη ιατρική επέμβαση (πρόχειρο σφράγισμα κτλ) που μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημα.
Δεδομένου λοιπόν, ότι  η στοματική υγεία δεν αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα, η εμφάνιση πονόδοντου είναι αναπόφευκτη. Τι γίνεται λοιπόν, όταν ο πονόδοντος μας «χτυπάει την πόρτα»;
Αναμφίβολα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να απευθυνθούμε στον οδοντίατρο έτσι ώστε να μας δώσει άμεση και μόνιμη λύση. Δεδομένου όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό, συχνά καταφεύγουμε στην αναζήτηση λύσεων που θα μας προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Φυσικά, η λήψη παυσίπονων φαρμάκων είναι μια λύση, όμως, δεν είναι η μοναδική.

Βότανα για πονόδοντο

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν μπαχαρικά και βότανα που φαίνεται να είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία των δοντιών.
Ορισμένα βότανα και μπαχαρικά που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πονόδοντου περιλαμβάνουν:
γαρυφαλέλαιο πονόδοντος

Γαρυφαλέλαιο

Το γαρύφαλλο είναι εγγενές μπαχαρικό των νησιών της Ινδονησίας, το οποίο περιέχει στην σύνθεση του τη χημική ένωση ευγενόλη, μια ουσία που δρα ως φυσικό αναισθητικό και καταπραΰνει άμεσα τον πονόδοντο. Διαθέτει επίσης, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων σε δόντια και ούλα.
Θα χρειαστείτε
  • 1-2 σταγόνες έλαιο γαρυφάλλουγαρυφαλέλαιο-πονόδοντος
Οδηγίες εφαρμογής: Ρίξτε σε βαμβάκι, μερικές σταγόνες ελαίου και εφαρμόστε στο δόντι που προκαλεί τον πόνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλωνάρι αποξηραμένο γαρύφαλλο και να το κρατήσετε για 30 περίπου λεπτά.
Συχνότητα: 3 με 4 φορές την ημέρα.

Τζίντζερ με πιπέρι καγιέν

Εκτός από τη θεραπεία του πονοκεφάλου και των στομαχικών διαταραχών, η ρίζα τζίντζερ φαίνεται να επιδρά ευεργετικά και στην υγεία των δοντιών. Έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει την  ουλίτιδα, τη δυσάρεστη αναπνοή, το οίδημα και λοιπά συμπτώματα των λοιμώξεων που σχετίζονται με τα δόντια. Παράλληλα, οι καταπραϋντικές ιδιότητες της καψαϊκινης, της κύριας δραστικής ουσίας του πιπεριού καγιέν μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τον πονόδοντο.
Θα χρειαστείτε:
  • Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Νερό
  • Βαμβάκι
ginger cayenne toothacke
Οδηγίες εφαρμογής: Αφού αλέσετε το τζίντζερ, αναμείξτε με το πιπέρι καγιέν και νερό. Στην συνέχεια, ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει πάστα. Τέλος, βυθίστε το βαμβάκι στην πάστα και εφαρμόστε για λίγα λεπτά στο δόντι που πονάει.

Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά που έχετε πονόδοντο.
Προσοχή! Αποφύγετε την επαφή του μείγματος με τα ούλα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ερεθισμού και αίσθησης καψίματος.

Σκόρδο

Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αλκινίνης, της κύριας δραστικής ένωσης του σκόρδου, έχουν εκτιμηθεί και αξιοποιηθεί από την εναλλακτική ιατρική εδώ και πολλούς αιώνες. Το γεγονός, ότι βρίσκεται σε κάθε σπίτι, το καθιστά έναν από τους άμεσους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης αρκετών δυσάρεστων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την στοματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου  φυσικά και του πονόδοντου.
Θα χρειαστείτε:
  • 1 σκελίδα σκόρδο
Οδηγίες εφαρμογής:  Κόψτε την σκελίδα σε μικρά κομμάτια και εφαρμόστε ένα μέρος αυτών στην πληγείσα περιοχή του δοντιού.
Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά που έχετε πονόδοντο.

Τσάι

Οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι θα βοηθήσουν στην άμεση μείωση του πρηξίματος και θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Επιπροσθέτως, το τσάι μπορεί να εφαρμοστεί και μετά την εξαγωγή δοντιού, καθώς έχει την ικανότητα να αποτρέπει την ανεξέλεγκτη και υπερβολική αιμορραγία.
Θα χρειαστείτε:
  • 1φακελάκι τσάι
  • 1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες εφαρμογής: Βυθίστε το φακελάκι τσαγιού σε παγωμένο ή ζεστό νερό και στην συνέχεια, τοποθετήστε στο δόντι που πονά.
Συχνότητα: 1 με 2 φορές την ημέρα.

Ριγανέλαιο

Ως φυσικό αντιβιοτικό, έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστες για τον οργανισμό καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των οδοντογενών λοιμώξεων. Παράλληλα, οι ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου, οι οποίες αντλούνται από την πολύτιμη καρβακρόλη μπορούν να μειώσουν άμεσα τον πόνο και το οίδημα που προκαλεί το χαλασμένο δόντι.
Θα χρειαστείτε:
  • Μερικές σταγόνες ριγανέλαιο
Οδηγίες εφαρμογής: Εφαρμόστε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο απευθείας στην πληγείσα περιοχή του δοντιού.
Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές έχετε πονόδοντο.
Μέντα
Η μενθόλη που περιέχεται στη μέντα έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πονόδοντο, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες του βοτάνου, συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής.
Θα χρειαστείτε:
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα μέντας
  • 1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες εφαρμογής: Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας και αφήσετε να κρυώσει. Στη συνέχεια κάνετε στοματικές πλύσεις.
Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου αισθανθείτε ανακούφιση.
Φυσικές λύσεις για να ανακουφίσετε τον πονόδοντο
Συλλέξαμε και σας παραθέτουμε τα πιο αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα κατάλληλα για παιδιά, και απαλλαγμένα από χημικά. Πρόκειται για φυσικές λύσεις που θα βοηθήσουν να ανακουφιστούμε προσωρινά από τα δυσάρεστα συμπτώματα του πονόδοντου.
salt and water

Μπουκώματα με αλατόνερο

Η σύνθεση του αλατιού περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ενώσεις που μπορούν να καταπραΰνουν άμεσα τον πονόδοντο και να εξουδετερώσουν τα επιβλαβή βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα.
Θα χρειαστείτε:
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες εφαρμογής: Διαλύστε το αλάτι μέσα στο νερό και ξεπλύνετε με αυτό το στόμα.
Συχνότητα: 3 έως 4 φορές την ημέρα.

Κανέλα με μέλι

Ο συνδυασμός κανέλας και μελιού, μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον οδυνηρό πονόδοντο. Η κανέλα, εκτός του ότι συνιστά πολύτιμο και δημοφιλές μπαχαρικό, μπορεί να εφαρμοστεί και σαν εναλλακτικό φάρμακο για τον πονόδοντο. Παράλληλα, το μέλι διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τα ούλα γύρω από το δόντι που πονά.
Θα χρειαστείτε:
  • 1 κ.γ. σκόνη κανέλας
  • 5 κ.γ. μέλι
Εφαρμογή: Αναμείξτε τη σκόνη κανέλας με μέλι και εφαρμόστε το μείγμα απευθείας στο δόντι.
Συχνότητα: Επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την ημέρα ή μέχρι να σταματήσει ο πονόδοντος.
Στοματικό διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου
Η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πονόδοντου ή ακόμη και τον πυρετό.
Θα χρειαστείτε:
  • Στοματικό διάλυμα με 3% περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Οδηγίες εφαρμογής: Κάντε μερικές πλύσεις και στην συνέχεια, ξεπλύνετε καλά το στόμα με καθαρό νερό.
Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά που έχετε πονόδοντο.

Τι να κάνω για να αποφευχθεί ο πονόδοντος

Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ο πονόδοντος και τα οδοντικά αποστήματα, είναι η διατήρηση της βέλτιστης υγείας των δοντιών και των ούλων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
  1. Βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον για 2 λεπτά.
  2. Καταναλώστε λιγότερα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα.
  3. Τακτική χρήση οδοντικού νήματος.
  4. Ελαττώστε το κάπνισμα.
  5. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Οι φυσικές θεραπείες που αναφέραμε, έχουν ως μόνο σκοπό στην προσωρινή ανακούφιση του πονόδοντου και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική γνωμάτευση και επέμβαση.  Εάν υποφέρετε από πονόδοντο θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρο σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιπλοκής που θα μετατραπεί σε πιο σοβαρή κατάσταση υγείας.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς