ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Η φοβερή προϊστορία των 57 αγώνων του El Clásico, Παναργειακού-Αστραπής Μεσ/μίας!!!

Η μεγάλη στιγμή για το 58ο El Clásico του νομού Καστοριάς έφτασε. Δύο από τις πλέον ιστορικές ομάδες, πολυνίκες σε τίτλους πρωταθλημάτων και κυπέλλων, ο Παναργειακός και η Αστραπή Μεσοποταμίας, αναμετρούνται το Σάββατο σε ένα μεγάλης βαθμολογικής σημασίας παιχνίδι.





Πρόκειται για το ντέρμπι της χρονιάς, μεταξύ δύο ομάδων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος της 16ης αγωνιστικής της Α' κατηγορίας PIZZA & BAR-FOOD – Η ΠΑΠΙΑ“ και το τελικό αποτέλεσμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο, όσο αφορά την διεκδίκηση του τίτλου.





Η Αστραπή Μεσοποταμίας (ιδρύθηκε το 1957) οδηγεί ως μόνη αήττητη ομάδα την κούρσα του πρωταθλήματος με 37 βαθμούς και  διαφορά 3 βαθμών, με απολογισμό 12 νίκες και μία ισοπαλία εντός έδρας, στο ματς του α’ γύρο με τον προσεχή αντίπαλό της.

Συνολικά στα 40 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, έχει κατακτήσει ΕΠΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, βρίσκεται δηλαδή στην 2η θέση της «Χρυσής βίβλου», με έναν τίτλο λιγότερο.

Από την άλλη, ο Παναργειακός, (ιδρύθηκε το 1953), βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας, με 34 βαθμούς και διαφορά 3 βαθμών από την κορυφή, έχει το απόλυτο εντός έδρας (6 στα 6), ενώ εκτός έδρας μετράει ΜΙΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ (1-1 στο ματς του α’ γύρου με την Αστραπή) και ΜΙΑ ΗΤΤΤΑ (1-0  στην Ομόνοια Βογατσικού).

Συνολικά στα 40 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, είναι δηλαδή ο ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ του θεσμού.



Οι 57 αγώνες των δύο ομάδων σε όλα τα επίπεδα (Δ’ Εθνική, Α’ ΕΠΣ, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου)


Οι δύο ομάδες στα 40 χρόνια συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα και κύπελλα της ΕΠΣ Καστοριάς, αλλά και σε αυτά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (Περιφερειακό), έχουν δώσει συνολικά 57 αγώνες (εντός και εκτός έδρας)!!!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτουμε αποκλειστικά στο αρχείο μας και μετά την ανάλυση των αγώνων που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι :

- ο Παναργειακός είναι αυτός που έχει ένα ελαφρό προβάδισμα, καθώς μετράει 24 ΝΙΚΕΣ, 10 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ και 23 ΗΤΤΕΣ.

- Για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, από τα 40 που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, οι δύο ομάδες έχουν δώσει συνολικά (εντός – εκτός) 29 αγώνες.

- Για το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, έχουν συναντηθεί στον ίδιο όμιλο και έχουν αναμετρηθεί συνολικά 20 φορές.

- Για τον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου, έχουν συναντηθεί έξι φορές, ενώ άλλες δύο φορές αναμετρήθηκαν σε ημιτελικούς κυπέλλου.



Αήττητη από το 2014 η Αστραπή Μ. στον Παναργειακό!!!


Σε 14 αναμετρήσεις τους  – όλες για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας – από το 1996 μέχρι σήμερα, στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού «κοκκινόμαυροι» έχουν επτά (7) νίκες,  τέσσερις ισοπαλίες,  ενώ πέντε (5) φορές γνώρισαν την ήττα.


Ωστόσο, η Αστραπή Μεσοποταμίας, τα τελευταία τρία χρόνια (από το 2015) έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία θετική παράδοση, αφού είναι αήττητη με μία νίκη και δύο ισοπαλίες.






Το 2014 ήταν η τελευταία φορά που ο Παναργειακός ήταν ο νικητής στο El Clásico, επικρατώντας με σκορ 4-0, ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση σκορ νίκη που πέτυχε ήταν το 1998 (5-0).

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, οι δύο ομάδες μέχρι και το 1995, αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες – ή και μαζί στη Δ’ Εθνική – δηλαδή, το 1996, ήταν πρώτη  χρονιά ιστορικά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Έκτοτε, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν έτυχε να ανταμώσουν σε πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής!!!

Συνολικά σε 29 ματς Α' κατηγορίας (εντός-εκτός), ο Παναργειακός μετράει 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες.

                              ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

                                                   ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣ/ΜΙΑΣ



Επτά (7) νίκες σε δέκα (10) ματς εντός μετράει ο Παναργειακός σε επίπεδο Δ’ Εθνικής


Πολύ θετική, ωστόσο, είναι η παράδοση του Παναργειακού κόντρα στην Αστραπή σε επίπεδο αγώνων Δ’ Εθνικής.


Από το 1979 μέχρι και το 1993 (τελευταία χρονιά που αντάμωσαν στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία), έδωσαν 10 αγώνες, με τους κοκκινόμαυρους να μετράνε εντός έδρας 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες (εκτός έδρας είχαν 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες).








                                ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Δ' ΕΘΝΙΚΗΣ

                                       ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣ/ΜΙΑΣ




Υπεροχή της Αστραπής Μ. στον θεσμό του Κυπέλλου


Το παραδοσιακό ζευγάρι ήταν αδύνατο να απουσιάζει από τις μεγάλες γιορτές του ποδοσφαίρου, τους Τελικούς Κυπέλλου, θεσμός στον οποίο έχουν και τις περισσότερες διακρίσεις και συμμετοχές.


Ωστόσο, φέτος οι δύο ομάδες, αποκλείστηκαν για πρώτη φορά πρόωρα από τον θεσμό, θεσμό στον οποίο η Αστραπή Μεσοποταμίας  είναι πολυνίκης (10 κύπελλα σε 16 συμμετοχές), ενώ ακολουθεί ο Παναργειακός με 7 κύπελλα σε 15 συμμετοχές).

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και σε Τελικούς Κυπέλλου, όπου εκεί η ομάδα της Αστραπής έχει θετική παράδοση.




Συνολικά έχουν αναμετρηθεί ΕΞΙ (6) φορές, από το 1979 (πρώτος τελικός) μέχρι το 2013 με την Αστραπή να μετράει 4 ΝΙΚΕΣ και 2 ΗΤΤΕΣ.

Επίσης, άλλες δύο φορές έχουν συναντηθεί και σε ημιτελικό κυπέλλου, όπου και σε αυτή τη φάση οι κιτρινόμαυροι είχαν ισάριθμες νίκες και προκρίθηκαν στον Τελικό.







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ : Δημήτρης Κουτσής


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)