Οι επτά διαδικτυακές απάτες που πρέπει να προσέξετε

Για επτά είδη κοινών διαδικτυακών απατών προειδοποιεί η πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά των διαφόρων τύπων ηλεκτρονικής απάτης, #Cyber Scams. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρωτοβουλία και τον συντονισμό ανέλαβαν η Europol και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, ενώ αντίστοιχα στην Κύπρο ο Σύνδεσμος Τραπεζών και η Αστυνομία Κύπρου.
Σύμφωνα με την εκστρατεία, υπάρχουν τουλάχιστον επτά τρόποι που μπορούν οι επιτήδειοι να ξεγελάσουν το κοινό με ηλεκτρονικά εγκλήματα ή απάτες.

Απάτη του CEO/ Aπάτη με το εταιρικό email
Η απάτη του CEO / απάτη με το εταιρικό e-mail λαμβάνει χώρα όταν ένας -εξουσιοδοτημένος να πραγματοποιεί πληρωμές- υπάλληλος της εταιρείας εξαπατάται προκειμένου να πληρώσει ένα πλαστό τιμολόγιο ή να διενεργήσει μια μη εγκεκριμένη μεταφορά πίστωσης από τον εταιρικό λογαριασμό της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, ο απατεώνας καλεί ή στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποδυόμενος υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης (π.χ. Γενικός Διευθυντής ή Οικονομικός Διευθυντής). Εξάλλου, γνωρίζουν επαρκώς την εσωτερική διάρθρωση και οργάνωση της επιχείρησης, απαιτούν τη διενέργεια μιας επείγουσας πληρωμής, χρησιμοποιούν όρους και εκφράσεις, όπως: «εχεμύθεια/ εμπιστευτικότητα»,  «η επιχείρηση σε εμπιστεύεται», «δεν είμαι αυτή τη στιγμή διαθέσιμος», ενώ αναφέρονται σε μια «ευαίσθητη», για την επιχείρηση, κατάσταση (π.χ. φορολογικός έλεγχος, συγχώνευση, εξαγορά).
Συχνά το αίτημα αφορά τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών σε τράπεζες εγκατεστημένες εκτός Ευρώπης και ο υπάλληλος μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμό που τηρεί ο απατεώνας.

Παράλληλα, οδηγίες για την διαδικασία μπορεί να δοθούν αργότερα, μέσω τρίτου προσώπου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ συνήθως απαιτούν από τον υπάλληλο της επιχείρησης να μην ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες λήψης έγκρισης για την πληρωμή.
Όσον αφορά τις ενδείξεις της απάτης είναι η αιφνιδιαστική / απροειδοποίητη τηλεφωνική κλήση ή e-mail, απευθείας επικοινωνία με ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης με το οποίο συνήθως δεν επικοινωνείς, αίτημα για απόλυτη εχεμύθεια, άσκηση πίεσης για το κατεπείγον του αιτήματος, ασύνηθες αίτημα αντίθετο με τις εσωτερικές διαδικασίες έγκρισης, όπως επίσης και απειλές ή ασυνήθιστη κολακεία / υποσχέσεις ανταμοιβής.

Τι μπορείτε να κάνετε;....Διαβάστε τη συνεχεία εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ! Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω στο χωριό (Φώτο)