Ερευνητές ανακάλυψαν τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ερευνητές ανακάλυψαν τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με τη νόσο Î‘Î»Ï„ÏƒÏ‡Î¬Î¹Î¼ÎµÏΗ υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή ύπνου κατά τη διάρκεια της οποίας η αναπνοή μας γίνεται ρηχή, διακεκομμένη ή σταματά εντελώς για λίγο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άπνοιας και του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Mayo Clinic, η οποία θα παρουσιαστεί στο American Academy of Neurology’s 71st Annual Meeting in Philadelphia τον Μάιο, η εμφάνιση της υπνικής άπνοιας συνδέεται με την αύξηση της πρωτεΐνης ταυ, της ίδιας ουσίας που εμφανίζεται λίγο πριν τα πρώτα σημάδια της άνοιας. Σύμφωνα με τον δρ. Carvalho το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη επηρεάζεται περισσότερο με την εμφάνιση αυτής της πρωτεΐνης, ενώ είναι το σημείο που συνδέεται και με την εντολή αναπνοής. Αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο να ανακαλύψουμε τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός μας.
Οι ερευνητές επέλεξαν 288 άτομα άνω των 65 ετών οι οποίοι δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας. Οι 43 από αυτούς, εμφάνισαν συμπτώματα υπνικής άπνοιας σύμφωνα με τους συντρόφους τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους συμμετέχοντες και βρήκαν ότι όσοι εμφάνισαν τα συμπτώματα άπνοιας είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ταυ, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της άνοιας.
Οι ειδικοί δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν η υπνική άπνοια προκαλεί την αύξηση της πρωτεΐνης ταυ ή η εμφάνιση της πρωτεΐνης αυτής, εντείνει το αποτέλεσμα καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν προς το παρόν μια απλή σύνδεση μεταξύ τους και όχι απαραίτητα την αιτία που δημιουργούνται. Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουν τον γιατρό τους, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της άπνοιας μιας και συνήθως μαζί με αυτή εμφανίζονται και καρδιομυικά προβλήματα.
Ακόμη η άπνοια μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαταραχών στην καθημερινότητα του ατόμου όπως για παράδειγμα υπνηλία, διαταραχές στη διάθεσή μας, προβλήματα με τον μεταβολισμό, καρδιακά προβλήματα εγκεφαλικό και γλαύκωμα. Ο δρ. Carvalho υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να αμελούμε τη χρήση της μάσκας ύπνου αν το έχει συστήσει ο γιατρός μας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το μηχάνημα βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Photo: Author/Depositphotos
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη