Πόσα σου πήρε η εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο τα τελευταία 12 χρόνια

Πόσα σου πήρε η εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο τα τελευταία 12 χρόνια
Η εξέλιξη του καθαρού μισθού κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών

Εκλογές πλησιάζουν και τα πολιτικά κόμματα θα αρχίσουν να οξύνουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία τους προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία θα υπόσχονται ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο καλό στους ψηφοφόρους από εδώ και στο εξής και από την άλλη θα κατηγορούν τον πολιτικό αντίπαλο για το ότι έκανε το μεγαλύτερο κακό κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών.
Προφανώς δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους καθώς άλλα τα δεδομένα που κυριάρχησαν από το 2010 έως το 2015 και άλλα από το 2015 έως το 2019. Στην πρώτη περίοδο το έλλειμμα έπρεπε να πέσει από το -13% ή το -14% ενώ στην δεύτερη περίοδο έπρεπε να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα (και υπερπλεόνασμα). Σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη και πότε, είναι καλό. Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα μιας έρευνας η οποία απαντά στο εξής ερώτημα: πώς εξελίχθηκε ο «καθαρός» μισθός μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11-12 ετών; Το ερώτημα απαντάται μεθοδολογικά ως εξής: διατηρούμε σταθερό τον μικτό μισθό και υπολογίζουμε ανά έτος τα καθαρά. Έτσι, προκύπτει η μεταβολή που οφείλεται στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς, ο μεικτός μισθός μπορεί να έχει αλλάξει με ευθύνη του εργοδότη. Αυτό όμως είναι άλλο (υπαρκτό βέβαια) ζήτημα. Όπως φαίνεται και από τα αναλυτικά παραδείγματα που ακολουθούν, οι έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς είναι αυτοί που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας:
To πρώτο παράδειγμα αφορά σε έναν μεικτό μισθό της τάξεως των 1000 ευρώ. Σήμερα, ο δικαιούχος αυτού του μισθού εισπράττει μόλις 791 ευρώ ενώ μέχρι και το 2010 εισέπραττε 840 ευρώ.
Αν το ποσό των μεικτών ανέβει στα 2000 ευρώ, τότε φαίνεται ότι και οι απώλειες μεγαλώνουν. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσό της περιόδου καταγράφηκε το 2010 και ήταν τα 1500 ευρώ και σήμερα έχουμε πέσει στα 1401 ευρώ δηλαδή 99 ευρώ χαμηλότερα.
Όσο μεγαλώνει ο μισθός τόσο μεγαλώνει και η ζημιά. Ακολουθεί το παράδειγμα των 3000 ευρώ στο οποίο τα 2077 ευρώ του 2010 έγιναν μόλις 1911 ευρώ σήμερα που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο.
Οι έχοντες μισθό 5000 ευρώ μεικτά, έχουν φτάσει να χάνουν κοντά στα 450 ευρώ τον μήνα. Και να η εξέλιξη που δείχνει πώς τα 3174 ευρώ έγιναν 2723 ευρώ.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)

Σπάει καρδιές το μοιρολόι του Σιάτρα για τον Κατσίφα (Βίντεο)

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς