Οι τρεις απόψεις στην κυβέρνηση για βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τους τόνους ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Στη συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ o πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: « Όχι δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει (ΣτΣ η απόφαση για τις εκλογές τον Οκτώβριο), η στρατηγική μου είναι δεδομένη. Να σας πω κάτι. Δέχθηκα εισηγήσεις να πάω σε τριπλή ή τετραπλή κάλπη τις οποίες και απέρριψα.»

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ωστόσο, το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της επίσπευση του ορισμού του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ξεκίνησε χτες τις σχετικές διαδικασίες εν όψει των συνταξιοδοτήσεων του προέδρου, της εισαγγελέως και πέντε αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Η θητεία των αεροπαγιτών λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε κανονικά η διαδικασία αντικατάστασής τους θα έπρεπε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο. Η επίσπευση της διαδικασίας ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία για επίσπευση των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι o ορισμός του προέδρου του Αρείου Πάγου και του νέου επιτρόπου στην Κομισιόν αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτών των αποφάσεων έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να μην πάει σε τριπλές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Οι τρεις απόψεις
Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να διαμορφώνονται τρεις απόψεις για το ζήτημα του χρόνου εκλογών.

  1. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν σε κάθε περίπτωση εκλογές τον Οκτώβριο, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Το επιχείρημά τους είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα βελτιώνεται η οικονομία και θα κερδίζει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Κάποιοι ζητάνε εκλογές τον Ιούνιο είτε κερδίσει είτε χάσει (και ανεξάρτητα από τη διαφορά) τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται περίπου για τα ίδια στελέχη που είχαν εισηγηθεί τις τριπλές εκλογές το Μάιο. Η άποψή τους είναι ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν χάσει με μικρή διαφορά, πρέπει να πάει γρήγορα σε βουλευτικές εκλογές για να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Αν πάλι χάσει με μεγάλη διαφορά, κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί
  3. Τέλος, καταγράφεται η άποψη σύμφωνα με την οποία αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει ή αν χάσει με διαφορά έως 5 μονάδες, θα πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αυτή την άποψη την ακούει ο πρωθυπουργός με μεγάλη προσοχή.

Εκλογές-δημοσκόπηση
 Όπως και να έχει, οι ευρωεκλογές σχετίζονται άμεσα με τις βουλευτικές εκλογές . Αυτό άλλωστε τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha: «Το βράδυ της 26ης Μαΐου η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα είναι μια εικόνα μιας δημοσκόπησης που θα αφορά και θα αποτυπώνει τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, χωρίς να έχει τεθεί το δίλλημα ποιος θα κυβερνήσει.» Προσέθεσε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι, ενώ εμφανίστηκε απολύτως σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε από τη μια μεριά να περιορίσει τη χαλαρή ψήφο και από την άλλη να διατηρήσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί πολιτικά μια ευρεία γκάμα εκλογικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός «δημοσκόπηση» για τις ευρωεκλογές και η συνεπαγόμενη σύνδεσή τους με τις βουλευτικές εκλογές, μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό ορισμένα συνθήκες.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ