Συγκίνηση στο Σύνταγμα: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς (Φώτο - Βίντεο)

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και σήμερα κατά την διάρκεια της αλλαγής της Προεδρικής Φρουράς, Πόντιοι Εύζωνες αντικατέστησαν τους Τσολιάδες. Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το βράδυ η Βουλή
Κορυφώνονται σε όλην την Ελλάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
Από τις πιο έντονες και συγκινητικές στιγμές η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, όταν Πόντιοι Εύζωνες αντικατέστησαν τους τσολιάδες.
Στις 17.30 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 7.00 το απόγευμα έγινε αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς από Πόντιους Εύζωνες παρουσία πλήθους κόσμου.
Την αλληλεγγύη της στις αδελφικές χώρες Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή τα 100 χρόνια Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: Στην 100ή επέτειο μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Οθωμανική Τουρκία, η Αρμενία εκφράζει την αλληλεγγύη της στις αδελφικές Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας τη δέσμευσή της να προωθεί συνεχώς την ατζέντα της πρόληψης των γενοκτονιών.

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί η Βουλή

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το βράδυ της Κυριακής το ελληνικό κοινοβούλιο, προς τιμήν της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, θα φωτίσει απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με κόκκινο και μαύρο χρώμα, που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
«Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.»
» Αύριο, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.»
«Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον Νόμο 2193/1994».

Πλήθος κόσμου και στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρό μήνυμα πως κανείς δεν θα ξεχάσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δόθηκε και από την Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν το παρών στην κεντρική εκδήλωση που έγινε το απόγευμα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στο μνημείο του Πόντου κατατέθηκαν στεφάνια και έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους ποντιακών σωματείων. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε ο Τούρκος ακτιβιστής Αλί Αρτέμ, που επίσης κατέθεσε στεφάνι, όπως αναφέρει το life-enents.gr.
Στη Θεσσαλονίκη έφτασε λίγο νωρίτερα και η «Φλόγα του Πόντου» που ξεκίνησε το ταξίδι από τις 14 Μαΐου από τη Δραπετσώνα.
Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο τουρκικό προξενείο.

Δράσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Με τη διανομή ειδικών εντύπων και σε συνεργασία με ποντιακές οργανώσεις, θα ενημερώνονται φέτος το καλοκαίρι για τη Γενοκτονία των Ποντίων, οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τον δήμο Βόλβης, όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος της περιοχής, Δοαμαντής Λιάμας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, για την επέτειο των 100 χρόνων.
Στόχος της δράσης η συμβολή του δήμου Βόλβης στην προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Ειδικότερα ο κ. Λιάμας δήλωσε: «Η 19η Μαΐου 2019 μένει χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, ως η επέτειος μιας από τις πιο αποτρόπαιες στιγμές ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί μνημείο βαρβαρότητας για όλο τον κόσμο. Αποτελεί ευθύνη όλων εμάς, να επιτύχουμε την καθολική αναγνώριση της σε όλες τις γωνιές του κόσμου, φωνάζοντας «ποτέ ξανά». Για τις ψυχές των εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που χάθηκαν τόσο άδικα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε να ακουστεί μια ειλικρινή συγνώμη από τους θύτες αυτή της ανήκουστης πράξης.»
» Ο δήμος Βόλβης, περιέχει στα σπλάχνα του, περήφανους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ελληνίδες και Έλληνες του Πόντου, που έστησαν τα σπιτικά τους, δημιούργησαν ολόκληρα χωριά από το μηδέν, μετατράπηκαν σε βασικούς πυλώνες της κοινωνίας μας και της Ελλάδας. Σε όλους αυτούς, δίνουμε τον λόγο μας, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας απέναντι τους. Δεσμεύομαι ότι τη φετινή τουριστική σεζόν, σε συνεννόηση με τις ποντιακές οργανώσεις του δήμου μας, θα ενημερώσουμε τους τουρίστες που θα μας επισκεφτούν με ειδικά φυλλάδια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».
in.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς