H ελληνική μαφία της Νέας Υόρκης που δεν έχετε ακούσει ποτέ

O έλληνας «νονός» Spiros Velentzas, η σχέση του με την Κόζα Νόστρα και η κληρονομιά του στο εγκληματικό συνδικάτο της Αμερικής

Ήταν 20 Ιουνίου 1992 όταν οι «New York Times» φιλοξένησαν το άρθρο που έδινε τέλος στα έργα και τις ημέρες του «νονού» Βελέντζα: «Άντρας που συνδέεται με τη Μαφία ένοχος για 10 εγκλήματα» ήταν ο τίτλος.

Ο λόγος για το 57χρονο τότε αφεντικό του ελληνικού υποκόσμου του Κουίνς και του Μπρούκλιν, ο οποίος είχε μόλις καταδικαστεί για τζόγο, εκβιασμούς, τοκογλυφία και φοροδιαφυγή, μεταξύ άλλων, από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Η έδρα δεν κατάφερε μάλιστα να καταλήξει σε ετυμηγορία για το βαρύτερο αδίκημα που τον βάρυνε, τον φόνο ενός κλέφτη κοσμημάτων.

Οι εισαγγελείς Kevin McGrath and Elizabeth Lesser δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Velentzas ήταν επικεφαλής ενός σημαντικού δικτύου τζόγου και τοκογλυφίας στη Νέα Υόρκη και κυρίως στην ελληνική παροικία της Αστόρια. Αλλά και πως το εγκληματικό του συνδικάτο είχε στενές επαφές με την ιταλική μαφία και ειδικά την οικογένεια Lucchese.

Μαζί του στην πολύκροτη δίκη των 12 εβδομάδων καταδικάστηκαν και τα δύο πρωτοπαλίκαρά του, οι Peter Drakoulis και Michael Grillo, ο αδερφός του ωστόσο Dimitrios τη γλίτωσε. Αυτός κατηγορούνταν άλλωστε μόλις με μία κατηγορία, για παράνομο τζόγο.


Ο Spyredon «Spiros» Velentzas, όπως είναι γνωστός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποδείχτηκε πως ήταν πράγματι ο έλληνας «νονός» της Νέας Υόρκης. Το είπε μετά και ο ίδιος. Ήταν όμως και προσωπικός φίλος και συνέταιρος του άλλου «νονού», του «νονού των νονών» John Gotti, του διαβόητου αφεντικού της οικογένειας Gambino που έφτασε να ελέγχει όλη τη Νέα Υόρκη και ακόμα πιο μακριά.
Κολλητοί από παιδαρέλια, όταν μεγάλωναν στους δρόμους του Κουίνς και όλοι τους ήξεραν ως ο Έλληνας και ο Ιταλός, ανήλθαν αμφότεροι τα σκαλιά της ιεραρχίας των δικών τους συνδικάτων.
Και ήταν τελικά ο Velentzas ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Gotti όταν διαβόητα διακήρυξε: «Πες σε αυτόν τον αλήτη πως εγώ, ο John Gotti, θα του ξεριζώσω το γαμ… το κεφάλι του!». Ο Velentzas κράτησε μεν το κεφάλι του, έμελλε ωστόσο να έχει την ίδια μοίρα με τον «αρχηγό των αρχηγών».
Πίσω από τα κάγκελα σήμερα εκτίοντας ισόβια κάθειρξη, ο έλληνας μαφιόζοςσυνεχίζει να διαμηνύει πως είναι αθώος για τον φόνο που τον βαρύνει, λέγοντας πως περνά τη ζωή του στη φυλακή για ένα έγκλημα που ορκίζεται πως δεν έχει κάνει…
Ποιος είναι ο Spiro Velentzas


Ο Velentzas παραμένει σχεδόν άγνωστος ακόμα και στις ΗΠΑ. Αυτή ήταν πάντα η μεγάλη ικανότητά του, να περνά απαρατήρητος. Ένα καλό μέρος των βιογραφικών πληροφοριών που τον αφορούν έχει αποκαλύψει ο μαχόμενος δημοσιογράφος Jerry Capeci στο βιβλίο του «Gang Land».
Ο αστυνομικός συντάκτης Capeci έγραφε για το οργανωμένο έγκλημα της Νέας Υόρκης από το 1975 τόσο στη «New York Post» όσο και τη «New York Daily News» και ήξερε τα πράγματα καλύτερα από τον καθένα. Αυτός λοιπόν μας λέει πως ο Σπύρος καταφτάνει παιδί ακόμα, 14 χρονών, με την οικογένειά του στον Νέο Κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1940, τους γονείς του, τις αδερφές και τον αδερφό του Δημήτρη δηλαδή, αναζητώντας καλύτερη μοίρα.
Ο πατέρας του άνοιξε μια ταβέρνα στη Βοστόνη, την έκλεισε ωστόσο κάποια στιγμή και μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1950. Και βρήκαν νέο καταφύγιο στην «ελληνική πόλη», όπως αποκαλεί ο Capeci την Αστόρια του Κουίνς. Ο πατέρας άνοιξε ένα ακόμα εστιατόριο εκεί, ο γιος δεν θέλει ωστόσο να ακολουθήσει τα βήματά του και ανοίγει ένα «kafenion».
Στο οποίο παίζουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες ένα ελληνικό τυχερό παιχνίδι με ζάρια, το «barbut», όπως αποκαλεί ο δημοσιογράφος το μπαρμπούτι. Η τοπική ιταλική μαφία δεν τον αφήνει όμως να προκόψει, θέλοντας το μερίδιό της από την τζογαδόρικη πίτα. Οι Lucchese του είχαν γίνει στενός κορσές, ήθελαν «10 χιλιάρικα τον μήνα για ‘‘προστασία’’»....Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)