Απαιτείται χρόνος για ασφαλείς εκτιμήσεις επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Απαιτείται χρόνος για ασφαλείς εκτιμήσεις επισημαίνουν οι σεισμολόγοι
Αναφέρονται στις σεισμικές δονήσεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στην Καστοριά
Τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων και στην Καστοριά (διαβάστε ΕΔΩ) παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης.
«Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σημείωσε.
Δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών
Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης - Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».
Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και το σεισμικό ιστορικό
«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα "ισχυρό γεγονός" είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ. Καρακαΐσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι τις 13:00 «καταγράφηκαν είκοσι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,5 βαθμών και πάνω».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς