Ρόφημα λουίζας για να τονώσουμε τον οργανισμό μας φυσικά

Ρόφημα λουίζας για να τονώσουμε τον οργανισμό μας φυσικά
Εάν αναζητάτε έναν τρόπο να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα να τονώσετε τα επίπεδα ευεξίας, τότε σας έχουμε την λύση.


Ρόφημα λουίζας, με μια «λεμονάτη» θα λέγαμε γεύση και ένα πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών. Αυτό το υπέροχο τσάι είναι ότι πρέπει για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάθε είδους προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων κρυολογήματα, πόνους στις αρθρώσεις, διαταραχές ύπνου, πυρετό κ.α.

Το ρόφημα λουίζας, αποτελεί παράγωγο του ομώνυμου φυτού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εκπληκτικό βότανο που εκτιμάται ευρέως για τις θεραπευτικές του δράσεις.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από πολλούς αιώνες στις περιοχές της Νότιας Αμερικής. ενώ στην Ευρώπη εισήχθη μέσω ρων Πορτογάλων και Ισπανών ερευνητών, μόλις τον 17ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα, η λουίζα εφαρμόζεται παγκοσμίως για καλλυντικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Λουίζα ή αλλιώς «χόρτο του Θεού»

Οφέλη

Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόφημα λουίζας εφαρμόζεται από την εναλλακτική ιατρική για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το βότανο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έτσι, η τακτική κατανάλωση τσαγιού από λουίζα μπορεί να μας βοηθήσει στα παρακάτω:

Αποτοξίνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

tsai-loyizas
Η αποτοξίνωση είναι μια ζωτικής σημασίας διαδικασία, αφού μέσω αυτής, απομακρύνονται όλες οι δυνητικές επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα.  Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού σε βέλτιστα επίπεδα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λουίζα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία διακρίνονται για την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το οξειδωτικό στρες και να ενισχίεται η φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτή η διεργασία, μας χαρίζει δυνατό ανοσοποιητικό.

Βοηθά στη απώλεια των περιττών κιλών

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το ρόφημα λουίζας μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει την ικανότητα να καταστέλλει την όρεξη, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφίμων και ειδικότερα γλυκά και ανθυγιεινά σνακ. Ταυτόχρονα, η τακτική κατανάλωση του ροφήματος διεγείρει την καύση του λίπους, ρυθμίζει τη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Καταπολεμά την αϋπνία και το στρες

Το ρόφημα λουίζας διακρίνεται για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και του στρες, χαλαρώνοντας το νου και το σώμα.
Επιπροσθέτως, μια σπουδαία ιδιότητα που έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της αϋπνίας, είναι το γεγονός, ότι διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη του οργανισμού, της οποίας τα επίπεδα, αυξάνονται καθώς πλησιάζει η νύχτα και φέρνονει υπνηλία.
Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερες ποσότητες μελατονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές ύπνου.
Έτσι, το γεγονός, ότι η λουίζα διεγείρει την παραγωγή αυτής της ορμόνης σε συνδυασμό με τα μηδενικά ποσοστά καφεΐνης (αντίθετα με το πράσινο τσάι) στη σύνθεση της, την καθιστούν ιδανικό ρόφημα για χαλάρωση του νου και του σώματος, δίνοντας τη δυνατότητα για έναν πιο ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο.

Καταπολεμά τον πυρετό

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το ρόφημα λουίζας περιέχει ουσίες με ισχυρές αντιπυρετικές ιδιότητες, δηλαδή ενώσεις που μπορούν να μειώσουν άμεσα τον πυρετό
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στη λαϊκή ιατρική, η λουίζα έχει μακρά ιστορία ως αξιόπιστο αντιπυρετικό βότανο.
Η ικανότητα του βοτάνου να μειώνει τον πυρετό μαζί με τις αποκαταστατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το καθιστούν ένα εξαιρετικό τσάι για τη φυσική καταπολέμηση του υψηλού πυρετού και της ταχύτερης ανάρρωσης.

Απελευθερώνει τη ρινική συμφόρηση

Ακόμη ένα σημαντικό όφελος που προσφέρει στην υγεία το ρόφημα λουίζας, είναι η ικανότητα να απομακρύνει φυσικά τη βλέννα και τα φλέγματα με αποτέλεσμα την άμεση αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού.

Πως φτιάχνουμε ρόφημα λουίζας

1 φλιτζάνι ροφήματος λουίζας την ημέρα είναι αρκετό για να επωφεληθούμε από τα οφέλη του βοτάνου.
Ο τρόπος για να το παρασκευάσουμε το αφέψημα είναι απλός και περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα.
Συστατικά
  • 2-3 φύλλα αποξηραμένα φύλλα λουίζας
  • 1 φλιτζάνι νερό
Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φύλλα λουίζας. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 έως 7 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Το ρόφημα λουίζας είναι έτοιμο. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Αν θέλουμε να ενισχύσουμε γευστικά το τσάι μας, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. μέλι. Το ρόφημα λουίζας μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένο.
rofima-loyiza

Μικρά μυστικά για τέλειο ρόφημα λουίζας

Το ροφήμα λουίζας μπορεί να παρασκευαστεί και με φρέσκα φύλλα του βοτάνου. Η χρήση εμφιαλωμένου νερού είναι επίσης σημαντική, καθώς συνιστά παράγοντα για καλύτερη γεύση. Ωστόσο, ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα, είναι η ποιότητα των φύλλων.
Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των φύλλων λουίζας είναι:
  • Η ποικιλία του βοτάνου
  • Μέθοδος καλλιέργειας
  • Τύπος εδάφους
  • Κλιματικές συνθήκες
  • Χρόνος συγκομιδής
  • Τρόπος διατήρησης
  • Συνθήκες αποθήκευσης
Όπως αντιλαμβάνεστε οι μεταβλητές που καθορίζουν την ποιότητα και τη γεύση του ροφήματος, ποικίλιουν. Η επιλογή όμως μιας ποικιλιάς βοτάνου που πληρεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σίγουρα θα μας ανταμείψει με υπέροχη γεύση και πληθώρα θρεπτικών συστατικών που θα ενισχύσουν την υγεία μας

Πιθανές παρενέργειες

Η κατανάλωση ροφήματος λουίζας φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετική και ασφαλής αρκεί βέβαια να λαμβάνεται στη συνιστώμενη δόση. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση παρενεργειών συμπεριλαμβανομένου των στομαχικών διαταραχών κ.α.
Επίσης, άτομα που παρουσιάζουν πρόβλημα με τα νεφρά, καλό είναι προτού το χρησιμοποιήσουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, καθώς μεγάλες ποσότητες ροφήματος λουίζας, μπορεί να ερεθίσουν τα νεφρά και να επιδεινώσουν τη νεφρική νόσο.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία

Δεν είναι σαφές εάν η φαρμακευτική χρήση του ροφήματος λουίζας είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επομένως είναι καλύτερο οι έγκυες και οι θηλάζουσες να μείνουν στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγουν την κατανάλωση.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)