Τα 10 λάθη που κάνουμε όταν αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά

Πώς θα διατηρηθούν περισσότερο.

SECRET AGENT MIKE VIA GETTY IMAGES
Αγγούρια στα τελευταία στάδια της αποσύνθεσης στο βάθος του ψυγείου, μουχλιασμένα πεπόνια, σάπια κολοκυθάκια και ντομάτες που πέθαναν από το κρύο. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή αποθήκευση των τροφίμων - μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτουμε όλα τα παραπάνω στο ψυγείο μας. 
Τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταλήγουν στα σκουπίδια περισσότερο από από όλα τα άλλα τρόφιμα κι αυτό δεν σημαίνει μόνο σπατάλη χρημάτων, αλλά και ζημιά στο περιβάλλον. 
Το πρώτο βήμα είναι να αγοράζουμε λιγότερα και να προσέχουμε τι έχουμε στην κουζίνα μας. Εξ ίσου σημαντική είναι και η σωστή αποθήκευση. Για να σας βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε μία λίστα με τα 10 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε αν δεν θέλουμε να καταλήξουν τα φρούτα και τα λαχανικά μας στα σκουπίδια. 

1. Μην αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά με βάση το πώς παρουσιάζονται στο σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός ότι κάποιο προϊόν παρουσιάζεται σε θερμοκρασία δωματίου στο σούπερ μάρκετ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. 
«Πολλά προϊόντα εκτείθενται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά αυτό δεν είναι καλό» λέει η Λούσι Σένεσακ, μάνατζερ μίας βιολογικής φάρμας στο Λονγκ Αϊλαντ της Ν. Υόρκης. «Τα μαρούλια και γενικώς, οτιδήποτε πράσινο με φύλλα, πρέπει να είναι πάντα στο ψυγείο, μέσα σε σακούλα. Διαφορετικά θα μαραθεί...»

COBALT VIA GETTY IMAGES

2. Μην βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο.

Μέγα λάθος. Οι μόνες ντομάτες που επιτρέπεται να μπαίνουν στο ψυγείο είναι οι υπερβολικά ώριμες ή αυτές που έχουν κοπεί. Αν οι ντομάτες που δεν είναι ακόμα ώριμες μπούν στο ψυγείο, δεν θα ωριμάσουν ποτέ. Οι δε ώριμες θα χάσουν όλη την γεύση τους και θα γίνουν χάλια αν μπουν στο ψυγείο. 
Οι ντομάτες πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου κι αν υπάρχει πρόβλημα με μυγάκια, να σκεπάζονται με μία πετσέτα. 

3. Το καρπούζι δεν θέλει ψυγείο. 

Ναι, το κρύο καρπούζι είναι μία από τις μεγάλες καλοκαιρινές απολαύσεις, αλλά όταν το βάζουμε στο ψυγείο, μετά την τρίτη μέρα χάνει και την γεύση και το χρώμα του. Τα καρπούζια πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως του ήλιου και να τρώγονται σε λίγες μέρες. Το κομένο καρπούζι, αντιθέτως, πρέπει να μπαίνει αμέσως στο ψυγείο. 

  

SARAWUT LADGRUD / EYEEM VIA GETTY IMAGES
Μόνο το κομένο καρπούζι πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο. 

4. Τα κολοκύθια δεν θέλουν πολύ κρύο.

Μερικά λαχανικά, όπως τα κολοκυθάκια, θέλουν ψυγείο αλλά δεν τα πάνε καλά με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλύτερη λύση είναι να τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, να τα αποθηκεύουμε μακριά από τα πιο κρύα σημεία του ψυγείου και να τα τρώμε μέσα σε πέντε μέρες. 

5. Τα αγγούρια και οι μελιτζάνες δεν θέλουν ψυγείο. 

Και τα δύο λαχανικά δεν συμπαθούν το κρύο. Οι μελιτζάνες είναι ευαίσθητες σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου κι αν εκτεθούν σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάνουν το χρώμα τους και χαλάνε. Το ίδιο και τα αγγούρια, αλλά αυτά χαλάνε σε 2-3 μέρες.  Μπορούμε να αφήσουμε μελιτζάνες και αγγούρια στο ψυγείο το πολύ για τρεις μέρες και να τα φάμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε. 

6. Μην πετάτε τα παλιά φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια αντέχουν μέχρι και δέκα μέρες στο ψυγείο, αλλά το ξέρετε ότι μπορούν να ξαναφυτρώσουν αν οι ρίζες τους είναι άθικτες; Αν τα κόψουμε δύο εκατοστά από την ρίζα τους και την βάλουμε σε ένα ποτήρι νερό, τα κρεμμυδάκια μας θα πολλαπλασιαστούν.

7. Μην περιμένετε πολύ για να καταψύξετε τις φράουλες.

Οι φράουλες χαλάνε γρήγορα - μετά την τρίτη μέρα αρχίζουν να μαλακώνουν. Μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο, είναι έτοιμες για την κατάψυξη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smoothies. Tο ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις μπανάνες - αφού τις ξεφλουδίσουμε. 

 8. Τα βότανα θέλουν νερό.

Αν αποθηκεύετε τον μαϊντανό και τον άνηθο στο συρτάρι του ψυγείου σας, θα πρέπει να αλλάξετε στρατηγική. Τα περισσότερα βότανα αποθηκεύονται όπως τα λουλούδια: σε ένα ποτήρι νερό. Κι αν τα κλείσετε και σε μια σακούλα, ακόμα καλύτερα. Προσοχή στον βαλισικό, ωστόσο. Δεν θέλει ψυγείο. Αφήστε το ποτήρι εκτός. 

SILKE ENKELMANN / EYEEM VIA GETTY IMAGES
Ο βασιλικός χαλάει στο ψυγείο. 

9. Μην αποθηκεύετε φρούτα δίπλα σε λαχανικά. 

Δεν είναι καλή ιδέα. Τα περισσότερα φρούτα παράγουν αιθυλένιο, μία ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει ταχεία ωρίμανση σε φρούτα και λαχανικά. Γι′ αυτό τον λόγο, προϊόντα όπως μήλα, αβοκάντο, ροδάκινα και πιπεριές, που παράγουν αιθυλένιο, καλό είναι να αποθηκεύονται μακριά από ευαίσθητα είδη όπως μελιτζάνες, μαρούλια, αγγούρια και πρασινάδες κάθε είδους. Επίσης, τα ευαίσθητα είδη δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή σκεύη, εκτός κι αν θέλουμε να ωριμάσουν γρήγορα. 

10. Μην αποθηκεύετε ρίζες εκτός σακούλας.

Παντζάρια, καρότα και οι περισσότερες ρίζες θα διατηρηθούν για βδομάδες - ή και μήνες - αν αποθηκεύονται σε σακούλες, οι οποίες διατηρούν την υγρασία. Το ίδιο ισχύει για τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την μαραθόριζα και το τζίντζερ. Οι σακούλες δεν είναι απαραίτητο να είναι πλαστικές. Μπορούν να είναι χάρτινες ή και υφασμάτινες. 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς