10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο

Οι γάμοι τελειώνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό στον κόσμο που υπάρχει ακόμα και ρεκόρ Guinness για το υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων. Και ανήκει στις Μαλδίβες. Σε άλλες χώρες, φυσικά, το ποσοστό δεν είναι τόσο υψηλό, αλλά το ποσοστό των διαζυγίων εξακολουθεί να μας στεναχωρεί. Στην τελική, το διαζύγιο είναι το τέλος της αγάπης, το τέλος της ελπίδας και το βασικό άγχος και πλήγμα για τους ίδιους τους συζύγους και τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και γι ‘αυτό οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τυχόν λάθη που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν κακό.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα που τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Έτσι προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς, γιατί μερικές φορές μπορούν να ξεχνούν ότι τα παιδιά χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη.
1. Αντιλαμβάνεστε ένα παιδί ως ενήλικα
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 2
Αρχικά, το παιδί δεν είναι ενήλικας. Μπορεί να μην καταλάβουν πλήρως τον λόγο για το διαζύγιό σας ή τα συναισθήματά σας. Είστε υπεύθυνοι γι ‘αυτά και πρέπει να τους παρέχετε μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης ότι όλα θα είναι καλά.
Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να τους μιλήσετε για τα πάντα. Χρειάζονται την υποστήριξή σας και πρέπει να την αισθάνονται χωρίς να χρειάζεται να σας παρηγορούν συνεχώς. Μοιραστείτε τις ανησυχίες και τα προβλήματά σας με φίλους, οικογένειες ή ειδικούς. Μην φορτώσετε το παιδί σας με τα προβλήματά σας.
2. Κάνετε το παιδί σας να επιλέξει
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 3
Μην αναγκάζετε το παιδί σας να επιλέξει ανάμεσα στους δύο γονείς. Αυτό αφορά τόσο τον τόπο κατοικίας όσο και το ζήτημα με ποιον θέλουν να μείνουν. Κάνει το παιδί να αισθάνεται σαν να προδίδει τον έναν από σας. Επιλέγοντας έναν γονιό, βλάπτουν τον άλλον άθελά.
Αυτό δεν είναι δίκαιο για το παιδί. Πηγαίνετε στο δικαστήριο ή αποφασίστε αυτά τα θέματα με τον/την σύζυγό σας. Μπορείτε να ακούσετε τη γνώμη του παιδιού όταν αποφασίζετε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζετε ποτέ το παιδί για να κάνει μια επιλογή.
3. Προσπαθείτε να είστε ο αγαπημένος γονιός
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 4
Σε μια προσπάθεια να φαίνεστε καλύτερα από τον σύντροφό σας στα μάτια του παιδιού σας, μπορείτε να βλάψετε το παιδί σας. Επιτρέποντας όλα τα πράγματα που δεν επιτρέπει ο/η σύζυγός σας, παραβιάζετε την πειθαρχία που έχει δημιουργήσει ο/η σύζυγός σας. Σταδιακά το παιδί σας αρχίζει να κάνει ό, τι θέλει χωρίς να ακούει τις οδηγίες και τα σχόλιά σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άσχημα την προσωπικότητα του παιδιού και να τα κάνει να είναι κακομαθημένα και ιδιότροπα.
Θα πρέπει να καταλήξετε σε συμφωνία με τον σύντροφό σας σχετικά με τις αρχές ανατροφής που θα ακολουθήσετε και οι δύο. Η πειθαρχία και η κατανόηση του τι είναι επιτρεπτό θα πρέπει να υπάρχει παρά την οδυνηρή εμπειρία του διαζυγίου σας. Αυτό ισχύει και για το τι κάνετε για το παιδί σας. Δεν είναι απαραίτητο να επισημάνετε κάθε φορά ότι έχετε κάνει περισσότερα γι ‘αυτά από τον άλλο γονιό.
4. Το παιδί σας αισθάνεται ενοχές
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 5
Τα παιδιά τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Το παιδί έχει ήδη άγχος και ο γνωστός κόσμος του αλλάζει εντελώς. Και το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να νιώσουν ότι φταίνε τα ίδια.
Επομένως, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν είναι ένοχα σε αυτή την κατάσταση. Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των γονιών τους και ότι κάποια από τις κακές πράξεις τους οδήγησε στο διαζύγιό σας. Πείτε τους ξανά και ξανά ότι τα αγαπάτε.
5. Αισθάνεστε ενοχές
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 6
Εκτός αυτού, αξίζει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι ούτε αυτό είναι δικό σας λάθος. Μερικές φορές δυσάρεστες στιγμές συμβαίνουν στη ζωή και τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε. Το διαζύγιο είναι ένα από αυτά τα απρογραμμάτιστα επώδυνα γεγονότα.
Και αν κατηγορείτε τον εαυτό σας και παίζετε το ρόλο του ένοχου γονιού, μπορεί να έχει κακή επίδραση στο παιδί σας. Μπορούν να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν και τελικά θα γίνουν κακομαθημένα και θα αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα σε όλα. Μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να σας κατηγορούν για τις κακοτυχίες τους.
6. Είστε αρνητικοί προς το σύντροφό σας
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 7
Όπως είπαμε, μην παίρνετε όλη την ευθύνη πάνω σας. Αλλά, επίσης, μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας για τα πάντα. Δεν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το παιδί σας για τα λάθη και τα παραπτώματα του συζύγου σας. Και προσπαθήστε να μην μιλάτε άσχημα γι ‘αυτούς. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας είναι 50% δικό σας και 50% του/της συζύγου σας.
Έτσι όταν κατηγορείτε, επικρίνετε και μιλάτε αρνητικά για το σύντροφό σας, το παιδί σας μπορεί να το εσωτερικεύσει αυτό. Μπορεί επίσης να χαλάσει τη στάση τους απέναντι στον άλλο γονιό τους. Και οι δύο είστε γονείς τους και το παιδί σας σας αγαπά και τους δύο, ακόμα και με όλα τα μειονεκτήματά σας.
7. Χρησιμοποιείτε το παιδί σας ως μεσολαβητή
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 8
Δεν έχει σημασία πόσο έντονα αισθήματα νιώθετε ενάντια στον σύντροφό σας. Αν δεν θέλετε καθόλου να επικοινωνείτε μαζί του/της, δεν πρέπει να κάνετε το παιδί σας αγγελιοφόρο. Το παιδί δεν πρέπει να περνάει τις φράσεις και τις σκέψεις του μπαμπά στη μαμά και το αντίστροφο.
Βάλτε τα δυνατά σας και μιλήστε με τον/την σύζυγό σας. Το παιδί είναι ήδη στριμωγμένο από αυτό που συνέβη και δεν χρειάζεται να επιδεινώσετε την κατάσταση κάνοντας το να αισθάνεται ότι είναι μεταξύ 2 πυρκαγιών και πρέπει να ενεργεί ως διαπραγματευτής.
8. Αποκλείετε τη σχέση του παιδιού σας με τον άλλο γονιό
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 9
Μην απαγορεύετε στο παιδί σας να επικοινωνεί με τον άλλο γονιό του. Μην προσπαθήσετε να βλάψετε τον/την σύζυγό σας μην επιτρέποντάς σας να επισκεφτεί το παιδί σας, να μην τους ενθαρρύνετε να περάσουν χρόνο μαζί τους ή δεν τους προσκαλείτε σε γεγονότα που είναι σημαντικά γεγονότα για το παιδί σας.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, το παιδί υποφέρει περισσότερο. Χρειάζονται και οι δυο γονείς και η έλλειψη γονιού μπορεί να τους φέρει πόνο. Είναι καλύτερο να μην εμπλακείτε στη σχέση μεταξύ του παιδιού σας και του συντρόφου σας.
9. Χρειάζεστε λεπτομέρειες
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 10
Εάν τα παραπάνω δεν σας αντιπροσωπεύουν και επιτρέπετε στο παιδί να επισκεφθεί το χώρο του/της συζύγου σας και να περάσει χρόνο μαζί του/της, τότε προσπαθήστε να μην κανονίσετε μια ανάκριση για το παιδί όταν επιστρέψει σπίτι. Ακόμα κι αν καίγεστε με την επιθυμία να μάθετε τα πάντα για τον σύντροφό σας, τις υποθέσεις του, ακόμα και τη νέα αγάπη τους, μην πιέζετε το παιδί.
Περιορίστε τον εαυτό σας σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις, έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται ότι είστε θετικοί και ήρεμοι για τις συναντήσεις και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον άλλο γονιό.
10. Πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν καταλαβαίνει την κατάσταση
10 Μεγάλα Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών τους Μετά το διαζύγιο - Εικόνα 11
Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τα πάντα λόγω της ηλικίας τους. Αλλά βλέπουν, ακούν και παρατηρούν τα πάντα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για εσάς και το σύντροφό σας να συμπεριφέρεστε χωρίς επιθετικότητα και εχθρότητα ο ένας προς τον άλλο κατά την παρουσία τους. Μην βρίζετε και μην μαλώνετε μπροστά στο παιδί.
Βλέπουν τα πάντα και τα πονάει. Επομένως, μην επιδεινώστε το άγχος και το πόνο του παιδιού σας, επειδή δεν είστε σε θέση να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Προσπαθήστε να λύσετε όλα τα προβλήματά σας ιδιωτικά.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς