Γιατί ο εγκέφαλος εθίζεται στην χρήση των social media


Όσο περισσότερος καιρός περνάει από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας, τόσα περισσότερα είναι τα παραδείγματα ατόμων που εκδηλώνουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς, γενικότερης υγείας και εγκεφαλικής λειτουργίας από την ολοένα αυξανόμενη χρήση των μέσων αυτών.

Ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει την χρήση των social media με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που αντιμετωπίζει άλλες εθιστικές συνήθειες ή/και ουσίες.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να αδυνατούν να ελέγξουν τον χρόνο που ξοδεύουν στο διαδίκτυο και παρά το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο για έναν ψυχολογικό εθισμό παρά για εθισμό σε ουσίες, εγκεφαλικές τομογραφίες αυτών των ατόμων έδειξαν ότι η χρήση social media επηρεάζει παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου με την χρήση εθιστικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν το συναίσθημα, την ικανότητα κριτικής σκέψης και της προσοχής, καταγράφεται περισσότερη "λευκή εγκεφαλική ουσία".

Επειδή η χρήση των social media προσφέρει μικρές "επιβραβεύσεις" (θετικά συναισθήματα) στον εγκέφαλο χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από αυτόν, ο εγκέφαλος "μαθαίνει" σταδιακά να αναζητάει ολοένα και περισσότερο αυτή την ενασχόληση.

Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο και τα social media ειδικότερα.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς