Ο χυμός παντζαριού βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση – Πότε χρειάζεται να τον καταναλώνουμε

Ο χυμός παντζαριού βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση - Πότε χρειάζεται να τον καταναλώνουμεΣε όλη μου τη ζωή, είχα αρκετούς τραυματισμούς – από μυϊκά τραβήγματα μέχρι σπασμένα κόκκαλα – που το αρχικό μου ενδιαφέρον για την αποκατάσταση έγινε εμμονή. Έψαχνα σε διάφορα καταστήματα να βρω τις κατάλληλες λοσιόν και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα με βοηθούσε να νιώθω καλύτερα μετά από έντονη προπόνηση.

Αυτή η προσπάθεια όμως με απογοήτευσε σε πολλά επίπεδα. Μέχρι που διάβασα για τον χυμό παντζαριού. Είχα προηγουμένως ακούσει ξανά ότι αυτός ο χυμός ενίσχυε την απόδοση και επιτάχυνε την αποκατάσταση των μυών, αλλά δεν το πίστευα.

Πώς μπορούσε κάτι τόσο απλό να βοηθήσει στη μυϊκή ένταση και τον τραυματισμό των μυών μετά από έντονη άσκηση; Μόνο ο χρόνος και η πρωτεΐνη μπορούν να αποκαταστήσουν τους μύες. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι προσωρινοί τρόποι ανακούφισης από τον πόνο – διατάσεις, άλατα και σπρέι. Αλλά αντί να υποκύψω στην προκατάληψη, αποφάσισα να δοκιμάσω τον χυμό παντζαριού.

Τα οφέλη του χυμού από παντζάρι
Εκτός από το ότι χρωματίζει τα πάντα κόκκινα, τα παντζάρια έχουν πολλά άλλα οφέλη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο και περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βητακυανίνη και λέγεται ότι είναι αντιφλεγμονώδης.


Αν δεν είστε φαν του χυμού και θέλετε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορείτε να καταναλώσετε ολόκληρο το λαχανικό. Ωστόσο, ο χυμός είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να καταναλώσετε το παντζάρι.

Λειτουργεί για την αποκατάσταση;
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο χυμός παντζαριού είναι ένα συμπλήρωμα που είναι καλύτερα να καταναλώνεται πριν από την προπόνηση με στόχο την τόνωση της αθλητικής και καρδιαγγειακής επίδοσης. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο χυμός πρέπει να καταναλώνεται μετά γιατί προσανατολίζεται στην αποκατάσταση και ανάρρωση.

Ουσιαστικά όμως οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ο χυμός παντζαριού έχει την ικανότητα να μειώνει τον μυϊκό πόνο, αν καταναλωθεί μετά την άσκηση. Όμως, δεν φαίνεται ερευνητικά να βελτιώνει την αντοχή ή την επίδοση στις περισσότερες μελέτες.

Για 2 εβδομάδες λοιπόν, λάμβανα τη συνιστώμενη δόση χυμού 1 ώρα μετά την άσκηση. Ένιωσα μια ανακούφιση μετά την προπόνηση. Επίσης ένιωσα περισσότερο ενυδατωμένη – περισσότερο απ’ ότι όταν έπινα νερό. Και είναι λογικό αφού ο χυμός παντζαριού περιέχει αρκετούς ηλεκτρολύτες που χάνουμε όταν ιδρώνουμε, όπως νάτριο και κάλιο.

https://enallaktikidrasi.com

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ