Για τέταρτη μέρα ακατάλληλο το νερό σε Σιάτιστα και Καλονέρι

Οι τιμές του επικίνδυνου τετραχλωροαιθυλένιου σε Σιάτιστα και Καλονέρι – Για τέταρτη μέρα ακατάλληλο το νερόΤο δίκτυο άδειασε στο Βόιο, έγινε έκπλυση όλων των δεξαμενών σε Σιάτιστα και Καλονέρι μετά τις ανεβασμένες τιμές του τετραχλωροαιθυλένιου την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, οι οποίες κινητοποίησαν δήμο και κατοίκους. Παράλληλα έγιναν οι απαραίτητες δειγματοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά την Τρίτη το πρωί, ενώ Παρασκευή και Σάββατο δόθηκαν εμφιαλωμένα νερά σε όλους τους κατοίκους.
Το τετραχλωροαιθυλένιο είναι μια χημική ένωση που δημιουργείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και συνήθως στην ευρύτερη περιοχή Καστοριάς-Σιάτιστας προέρχεται από τα βυρσοδεψεία και τα πλυντήρια των γουναράδων. Ακόμα βέβαια δεν έχει βρεθεί ο ρυπαντής του νερού στην περιοχή Σιάτιστας -Καλονερίου, με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας να επιβάλει την διακοπή της πόσης του νερού μετά τις μετρήσεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά του δήμου Βοΐου.
Το τριχλωροαιθυλένιο και τετραχλωροαιθυλένιο είναι καρκινογόνες ουσίες ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Η απόκλιση στον παράγοντα τετραχλωροαιθένιο εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos στα 80 mg/l στη Σιάτιστα και 30 mg/l στο Καλονέρι με ανώτερη τιμή τα 10 mg/l .
Οι εντατικοί έλεγχοι της ΔΕΥΑΒ συνέβαλαν στην διακοπή της πόσης του νερού εγκαίρως, για να μην γιγαντωθεί το πρόβλημα, όπως συνέβη σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό με τη γαστρεντερίτιδα να θερίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς