Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος, οι 11 κατηγορίες που απαλάσσονται

Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος, οι 11 κατηγορίες που απαλάσσονται
Να αποφύγουν για φέτος το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, μπορούν χιλιάδες επαγγελματίες.


Το «χαράτσι» επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές το 2019, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ενεργοί.

Έτσι, οι επαγγελματίες που δεν είχαν το 2019 δραστηριότητα και δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν κανένα τιμολόγιο, μπορούν να μεταβούν στην οικεία ΔΟΥ και να υποβάλουν αίτηση για «αδράνεια», αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν από τη λίστα των ελεύθερων επαγγελματιών στους οποίους θα καταλογιστεί και φέτος το τέλος επιτηδεύματος, για τη χρήση 2019, γλιτώνοντας ένα σημαντικό ποσό από τη φορολογία.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2019, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Αν η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που ήταν «δραστήριος».

Επίσης, εάν στη διάρκεια του 2020, προκύψει κάποια δραστηριότητα, μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά τη δραστηριότητά τους, χωρίς να πληρώσουν το τέλος για το 2019, αλλά μόνο για το 2020.

Οι 11 κατηγορίες που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος
1. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

6. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων

7. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών

8. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

9. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί

10. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

11. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ