Αγώνας Πιστοποίησης Μονοπατιών Της Καστοριάς (Ελένη Μελά Από Την Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Με σκοπό να ενταχθεί και η Καστοριά ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μονοπάτια κορυφαίας ποιότητας, ξεκινούν την άνοιξη αγώνες πιστοποίησης σε διάφορες περιοχές. Η πιστοποίηση των μονοπατιών αναμένεται να γίνει από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πεζοπόρων, η οποία θέτει ως προϋπόθεση, συνολικά 41 κριτήρια
Την διοργάνωση έχει αναλάβει στην Καστοριά ο συνεταιρισμός ‘Αέναον-neverest’. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος Μερτζανίδης μιλώντας για το θέμα αυτό τόνισε ότι: ‘’Θελήσαμε να κάνουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε, από τη μία πλευρά, να καλύψουμε την ανάγκη του κόσμου που τρέχει στο βουνό και στα μονοπάτια που θέλουμε να πιστοποιήσουμε και από την άλλη, παράλληλα με τη σήμανση και την καθαριότητα των μονοπατιών να προχωρήσουμε στη διαδικασία της πιστοποίησης.
Οι αγώνες που προβλέπονται είναι συνολικά τρείς. Συγκεκριμένα ο πρώτος θα είναι 10 χιλιομέτρων, ο δεύτερος 25 και ο τρίτος θα είναι περίπου 42 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι όλοι οι αγώνες θα είναι στην περιοχή της Καστοριάς. ‘’Θα ξεκινούν από τη χλόη’’, ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και συμπλήρωσε ότι: ‘’Στη συνέχεια πηγαίνουν Αγία Τριάδα και Κορομηλιά. Έπειτα θα ανεβαίνουν Απόσκεπο και Σιδηροχώρι. Γι’ αυτό το λόγο ο αγώνας ονομάστηκε vew trail running. Γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του θα έχει θέα όμορφα μέρη από την Καστοριά’’.
Στον αγώνα μπορούν να πάρουν μέρος όσοι συνηθίζουν να τρέχουν στο βουνό. Να είναι άνω των 18 ετών και να είναι υγιείς. Μπορούν να έρθουν μεμονωμένα να τρέξουν η με ομάδα. Το κόστος για τις μικρές διαδρομές ανέρχεται στα 10 και 15 ευρώ αντίστοιχα. Για τη μεγάλη διαδρομή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του αγώνα ο κος Μερτζανίδης υποστήριξε ότι: ‘’Θεωρούμε την πιστοποίηση των μονοπατιών μας ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα γίνει από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πεζοπόρων, η οποία ξεπερνά τα 3εκ. μέλη σε 33 χώρες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει τέσσερα πιστοποιημένα μονοπάτια . Το πρώτο βρίσκεται στην Αρκαδία και από την πρώτη χρονιά, μετά την πιστοποίηση, είχε 6.000 επισκέπτες σε μια διαδρομή 72,5 χιλιομέτρων. Το δικό μας μονοπάτι που το έχουμε περπατήσει και το έχουμε σχεδιάσει στο χάρτη, ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα. Ξεκινά από το Βογατσικό και καταλήγει στην Καστοριά, αφού περάσει από χωριά του νομού’’.
Στόχος του αγώνα είναι να μπουν στο χάρτη της πιστοποίησης και άλλα μονοπάτια σε ολόκληρο το νομό. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί ο τουρισμός και θα ωφεληθεί κατά πολύ η περιοχή μας. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου, ημέρα Κυριακή. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερώνονται και να δηλώνουν συμμετοχή στην σελίδα vew trail running και καθώς και στην σελίδα του συνεταιρισμού ‘Αέναον-neverest’.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ιωάννα Κοτοπούλου: «Με θέληση και πίστη μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στη ζωή μας» (Φώτο - Βίντεο)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ! Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω στο χωριό (Φώτο)