Το παιδί έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην επικοινωνία με τον πατέρα του!

Το παιδί έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην επικοινωνία με τον πατέρα του!(πηγή pixabay)
Ένας γάμος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το να συνυπάρξεις με έναν άνθρωπο που μεγάλωσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικές ενδεχομένως αξίες και σίγουρα με διαφορετικό χαρακτήρα από τον δικό σου, είναι πρόκληση.
Κάποιοι τα καταφέρνουν να συνυπάρχουν με πάθος, με αγάπη και αξιοπρέπεια, κάποιοι άλλοι βολεύονται κάτω από την ομπρέλα της τυπικής και συναισθηματικά στερημένης καθημερινότητας και κάποιοι άλλοι μπήγουν το μαχαίρι στο κόκαλο και χωρίζουν.
Ένας χωρισμός και ένα διαζύγιο, όμως, δεν έρχονται ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Αυτό που προηγείται, συνήθως, είναι ένα σπιτικό που γίνεται πεδίο βολής σε αδίστακτες προσβολές, εκδικητικές σιωπές, δολοφονικές ματιές και παγωμένα κορμιά. Δυο άνθρωποι μοιράζονται τον ίδιο χώρο και υποφέρουν, χρησιμοποιώντας το παιδί τους ως το άλλοθι για να συγκαλύψουν τις δικές τους ανασφάλειες.
Με τούτα και με κείνα περνάει ο καιρός, οι μήνες και τα χρόνια με το παιδί να ζει μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον. Αποστειρωμένο από συναίσθημα. Με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια κουρέλια πεταμένα σε μια γωνιά. Με την αγάπη ξεσκισμένη από σκληρές συμπεριφορές.
Κι έρχεται η στιγμή που ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος, αλλά όχι και ανώδυνος. Πολλές φορές κουβαλά μέσα του οργή, απαξίωση κι απωθημένα. Κι ο μόνος τρόπος για να χτυπήσει η γυναίκα το συναίσθημα του πρώην συζύγου, είναι να του στερήσει την επαφή με το παιδί του. Χωρίς να συνειδητοποιεί ενδεχομένως πως το μόνο που πετυχαίνει, είναι να ταλαιπωρήσει συναισθηματικά κι άλλο το παιδί της.
Μια τέτοια συμπεριφορά δικαιολογείται φυσικά στην περίπτωση που η επαφή του παιδιού με τον πατέρα του θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ασφάλεια και την ψυχική του υγεία. Στην περίπτωση που ο πατέρας του κάνει χρήση ουσιών, αν υπάρχει η υποψία για όποιας μορφής κακοποίηση, αν είναι ψυχικά ασταθής, αν δεν μπορεί να του προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον τις μέρες και τις ώρες που το παιδί θα είναι μαζί του. Στην περίπτωση, επίσης, που το παιδί είναι έφηβος, και αρνείται το ίδιο να έχει επαφή με τον πατέρα του για τους δικούς του λόγους και για όσο το έχει ανάγκη.
Διαφορετικά, ακόμα κι αν μητέρα έχει απορρίψει τον πατέρα του παιδιού της ως σύζυγο, εραστή και σύντροφο, δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το παιδί της την ακαταλληλότητά του. Τα κριτήρια της αγάπης και της αποστροφής μάνας-παιδιού είναι διαφορετικά. Για το παιδί εκείνος μπορεί να είναι ένας τρυφερός πατέρας, που το νοιάζεται, το φροντίζει και το αγαπά. Κι έχει ανάγκη την παρουσία του πατέρα του για την ισορροπημένη και υγιή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Είναι υποχρέωση κάθε μάνας και κάθε πατέρα να θέσει ως προτεραιότητα το δικαίωμα του παιδιού του στην αγάπη, στη στοργή και στο αίσθημα της ασφάλειας, πάνω από τον προσωπικό τους εγωισμό, την οργή και την ανασφάλεια. Ένα δικαίωμα που μόνο οι γονείς μπορούν να του το διασφαλίσουν, καθώς εκείνο είναι ανήμπορο να πάρει τις αποφάσεις που το αφορούν.
Όλα κύκλος είναι στη ζωή. Κι όλοι πληρώνουν το τίμημα για τις επιλογές τους. Και ίσως αυτό το ίδιο παιδί να διεκδικήσει μετά από χρόνια μια απάντηση για την εσκεμμένη και προσχεδιασμένη απουσία του πατέρα του στην οποία εξαναγκάστηκε. Να ζητήσει τον λόγο γι’ αυτό αίσθημα της χαμένης πατρικής αγκαλιάς που τόσο το ταλαιπώρησε. Το θέμα είναι αν η μητέρα του θα είναι έτοιμη για μια τέτοια σκληρή αναμέτρηση με το παιδί της και με τη συνείδησή της.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς