Ποιοί και πως θα εισπράξουν 800, 534 και 400 ευρώ - Αναλυτικός οδηγός για εργαζόμενους και ανέργους


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πολλών ταχυτήτων για την πληρωμή της
ειδικής αποζημίωσης λόγω του κορωνοϊού.

Έως την προσεχή Κυριακή 31 Μαΐου, μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από την κρίση να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος των €534, η οποία θα καταβληθεί στο διάστημα μεταξύ 5-10 Ιουνίου.


Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των €534 είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή και σε επιχειρήσεις – εργοδότες, που δεν θα επαναλειτουργήσουν αυτόν τον μήνα με κρατική εντολή.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Για τη λήψη της, οι επιχειρήσεις - εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης, ενώ δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν είναι σε λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής τον τρέχοντα μήνα.

Σε περίπτωση αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ίδιους, εκτός και αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Πληροφορικό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεών τους έως και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου.
Άλλος για το… 800άρι!

Την ερχόμενη εβδομάδα, τελευταία του Μαΐου, θα κλείσει ο κύκλος των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των €800, που αφορά κυρίως καλλιτέχνες, αθλητές και όχι μόνο.

Η σχετική προθεσμία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έληξε χθες, ενώ το σχετικό ποσό θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και ο δεύτερος έλεγχος σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που απασχολούν έως 20 άτομα, οι οποίοι δεν έλαβαν τα €800 από το πρώτο πακέτο στήριξης.

Οι σχετικές διασταυρώσεις γίνονται από τα στοιχεία του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" για τους μισθωτούς, που απασχολούνται σε κάθε επιχείρηση, αλλά και τα αντίστοιχα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως οι δηλώσεις φορολογίας, εισοδήματος και ΦΠΑ, τα στοιχεία μητρώου κλπ.

Όσοι δεν έλαβαν τα €800 ευρώ ενώ πληρούν τα κριτήρια, αναμένεται να λάβουν το συγκεκριμένο ποσό μέσα στις επόμενες μέρες. Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταβληθούν και τα €800 σε εργαζόμενους - μισθωτούς που δεν είχαν καταχωρήσει σωστά τον λογαριασμό ΙΒΑΝ της τράπεζάς τους.
Τι θα γίνει με όσους εργάζονται στην εστίαση

Σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν λάβει και το σχετικό βοήθημα.

Όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όσες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης δεν έχουν την άνεση για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, θα τους δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξακολουθήσουν να έχουν το 40% των εργαζομένων σε αναστολή, προκειμένου να λάβουν το βοήθημα των €800.
Πώς θα πάρουν τα €400 οι μακροχρόνια άνεργοι

Έληξε η ημερομηνία από τους μακροχρόνια άνεργους, προκειμένου να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στον ΟΑΕΔ και να λάβουν την ειδική ενίσχυση των €400.

Δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού είναι επιπλέον 19.500 μακροχρόνια άνεργοι, που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον ΟΑΕΔ.

Μέχρι πριν μερικές μέρες, επί συνόλου 168.000 δικαιούχων είχαν συμπληρώσει τον λογαριασμό ΙΒΑΝ οι 148.500.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι όποιοι από τους 19.500 εναπομείναντες δικαιούχους δεν ενημερώσουν έως αύριο τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, δεν θα λάβουν το βοήθημα των €400.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 01/01/2019 - 16/04/2020 και παρέμεναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020.

Η αυτόματη καταβολή των €400 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται μετά την καταχώριση IBAN, ενώ το σχετικό ποσό πιστώνεται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Η καταχώρηση του λογαριασμού ΙΒΑΝ μπορεί να γίνει μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr), με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISNET ή με τους κωδικούς πρόσβασης του ΟΑΕΔ.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη