«Μοιράζουν την ξυλεία στους δασικούς συνεταιρισμούς λες και είναι τσιφλίκι τους» – Οργισμένη επιστολή προέδρων Δασικών Συνεταιρισμών κατά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας

«ΑΛΛΑΖΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ»


Την έντονη διαμαρτυρία τους κατά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, για τον τρόπο που μοιράζεται η ξυλεία των δημόσιων διευθύνσεων δασών, εκφράζουν μέσω οργισμένης επιστολής τους, οι πρόεδροι δώδεκα δασικών συνεταιρισμών της Δυτικής Μακεδονίας.

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο Πρωθυπουργός, τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με κοινοποίηση τους τοπικούς βουλευτές και την περιφερειακή αρχή.



Αναλυτικότερα, πρόκειται για τους προέδρους των ΔΑΣΕ Πενταλόφου Νομού Κοζάνης, Γόργιανης Κηπουρειού Γρεβενών, ΜΠΑΛΤΣΕΣ Κρανιάς Γρεβενών, Κοτύλης ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ Καστοριάς, Κοτύλης Ο ΠΥΡΓΟΣ Καστοριάς, Αγίου Αντωνίου Βιτσίου Καστοριάς, Επταχωρίου Καστοριάς, Επταχωρίου ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Καστοριάς, Πεύκου – Νεστορίου Καστοριάς, ΤΟΥΡΓΙΑ Κρανιάς Γρεβενών, Σαμαρίνας Γρεβενών και Φλέγκα Περιβολίου Γρεβενών.


Όπως τονίζουν στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, συντελείται μια «κατάφορη αδικία» σχετικά με την παραχώρηση εκμετάλλευσης των Δημόσιων Δασών της Δ. Μακεδονίας στους ΔΑΣΕ, για το έτος 2020.


Σε έντονο ύψος, οι πρόεδροι των Δ.Α.Σ.Ε. καταγγέλλουν τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλη Μιχελάχη ότι έχει «αλαζονική συμπεριφορά» και πως διαχειρίζεται την ξυλεία σαν να είναι «τσιφλίκι του», λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων και Διευθύνσεων Δασών εξυπηρετούν ημετέρους και μοιράζουν την ξυλεία των δημόσιων δασών στους Δ.Α.Σ.Ε. λες και είναι τσιφλίκι τους. Εξάλλου πολλές φορές ο συντονιστής στις συσκέψεις που έκανε μαζί μας έδειχνε την αλαζονική του συμπεριφορά αλλά και τη συμπάθεια που έτρεφε.


Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του ΔΑΣΕ Γόργιανης Κηπουρειού Γρεβενών Αχιλλέας Παγώνης, έκανε λόγο για «άνιση κατανομή» από πλευράς της αποκεντρωμένης διοίκησης, χρόνια τώρα, με μεγάλες αποκλείσεις από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό. «σε όσους θέλει, δίνει τα «φιλέτα» της ξυλείας, τις καλύτερες συστάδες, λες και είναι τσιφλίκι του», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως οι εν λόγω ποσότητες ξύλων μοιράστηκαν προχθές στους συνεταιρισμούς για διαχείριση – εμπορία.


Μάλιστα προσέθεσε πως αφού τους έβαλε η Αποκεντρωμένη να κάνουν αιτήσεις για το ποιες συστάδες θέλουν, τελικά αυτές «τις έδωσε στους ευνοούμενους»


Οι εν λόγω πρόεδροι ζητούν να αποκατασταθεί η αδικία, λέγοντας πως «εντελώς συμπτωματικά οι ίδιοι ΔΑΣΕ που ευνοούνται φέτος ευνοήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, επί θητείας του σημερινού συντονιστή και των συνεργατών του. Οι αποφάσεις παραχώρησης άλλωστε είναι περασμένες στη διαύγεια».


Επίσης, καταλήγουν: «Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι υπυοργοί, μέσω αυτών των ενεργειών και των αποφάσεων κινδυνεύει με αφανισμό ο παραδασόβιος πληθυσμός της χώρας που κρατά θερμοπύλες και συνεχίζει το δύσκολο επάγγελμα του δασεργάτη. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση της αδικίας, την τροποποίηση των αποφάσεων παραχώρησης και την απόδοση ευθυνών σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την πλεκτάνη».


Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την κατανομή ξυλείας και πως αυτή θα έπρεπε να γίνει, ο κ. Παγώνης τόνισε στον «Π» πως στο Νομό Γρεβενών υπάρχουν 11 συνεταιρισμοί και 22.000 κυβικά ξυλείας, άρα ο κάθε συνεταιρισμός θα έπρεπε να λάβει από 2.000 κυβικά ο ένας. Στην Καστοριά με 60.000 κυβικά ξυλείας και 16 συνεταιρισμοί, θα έπρεπε να αντιστοιχούν 3.600 στον κάθε συνεταιρισμό. 


Να σημειωθεί πως επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την άνιση μεταχείριση του Δασικού Συνεταιρισμού Κρανιάς Γρεβενών στην απόφαση παραχώρησης εκμετάλλευσης Δημοσίων Δασών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε και ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης.




Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)