Η Ευρώπη στη μέγγενη του κορονοϊού

Η Ευρώπη στη μέγγενη του κορονοϊού

Στη Γηραιά Ήπειρο εντοπίζονται κάθε μέρα σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα του κορονοϊού και πολλές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- δίνουν μία ακόμα μάχη σε μια προσπάθεια για πιο ήρεμα Χριστούγεννα.

Οι προοπτικές ωστόσο δεν είναι ευοίωνες. Από τα 490.000 κρούσματα που αναφέρθηκαν την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο τα 232.000 ήταν στην Ευρώπη με τους αριθμούς να προκαλούν δέος. Η Γαλλία, που συμπληρώνει σήμερα μία εβδομάδα αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε επιλεγμένες πόλεις ανακοίνωσε 42.000 κρούσματα, η Βρετανία 20.500, η Ισπανία σχεδόν 20.000, η Ιταλία 19.000, το Βέλγιο 16.700 και η Τσεχία που έχει επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα του lockdown της άνοιξης τα 15.300 κρούσματα.

Μέσα στο 24ωρο της Παρασκευής η Γαλλία κατέγραψε 298 κρούσματα, η Ισπανία 231, η Βρετανία 224, η Πολωνία 153 και η Τσεχία 126. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται η Ρωσία με 283 νεκρούς ενώ η Ιταλία, που δοκιμάστηκε έντονα από το πρώτο κύμα ανακοίνωσε χθες 91 νεκρούς.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης τοπικές και κεντρικές κυβερνήσεις ανακοινώνουν επιπλέον μέτρα, ελπίζοντας πως η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως τα Χριστούγεννα, τα οποία αποτελούν και ελπίδα για οικονομική ανάσα εφόσον η κατανάλωση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Ουαλία εφαρμόζει από το πρωί της Παρασκευής lockdown για δύο εβδομάδες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Τσεχίας.

Πολλές περιοχές σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία εφαρμόζουν το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε και η Σλοβακία, απαγορεύοντας στους πολίτες της να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού. Εξαίρεση αποτελούν οι μετακινήσεις για το σχολείο, για την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, για άθληση και για επίσκεψη σε γιατρό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλες χώρες όμως η Σλοβακία επιτρέπει την κυκλοφορία χωρίς περιορισμούς στο διάστημα από τη 1 π.μ. έως τις 5 τα ξημερώματα.

Στη Γαλλία το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας επεκτείνεται σε 38 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, όπου όπως συμβαίνει στο Παρίσι εδώ και μία εβδομάδα οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στην οικία τους από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. «Το δεύτερο κύμα είναι επάνω μας» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προϊδεάζοντας και για αύξηση των νεκρών.

Η Σουηδία, η οποία εφάρμοσε σαφώς πιο χαλαρά μέτρα όλη την προηγούμενη περίοδο, ανακοίνωσε πως από την 1η Νοεμβρίου στα κλαμπ όπου επιτρέπεται ο χορός ο αριθμός των θαμώνων θα περιοριστεί στους 50, ενώ τα καταστήματα της εστίασης που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες δεν έχουν κανέναν περιορισμό.

Στην Ελλάδα ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου αυστηρά μέτρα για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στα επίπεδα ετοιμότητας 3 και 4 με καθολική χρήση της μάσκας και επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:30 π.μ. έως τις 5 τα ξημερώματα.

Τα αυστηρότερα μέτρα, όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, ισχύουν σε Καστοριά και Κοζάνη (που βρίσκονται στο επίπεδο 4), καθώς και σε Αττική, Βοιωτία, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Σαντορίνη, Ίο, Φολέγανδρο και Σίκινο.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)