5 υγιεινές τροφές που αξίζει να βάλει μια γυναίκα στη διατροφή της μετά τον τοκετό


Οι νέες μαμάδες έχουν ανάγκη τόσο από σωματική και ψυχολογική επούλωση, όσο και από ενέργεια για τη φροντίδα του μωρού.

Η διατροφή μετά τον τοκετό δυστυχώς συχνά αγνοείται από τις νέες μαμάδες. Όλη η προσοχή στρέφεται στο νέο μωρό, κάτι απολύτως λογικό. Όμως είναι πολύ σημαντικό οι νέες μαμάδες να δίνουν προτεραιότητα επίσης στη θρέψη του δικού τους σώματος ώστε να νιώθουν υγιείς και να έχουν ενέργεια  Οι παρακάτω επιλογές είναι υγιεινές και «εύκολες» τροφές που δεν χρειάζονται πολύ προσπάθεια και προετοιμασία.

Γιατί έχει σημασία η διατροφή μετά τον τοκετό

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γύρω από τη διατροφή μιας μέλλουσας μαμάς εστιάζεται στους μήνες της εγκυμοσύνης που οδηγούν στη γέννηση – αλλά η διατροφή δεν γίνεται λιγότερο σημαντική για τις μητέρες μετά τον τοκετό.

Η προσοχή στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική, ψυχική και συναισθηματική επούλωση. Η επαρκής θρέψη παρέχει επίσης ενέργεια για τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης. Επιπροσθέτως, η ποιότητα της διατροφής παίζει ρόλο ακόμα και για τη γαλακτοφορία, καθώς στο γάλα μεταφέρονται θρεπτικές ουσίες.

Η ποικιλία έχει κι εδώ τον πρώτο λόγο. Επίσης, ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει και τη χορήγηση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων· συνήθως, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για επιπλέον βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5 τροφές πλούσιες σε θρεπτικά για μετά τον τοκετό

Οι ιδιαίτερες προτιμήσεις και η επιθυμία για φαγητό μπορεί να συνεχίσουν να αλλάζουν και μετά τον τοκετό, ειδικά στις μητέρες που θηλάζουν. Όποια κι αν είναι όμως η εμπειρία μετά τη γέννηση του μωρού, οι παρακάτω τροφές θα εμπλουτίσουν και θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

1. Φιστίκι Αιγίνης

Πρόκειται για έναν από τους πιο πλούσιους σε πρωτεΐνη ξηρούς καρπούς. Προσφέρει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και έτσι βοηθά το σώμα να αποκτήσει τα απαραίτητα καύσιμα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου. Επιπλέον, είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών, που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

2. Τόφου

Άλλη μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά και απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων όπως χολίνη και λυσίνη, που είναι και δυσκολότερο να βρει κανείς σε μια χορτοφαγική δίαιτα. Η χολίνη είναι σημαντική για υγιή κύτταρα και για την βρεφική εγκεφαλική ανάπτυξη, αλλά ο οργανισμός παράγει μια μικρή μόνο ποσότητα. Ασχέτως της διατροφής, οι περισσότερες εγκυμονούσες δεν καταναλώνουν αρκετή χολίνη και αυτό πιθανότατα να συνεχίζεται και μετά τον τοκετό. Η χολίνη μεταφέρεται μέσω του γάλακτος και το τόφου είναι ένας καλός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι αναπληρώνετε τα αποθέματα.

Η λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να το λάβουμε μέσω της διατροφής. Αν και οι φυτικές τροφές περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, η λυσίνη περιορίζεται σε κάποια από αυτά, όπως στο τόφου.

3. Βρώμη

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τελικά με βεβαιότητα αν η βρώμη βοηθά στην παραγωγή γάλακτος, αλλά κάποιες μητέρες έχουν παρατηρήσει μια τέτοια συσχέτιση. Ανεξαρτήτως αυτής της πιθανής σύνδεσης, η βρώμη είναι υπετροφή, αφού περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β. Επιπροσθέτως, είναι μια καλή εναλλακτική λύση για όσες μαμάδες θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη.

4. Αβοκάντο

Περιέχουν συμπυκνωμένη ενέργεια και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι εφοδιασμένα με φυτικές ίνες, υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά και λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του γάλακτος.

5. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι φυσικά γλυκείς σύνθετοι υδατάνθρακες που μας χορταίνουν και μας παρέχουν ενέργεια για το θηλασμό. Είναι κατάλληλη πηγή των αντιοξειδωτικών βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C. Προτιμήστε τις ψητές και όχι τηγανητές με φρέσκο ελαιόλαδο.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/postpartum-nutrition-tips


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ