To «χαρτί» που αυξάνει το κόστος μεταβίβασης του ακινήτου έως και 1000 ευρώ


«Φωτιά» θα είναι από το νέο έτος οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αυξήσουν και τους φόρους μεταβίβασης -εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει τους συντελεστές- αλλά και τα έξοδα: συμβολαιογραφικά, έξοδα μετεγγραφής κλπ. Στον μακρύ κατάλογο των δαπανών στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να μεταβιβάσουν το ακίνητο, θα πρέπει να προστεθεί και το έξοδο για την έκδοση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου».

Για «μπλεγμένες» περιπτώσεις, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1000 ευρώ ενώ οι «τυχεροί» και «επιμελείς» που έχουν συγκεντρωμένα σχέδια και άδειες, μπορεί να προχωρήσουν στην έκδοση με 300-400 ευρώ. Αλλού εστιάζεται το πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Με το γράμμα του νόμου, η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι σπεύσουν στους συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις προκειμένου να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες, κινδυνεύουν να βρουν μπροστά τους την ηλεκτρονική ταυτότητα και το πρόσθετο 1000άρικο. Οι πιέσεις για να δοθεί νέα παράταση εντείνονται από ιδιοκτήτες (οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να επωμιστούν από τώρα το πρόσθετο κόστος) αλλά και συμβολαιογράφους (οι οποίοι δεν θέλουν να ανακοπεί το κύμα ενδιαφέροντος που έχει ήδη αρχίσει να φουντώνει). Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση. Ηλεκτρονική ταυτότητα τώρα ή από τις αρχές του 2021;

Τι είναι η ταυτότητα κτηρίου;

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου θα μας συνοδεύει για τις επόμενες 10ετίες καθώς είτε καταστεί η έκδοσή της υποχρεωτική από τώρα είτε από τις αρχές του 2022, θα είναι ένα από τα βασικά έγγραφα (ηλεκτρονικά) που θα πρέπει να εκδίδεται προκειμένου να προχωράει η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Η πολυπλοκότητα (ειδικά για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν τα έγγραφα) εξηγεί και το γιατί οι μηχανικοί ζητούν εκατοντάδες ευρώ για την έκδοση.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Είναι η διαδικασία δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου ενός κτιρίου, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, όπως:

  • Τα σχέδια κάτοψης.
  • Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Την οικοδομική άδεια.
  • Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  • Τον πίνακα χιλιοστών.

Σημείωση: Εκτός από κτίρια, στην ίδια νομοθεσία υπάγονται και αδόμητα οικόπεδα/γήπεδα, καθώς και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Τι είναι το ηλεκτρονικό μητρώο

Σε αυτό θα βρείτε όλες τις καταχωρήσεις ιδιοκτησιών με τα στοιχεία της καθεμιάς, όπως την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα πιστοποιητικά ελέγχου, τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, τους κυρίους του έργου, το πιστοποιητικό πληρότητας και άλλα.

Η διαδικασία

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, αφού του παραδώσετε τα σχετικά απαιτούμενα έγγραφα. Σε πρώτη φάση, πρέπει να καταχωρηθεί το οικόπεδο/γήπεδο και σε δεύτερη η ιδιοκτησία. Κατόπιν, ο μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου. Το κάθε Απόσπασμα έχει το δικό του κλειδί γνησιότητας και αποκλειστικό Κωδικό Ταυτότητας.

Στη συνέχεια, ο μηχανικός κάνει αίτηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που περιλαμβάνει τη βεβαίωση του ιδίου ότι το ακίνητο έχει (ή δεν έχει) αυθαιρεσίες και το κατά πόσο οι τυχόν αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί, καθώς και τα στοιχεία του Αποσπάσματος.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

  • Η μελέτη κατανομής δαπανών κτιρίου (αν υπάρχει).
  • Ο πίνακας χιλιοστών (αφορά κοινόχρηστους χώρους ή αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία).
  • Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής (αν έχει εκδοθεί).
  • Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης τμημάτων ή ολόκληρου του κτιρίου.
  • Το Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕΔΟΤΑ) ή/και τη μελέτη στατικής επάρκειας ή/και την Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου (αν ζητηθεί).
  • Τις κατόψεις των ορόφων, τη μελέτη προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑμεΑ και τις χαρακτηριστικές όψεις και τομές (αν απαιτείται).
  • Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  • Τα στελέχη (και τις ενημερώσεις/αναθεωρήσεις) των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (π.χ., Άδεια Δόμησης ή Οικοδομική).

Ποια κτίρια αφορά

Αφορά όλα τα κτίρια και τις διηρημένες ιδιοκτησίες οι οποίες είτε μεταβιβάζονται (για παλιά κτίρια και ιδιοκτησίες) είτε εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες (για νέα κτίρια και ιδιοκτησίες). Επίσης, για τα αυθαίρετα πρέπει να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για την περαίωση των δηλώσεων.

Τώρα, όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο που δίνεται στα παλαιότερα κτίρια για να τους καταχωρηθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα κτίρια ή οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες συγκεκριμένης χρήσης (π.χ., που ανήκουν στο Δημόσιο, τουριστικά καταλύματα πάνω από 300 τ.μ., πρατήρια υγρών καυσίμων, νοσοκομεία, κ.λπ.), σύμφωνα με το Ν. 4495/2017. Αυτά τα κτίρια έχουν περιθώριο μέχρι 5 έτη για την καταχώρηση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για όλα τα υπόλοιπα κτίρια ή αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες, η υποβολή είναι υποχρεωτική τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα επιχειρείται να μπει «φρένο» στην άναρχη δόμηση και έτσι να υπάρξει καλύτερη εικόνα του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Η ΗΤΚ αποτελεί, παράλληλα, και το τελευταίο στάδιο της οριστικής τακτοποίησης όσων κτισμάτων έχουν ενταχθεί στους νόμους αυθαιρέτων, δεδομένου ότι μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη.

Επί της ουσίας, σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατηγορίας 1-4, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν στη ρύθμιση τακτοποίησης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας.

Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Διαδικασία καταχώρισης στοιχείων Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας

1.Η διαδικασία καταχώρισης στοιχείων Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υλοποιείται σε δύο βασικά βήματα:

Α) Καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου:

Προσδιορισμός του οικοπέδου ή γηπέδου με αναφορά των κτισμάτων και της σύστασης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας επί αυτού, εφόσον υφίστανται.

α. Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο, αντιστοιχεί μία καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου. Σε περίπτωση ύπαρξης σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας, δύναται να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου ή γηπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.

β. Εξουσιοδοτημένος μηχανικός εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου και προβαίνει σε αναζήτηση καταχώρισης Οικοπέδου / Γηπέδου για το συγκεκριμένο ακίνητο βάσει κριτηρίων, όπως διεύθυνση ακινήτου και ΚΑΕΚ. Εάν δεν υφίσταται καταχώριση του οικοπέδου ή γηπέδου, εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα νέα εγγραφή, εντοπίζει γεωχωρικά το οικόπεδο ή γήπεδο σε υπόβαθρο, που παρέχεται από το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μέσω διασύνδεσης, και συμπληρώνει τα εξής στοιχεία: αα) περιγραφή του οικοπέδου ή γηπέδου με τα κτίσματα, εφόσον υπάρχουν,

ββ) διεύθυνση του οικοπέδου ή γηπέδου (Δήμος, Οδός, Αριθμός, Πόλη / Οικισμός, ΤΚ, Περιοχή / Τοποθεσία, Ο.Τ.),

γγ) ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου,

δδ) εάν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου/οικισμού,

εε) εάν είναι αδόμητο. Αδόμητο χαρακτηρίζεται οικόπεδο ή γήπεδο, εφόσον δεν υφίσταται σε αυτό κατασκευή που προϋποθέτει την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών,

στστ) ύπαρξη σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας. Εφόσον έχει συσταθεί κάθετη/οριζόντια ιδιοκτησία στο οικόπεδο ή γήπεδο, επισημαίνεται εάν η συγκεκριμένη καταχώριση αφορά κάθετη/οριζόντια ιδιοκτησία ή το σύνολο αυτού,

ζζ) αριθμό (ακριβή ή κατά προσέγγιση αν δεν είναι εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός του) των αυτοτελών ιδιοκτησιών επί του ανωτέρω οικοπέδου ή γηπέδου και ύπαρξη κοινοχρήστων χώρων,

ηη) επιφάνεια του ανωτέρω οικοπέδου ή γηπέδου,

θθ) αριθμό των κτισμάτων, εφόσον υπάρχουν,

ιι) αριθμό ορόφων των κτισμάτων, υπογείων και άνω του εδάφους,

ιαια) εάν βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς ή είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, όπως παραδοσιακός οικισμός, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986, αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος, περιβάλλον μνημείου προστατευόμενου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002, τμήμα πόλης ή οικισμού χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ή μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και αν το οικόπεδο ή γήπεδο περιλαμβάνει κτίριο διατηρητέο, νεώτερο μνημείο, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή η δραστηριότητα που λειτουργεί σε αυτό ενέχει λόγω της φύσης της αυξημένη επικινδυνότητα (π.χ. Seveso).

γ. Μετά την εισαγωγή των ανωτέρω, την επιβεβαίωση της ορθότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων - με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών - ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός ολοκληρώνει την υποβολή.

Καταχωρίσεις Οικοπέδων/Γηπέδων που έχουν υποβληθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ταυτότητας Κτιρίου είναι στη διάθεση εξουσιοδοτημένων μηχανικών προκειμένου να εισάγουν ιδιοκτησίες, σύμφωνα με το βήμα Β.

Σε περίπτωση που, κατά την αρχική αναζήτηση, το οικόπεδο ή γήπεδο έχει ήδη καταχωρηθεί, το βήμα Α παραλείπεται και ο μηχανικός εισέρχεται στην υφιστάμενη καταχώριση για να συνεχίσει τη διαδικασία.

Β) Καταχώριση Ιδιοκτησιών:

Περιγραφή και τεκμηρίωση των οικοπέδων ή γηπέδων ή κτιρίων ή τμημάτων αυτών που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες.

α. Σε περίπτωση που το σύνολο του οικοπέδου ή γηπέδου, το οποίο αφορά η προγενέστερη καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου, αποτελεί ενιαία αδιαίρετη ιδιοκτησία, καταχωρείται μία ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό. Εφόσον στο οικόπεδο ή γήπεδο υφίσταται σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, η καταχώριση γίνεται ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία. Ξεχωριστή καταχώριση γίνεται για το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου. Η καταχώριση των κοινοχρήστων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου δεν απαιτείται για την ολοκλήρωση της καταχώρισης της ιδιοκτησίας.

β. Εξουσιοδοτημένος μηχανικός εισέρχεται στο πεδίο καταχώρισης Οικοπέδου / Γηπέδου και ελέγχει εάν υπάρχει εγγραφή για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Εφόσον δεν έχει καταχωρηθεί, συμπληρώνει ηλεκτρονικό έντυπο ιδιοκτησίας, συνοδευόμενο από Υπεύθυνη Δήλωση εξουσιοδότησης από τον υπόχρεο, και δεσμεύεται ότι τα στοιχεία στα οποία αποκτά πρόσβαση, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την πραγματοποίηση της συμπλήρωσης Ταυτότητας Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας για την οποία έχει εξουσιοδοτηθεί.

Το ηλεκτρονικό έντυπο Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

αα) Περιγραφή της ιδιοκτησίας, όπως αναφέρεται στη σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται,

ββ) Επιλογή τύπου ιδιοκτησίας (αδιαίρετη ιδιοκτησία, κάθετη ή οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία ή κοινόχρηστοι χώροι),

γγ) Χιλιοστά ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και στοιχεία της σύστασης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας (α/α, ημερομηνία, συμβολαιογράφος) στην οποία ορίζονται,

δδ) ΚΑΕΚ της διηρημένης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται,

εε) Τεχνική περιγραφή της ιδιοκτησίας,

στστ) Στοιχεία υπόχρεου καταχώρισης στοιχείων της ταυτότητας, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας,

ζζ) Οικοδομικές άδειες, άδειες δόμησης με τις αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αυτών, εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, πράξεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση και λοιπές πράξεις εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών που αφορούν το ακίνητο. Για τις δηλώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017 περιγράφεται η κατάσταση της δήλωσης και γίνεται ειδική μνεία για την εξόφληση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) ή του συνόλου του προστίμου. Εισάγονται στοιχεία, όπως είδος πράξης, α/α, ημερομηνία έκδοσης, τίτλος, στοιχεία εκδούσας αρχής,

ηη) Πίνακα με τις επιφάνειες ανά όροφο, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανωτέρω πράξεις, και τεκμηριώνουν την υφιστάμενη κατάσταση της ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως προσμετρώμενων ή μη επιφανειών στον συντελεστή δόμησης. Καταγράφονται τα μεγέθη της πιο πρόσφατης πράξης ανά είδος, που αφορά την ιδιοκτησία. Εφόσον είναι εφικτό, αποτυπώνονται και τα μεγέθη των προγενέστερων πράξεων, για σαφέστερη καταγραφή της πορείας κατασκευής της ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών/χρήσεων δηλωμένων σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων, που έχουν μεταφερθεί σε επόμενους αντίστοιχους νόμους, καταχωρούνται μόνο τα μεγέθη που αντιστοιχούν στην πιο πρόσφατη δήλωση υπαγωγής.

Εισάγονται επιφάνειες (τ.μ.) κλειστών χώρων κύριας και βοηθητικής χρήσης, ημιυπαιθρίων χώρων, pilotis, χώρων θέσεων στάθμευσης (κλειστών, στεγασμένων, υπαίθριων), κολυμβητικών δεξαμενών (εσωτερικών ή ασκεπών) και λοιπών κατασκευών [π.χ. τυχόν εγκαταστάσεων στον ακάλυπτο χώρο ή το δώμα (κεραία κινητής τηλεφωνίας, Φ/Β, κ.λπ.)].

θθ) Πίνακα με τις χρήσεις ανά όροφο με περιγραφή κάθε κτιρίου της ιδιοκτησίας,

ιι) Τύπο στατικού ελέγχου (ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α., Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, Μελέτη στατικής επάρκειας), εφόσον προβλέπεται, το αποτέλεσμα αυτού και την κατάσταση τυχόν εργασιών (ολοκληρωμένες, εκκρεμείς),

ιαια) Στοιχεία πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, εφόσον απαιτείται,

ιβιβ) Αιτιολόγηση υποβολής της Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα άρθρα 55, 56 και 59 του ν. 4495/2017 και λοιπές κείμενες διατάξεις.

Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός δύναται να προσθέσει άλλους μηχανικούς, οι οποίοι, είτε ως επιβλέποντες, είτε ως εξουσιοδοτημένοι συμμετέχοντες μηχανικοί, έχουν αναλάβει τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης επισύναψης στοιχείων.

γ. Η καταχώριση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4495/2017. Συγκεκριμένα:

αα) τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών, Αδειών Δόμησης και λοιπών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του Πίνακα της ανωτέρω περίπτωσης ζζ, με τις αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αυτών,

ββ) τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων του Πίνακα της ανωτέρω περίπτωσης ζζ,

γγ) τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις του Πίνακα της ανωτέρω περίπτωσης ηη και αποτυπώνουν την ιδιοκτησία, ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών,

δδ) το ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α., την Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή/και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τον ν. 4178/2013 και τον ν. 4495/2017,

εε) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

στστ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

ζζ) τον πίνακα χιλιοστών, εφόσον η Ταυτότητα Ιδιοκτησίας αφορά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία ή κοινόχρηστους χώρους,

ηη) τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υφίσταται.

δ. Μετά την εισαγωγή των ανωτέρω, την επιβεβαίωση της ορθότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που υποβάλλει - με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών - ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός ολοκληρώνει την υποβολή και εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταχωρίσεων Οικοπέδου/Γηπέδου και Ιδιοκτησίας και φέρει μοναδικό κωδικό Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και κλειδί γνησιότητας. Η διαδικασία του βήματος Β επαναλαμβάνεται για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία του οικοπέδου ή γηπέδου.

Όλες οι καταχωρίσεις Ιδιοκτησιών εμφανίζονται στην αναζήτηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου, ανεξαρτήτως σταδίου επεξεργασίας. Αποσπάσματα Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας δύναται να περιέλθουν στη διάθεση επόμενου εξουσιοδοτημένου μηχανικού για επικαιροποίηση και έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επεξεργασία τους, δεν είναι εφικτή η τροποποίησή τους από άλλον μηχανικό.

2.Σε ακίνητα με σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας η Ταυτότητα Κτιρίου του συνολικού ακινήτου προκύπτει, από έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ως σύνολο των Αποσπασμάτων Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας όλων των αυτοτελών ιδιοκτησιών και των κοινόχρηστων χώρων. Σε κάθε περίπτωση, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας εκδίδεται ανά ιδιοκτησία, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη